MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα ξεσπούν τα επεισόδια στο Stonewall Inn και ένα ιστορικό κίνημα “γεννιέται”

Στις 28 Ιουνίου του 1969, η αστυνομία της Νέας Υόρκης έκανε «ντου» στο Stonewall Inn. Ήταν μία από τις συχνές επιδρομές της αστυνομίας σε gay bar, εκείνη την εποχή. Εκείνη η καλοκαιριάτικη βραδιά ήταν όμως διαφορετική. Οι θαμώνες αντέδρασαν. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν και ένα κίνημα «γεννήθηκε»

Photo by Sara Rampazzo on Unsplash
Monopoli Team

Ο Κάρολος Μαρξ είχε πει πως «η βία είναι η μαμή της ιστορίας». Με βία «γεννήθηκε» και το κίνημα των ομοφυλοφίλων. Ήταν η ημέρα, ή μάλλον η νύχτα, που σε ένα gay bar στο Μανχάταν οι θαμώνες αποφάσισαν πως δεν θα ανεχτούν άλλο τις αδικαιολόγητες επιθέσεις της αστυνομίας σε βάρος τους και απάντησαν με βία στη βία! Μέσα σε εκείνο το bar, από εκεί μέσα, τη νύχτα της 27ης προς 28ης Ιουνίου, ξεκίνησαν όλα. Ένα χρόνο μετά από εκείνα τα γεγονότα, στις 28 Ιουνίου του 1970 έγινε η πρώτη εκδήλωση τιμής. Το πρώτο Gay Pride!

Η σπίθα που έφερε την εξέγερση του «Stonewall Inn»

Τη δεκαετία του 1960 στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρχε το περιβόητο προεδρικό διάταγμα 10450 του Αϊζενχάουερ «περί σεξουαλικών διαστροφών» το οποίο είχε και «άρωμα» ψυχρού πολέμου και αντικομμουνισμού, δεδομένου πως έδινε το ελεύθερο στα όργανα της τάξης να επιβάλλονται με κάθε μέσο και τρόπο στους gay οι οποίοι «είναι ευάλωτοι σε εκβιασμούς από κομμουνιστές και πράκτορες κάθε είδους»!

Άλλο που δεν ήθελαν οι αστυνομικοί, σχεδόν σε καθημερινή βάση, έκαναν «ντου» στα μικρά περιθωριακά στέκια που είχαν οι ομοφυλόφιλοι και το «μενού» είχε από σπασίματα και αναίτιους ξυλοδαρμούς μέχρι μαζικές προσαγωγές και συλλήψεις ατόμων που απλά έπιναν το ποτό τους. Το χειρότερο είναι πως σε πολλές περιπτώσεις την επόμενη ημέρα φωτογραφίες και ονόματα συλληφθέντων φιγουράριζαν στα ρεπορτάζ των εφημερίδων. Σε όλο αυτό, ωστόσο, σύντομα θα έμπαινε ένα τέλος.

Η νύχτα της 27ης Ιουνίου ξεκίνησε σαν όλες τις άλλες στη Νέα Υόρκη. Το «Stonewall Inn» είχε γεμίσει από νωρίς (μέσα και έξω) από ομοφυλόφιλους, τρανς και drag queens. Όλα ήταν ήρεμα μέχρι τη στιγμή που οκτώ αστυνομικοί με πολιτικά και κάμποσοι ακόμα ένστολοι μπήκαν στο bar και με πρόσχημα την πώληση… αλκοόλ, ξεκίνησαν δήθεν ελέγχους οι οποίοι κατά τη συνήθη τακτική εξελίχθηκαν σε ξυλοδαρμούς και εξευτελισμούς των θαμώνων. Τους περισσότερους από αυτούς τους έβγαλαν με την βία έξω από το μαγαζί και συνέλαβαν όλο το προσωπικό, τρεις drag queen και δύο τρανσέξουαλ.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b