MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΑΜΕ

«Ερωτευμένα άλογα» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ένα κοινωνικό γεγονός

Η εμπειρία παρακολούθησης της παράστασης «Ερωτευμένα άλογα» σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου, ξεπερνάει τη θεατρική συζήτηση και αναδεικνύεται σε ένα δυναμικό μανιφέστο.

KEIMENO: Στέλλα Χαραμή | 14.06.2022

Έχεις δει γυμνά κορμιά παιδιών με σύνδρομο Down να τυλίγονται τρυφερά το ένα γύρω από το άλλο, τρέμοντας από πόθο; Έχεις γνωρίσει γονείς παιδιού με αναπηρία να φοβούνται να πάνε τον γιο τους σε πορνείο «μην τυχόν και του αρέσει το σεξ;». Έχεις φανταστεί πως μια νεαρή γυναίκα σε αμαξίδιο δεν έχει χαρεί, όσο ζει, την επαφή με ένα ανδρικό σώμα; Ίσως, δεν έχει αγγίξει την υφή του δέρματος της, δεν έχει καν αυνανιστεί; Έχεις ακούσει αγόρια και κορίτσια με κινητική (ή άλλη) αναπηρία να μοιράζονται μαζί σου τις κρυφές ερωτικές τους επιθυμίες; Να μοιράζονται τις σκέψεις για το πόσο παράξενο πράγμα είναι το φιλί; Να διεκδικούν το δικαίωμα να αγαπήσουν κάποιον ή κάποια, αρτιμελή; Ξέρεις τι σημαίνει η μοναξιά ως αναπηρία;

Μέτρησε πόσα απωθημένα ερωτήματα ή σκέψεις-ταμπού χωρούν στην παραπάνω παράγραφο. Όλα «σπάνε» μέσα σε δυο ώρες. Πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση. Σε κοιτάζουν κατάματα, παλλόμενα.

Από τις εντυπωσιακές σκηνές συνόλου της παράστασης.

Μια τολμηρή κολεκτίβα

Τα «Ερωτευμένα άλογα» από την ομάδα «Εν δυνάμει» σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου ξεκίνησαν εδώ και καιρό την επανάσταση τους. Οι «Εν δυνάμει» σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου είναι μια κολεκτίβα ηθοποιών και ατόμων με αναπηρία, που τολμούν να μιλούν για το ανοίκειο μέσα από τη θεατρική επικοινωνία. Εκείνοι που κατάφεραν να δουν την παράσταση τρία χρόνια πριν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, μπόρεσαν να διαδώσουν τη λυτρωτική της αλήθεια και να ενισχύσουν το δρόμο της για άλλα θέατρα, άλλες πόλεις και άλλες χώρες.

Η πανδημία, φυσικά, δεν βοήθησε. Μα τώρα που η διαδρομή των «Αλόγων» συνεχίζεται, ξαποσταίνουν για λίγες μέρες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με ένα νέο κύκλο παραστάσεων.

Τα «Ερωτευμένα άλογα» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Το άλλοθι του θεάτρου

Βέβαια, τα «Ερωτευμένα άλογα» δεν είναι μια τυπική θεατρική παράσταση. Είναι ένα κοινωνικό γεγονός. Η θεατρική σύμβαση είναι απλώς το άλλοθι για να ειπωθεί μιαν αλήθεια ασυγκράτητη, που κλωτσάει μέσα σε τοίχους δωματίων, σε στήθη παιδιών, σε λέξεις που δεν ακούγονται, ούτε διατυπώνονται με την ίδια ελευθερία που οι αρτιμελείς αρθρώνουν.

Φαντάσου, ας πούμε, να μην είχες δώσει ποτέ το πρώτο σου φιλί. Να μην είχες κάνει ποτέ σεξ. Να μην είχες κοιμηθεί στο πλευρό κάποιου άλλου σώματος – εννοείται όχι της μάνας σου. Φαντάσου να ερωτευόσουν πάντα χωρίς ανταπόκριση.  Ή να μην ερωτευόσουν ποτέ.

Το υλικό αυτών των «ποτέ» και των «όχι» συγκεντρώθηκε μέσα από πρωτότυπες συνεντεύξεις, συζητήσεις και πρωτότυπα κείμενα της ομάδας «Εν δυνάμει». Είναι, δηλαδή, «ποτέ» και «όχι» βιωμένα, αποσιωπημένα.

Η συμπερίληψη και η ισοτιμία είναι βασικές αρχές της ομάδας «Εν δυνάμει».

Καλπάζει ο έρωτας; Καλπάζει

Τα «Ερωτευμένα άλογα» καλπάζουν με την ενέργεια του ανείπωτου· όχι του ανήμπορου. Καλπάζουν με την ορμή ενός συναισθήματος εγγενώς ατίθασου. Ο έρωτας, μας αφηγούνται με απίστευτη γνησιότητα, είναι για όλους: Ορατούς κι αόρατους, διαφορετικούς και (πολλά εισαγωγικά) κανονικούς.

Ο έρωτας είναι μια στέρνα με τρεχούμενο νερό, είναι μια πηγή ισοτιμίας, φωλιάζει στις απανταχού καρδιές: Κι εκείνων που γεννήθηκαν με χρωμοσωματικές διαταραχές, που δεν θα ψηλώσουν αρκετά, που δεν θα μιλήσουν καθαρά, που έχουν χέρια ή πόδια ατροφικά, που δεν θα περπατήσουν. Αλλά που έχουν ολόκληρες επιθυμίες, τις ίδιες ενστικτώδεις ορμές, τα ίδια φλεγόμενα θέλω. «Είμαστε ένα λιβάδι από απότιστα λουλούδια» λένε, εν χορώ, οι «Εν δυνάμει» και – τι ειρωνεία – τα μάτια πλημμυρίζουν από υγρασία που, θαρρείς πως, φτάνει να τα δροσίσει.

Ας το ξαναπώ: Τα «Ερωτευμένα άλογα» δεν είναι μια παράσταση που θα θυμάσαι επειδή σου άρεσε ή όχι. Είναι μια παράσταση που θα θυμάσαι με ταραχή. Για την ελευθερία. Για την αφύπνιση. Για την απροσποίητη συγκίνηση. Για το θάρρος. Για το θάρρος να τρέξεις σ’ ένα λιβάδι, γεμάτο εμπόδια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τα «Ερωτευμένα άλογα» ανεβαίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ, Richard Anthony, Παναγιώτης Μακρής, Δημήτρης Κουρδής, Σοφία Πατσινακίδου
Κοστούμια:Ευαγγελία Κιρκινέ, Σοφία Πατσινακίδου
Μουσική: Ελένη Ευθυμίου, Οδυσσέας Γκάλλιος
Φωτισμοί: Richard Anthony, Βαγγέλης Μαρούλης
Χορογραφία: Τάσος Παπαδόπουλος
Παίζουν: Μαρία Δαχλύθρα, Αγάπη Θεοδωρίδου-Κουνινή, Άννα Καλίντσεβα, Θεανώ Κόντα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Άγγελος Κωνσταντίνου, Λωξάνδρα Λούκας, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Χάρις Σερδάρη, Χρήστος Σιούμης, Δανάη Τσορλίνη, Παναγιώτης Τσουρουπίδης, Μαρία-Ταρσή Χελά, Αλέξανδρος Χάτσιος. Στο πιάνο: Γιώργος Χωλόπουλος
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό εισιτήριο (θέσεις πλατείας): 15€, εκπτωτικό εισιτήριο: 10€ θέσεις εξώστη / Φοιτητικό / Άνω των 65 /Ομαδικό Εισιτήριο (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων), εκπτωτικό εισιτήριο: Πολυτέκνων 8€, Ανέργων 8€, ατέλειες ηθοποιών / δραματικών σχολών 5€, είσοδος ελεύθερη στα άτομα με αναπηρία και μια / ένας συνοδός αυτών, κατόπιν επικοινωνίας με το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κατά τις ώρες λειτουργίας του.
Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.
Προπώληση εισιτηρίων: Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/erotevmena-aloga/, ταμεία ΔΘΠ: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 | τηλ. 210 4143310 (μέσα στο κτίριο του ΔΘΠ). Ώρες ταμείου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 -14.00 και 18.00 – 21.00, Σάββατο 16.00 -21.00, Κυριακή 18.00 -21.00, Τρίτη κλειστό. Εκδοτήριο TicketServices: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα (Στοά Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικό κέντρο 210 7234567 (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 17:00 | Σάββατο: 10:00 – 14:00 | Κυριακή – Κλειστά). Τηλεφωνική αγορά εισιτηρίων: 2107234567
Παραστάσεις: 14, 15, 16, 17 Ιουνίου στις 21:00. 18 Ιουνίου στις 19:00 και στις 21:30
Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b