MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
11
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Η Συραγώ Τσιάρα νέα Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Συραγώ Τσιάρα ορίζεται Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

H Συραγώ Τσιάρα είναι ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια και Διευθύντρια του ΜΟΜus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Διαθέτει δεκαπενταετή εμπειρία διεύθυνσης δημόσιων μουσειακών οργανισμών και εικοσαετή εμπειρία διαχείρισης συλλογών έργων ελληνικής και διεθνούς τέχνης. Έχει επιμεληθεί περισσότερες από πενήντα εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει οργανώσει συνέδρια, συγγράφει επιστημονικές μελέτες και δίνει διαλέξεις, κυρίως πάνω σε ζητήματα σχέσεων τέχνης και πολιτικής, μνήμης, ταυτότητας, επιμελητικών πρακτικών και διασύνδεσης της σύγχρονης τέχνης με τους αρχαιολογικούς χώρους και τη δημόσια σφαίρα.

Από το 2007 μέχρι το 2020 ανέλαβε τη διεύθυνση του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης. Από το 2017 μέχρι σήμερα διευθύνει τη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Το 2009 συνεπιμελήθηκε τη 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – «Πράξις. Τέχνη σε Αβέβαιους Καιρούς». Διετέλεσε επιμελήτρια του Ελληνικού Περιπτέρου στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας το 2013. Το 2017 συνεπιμελήθηκε με τη Μαρία Τσαντσάνογλου έκθεση 28 Ελλήνων καλλιτεχνών στο Εθνικό Μουσείο Τεχνών του Πεκίνου στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Πεκίνου, διοργάνωση στην οποία η Ελλάδα υπήρξε τιμώμενη χώρα.  Στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας, το 2019, ανέλαβε τα καθήκοντα της εθνικής επιτρόπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα: Αίθουσα της Εθνικής Πινακοθήκης θα πάρει το όνομά της12.09.2018

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1968. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης , ενώ συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Leeds, στην Αγγλία. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Α.Π.Θ. με θέμα το ρόλο της δημόσιας γλυπτικής στη διαμόρφωση της εθνικής μνήμης και αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 2000. Εργάστηκε για την έρευνα, μελέτη, τεκμηρίωση και εκθεσιακή προβολή της Συλλογής Κωστάκη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διδάσκοντας παράλληλα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Από την ίδρυση του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus), το 2018, ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης –Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το 2019 εργάστηκε μαζί με τον Δημήτρη Αντωνακάκη στη διεύθυνση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ώστε να αποδοθεί το μουσείο στο κοινό. Την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε το σχεδιασμό και την επιμέλεια της παρουσίασης της μόνιμης συλλογής νεοελληνικής τέχνης στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Νέα, μεγάλη δωρεά της Συλλογής Δασκαλόπουλου προς 4 μουσεία της Ελλάδας και της Σκωτίας
Εικαστικά
Τέχνη για το εδώ και τώρα: 46 καλλιτέχνες από 10 χώρες ενώνουν τις φωνές τους σε μια ελληνική γκαλερί
Εικαστικά
11 Έλληνες καλλιτέχνες σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις, με τη στήριξη του ΕΜΣΤ
Εικαστικά
PCAI x British Council: Οι Black Female in Architecture στο φετινό Tilos Artist Residency
Εικαστικά
Kalliste – Corso Greek: Αυλαία στην Κορσική για το μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ελληνική κεραμική
Εικαστικά
To EMΣΤ στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μουσείων – Μεταξύ των 6 κορυφαίων Μουσείων της Ευρώπης
Εικαστικά
Art Gallery Miranda: Γιορτάζει 50 χρόνια τέχνης στην Ύδρα
Εικαστικά
«Ίχνη του Αιγαίου»: Αφιερωματική έκθεση στον Κώστα Γραμματόπουλο στην Ύδρα
Art & Culture
«Nurturing Mechanisms: Συνυφάνσεις στις Καμπόνες»: Έκθεση σύγχρονης τέχνης σε έναν ιστορικό ελαιώνα της Νάξου
Αφιέρωμα
Η Yayoi Kusama μέσα από τα λόγια της για την τέχνη, τη ζωή και τον θάνατο
Εικαστικά
Πέθανε η Yayoi Kusama, η εμβληματική Γιαπωνέζα καλλιτέχνις
Art & Culture
H 1η Cycladic Biennale στη Νάξο αναζητά όσα αφήνει πίσω η μνήμη