MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

Η Μαρία Πετεβή ερμηνεύει την Ιφιγένεια εν Αυλίδι στην Επίδαυρο

Την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, θα ερμηνεύσει η Μαρία Πετεβή σε μια παράσταση που σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης και θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο και σε περιοδεία σε διάφορα θέατρα της Ελλάδας.

| ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΤΑΡΔΗΣ
Monopoli Team

Η ταλαντούχα ηθοποιός αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που ειχε αρχικα ανακοινωθεί ότι θα ερμηνεύσει η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 19 και 20 Αυγούστου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών –Επιδαύρου και θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

©ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ

Το έργο

Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι είναι ένα βαθιά πολιτικό έργο. Η Ιφιγένεια θυσιάζεταιγια έναν μάταιο και καταστροφικό επεκτατικό πόλεμο. Όμως η μεγαλύτερη θυσία είναι η βίαιη ωρίμανση της ηρωίδας, που αδυνατεί να κατανοήσει τους λόγουςπου οδήγησαν τον πατέρα της να την προσφέρει στο μαχαίρι του μάντη.

Έπειτα από είκοσι χρόνια Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Ευριπίδης μοιάζει να αναρωτιέται: “είναι δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος”; Δυόμιση χιλιάδες χρόνια αργότερα, και ενώ βιώνουμε τα πρώτα συμπτώματα ενός δυστοπικού μέλλοντος, που εμείς απεργαστήκαμε, αναρωτιόμαστε ακόμη: “είναι άραγε δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος”; Σε ολόκληρο το έργο το παρελθόν στοιχειώνει το παρόν, προμηνύοντας τα τρομερά μελλούμενα. Παρόν, παρελθόν και μέλλον συγχωνεύονται μέσα στο έργο, σε μια και μόνη ματωμένη πραγματικότητα.

©ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ

Η παράσταση

Στην παράσταση, η σκηνοθετική ανάγνωση επιχειρεί τη δημιουργία δυο διαφορετικών χρονικών επιπέδων. Υπάρχει ο χρόνος του μέλλοντος, όπου διαδραματίζεται για μια ακόμη φορά η ίδια ιστορία, με τους ήρωες να συγκρούονται ανελέητα, σαν τίποτε να μη διδάχθηκαν, και το σύγχρονο παρόν, όπου μια συντροφιά νέων γυναικών (χορός) συναντιούνται με την ιστορία που γνωρίζουν καλά, και που αυτή τη φορά έρχεται από το μέλλον, σαν εφιάλτης. Όσο προχωρά το έργο, τα δύο επίπεδα συγκλίνουν, καθώς οι νέες γυναίκες του χορού συνειδητοποιούν ότι ίσως παρακολουθούν σκηνές από το δικό τους μέλλον.

Η νέα μετάφραση του έργου, που υπογράφει η Παναγιώτα Πανταζή, αποσκοπεί σ’ έναν σύγχρονο λόγο, με έμφαση στην διαβρωτική ειρωνεία και αμφισημία, αλλά και στην ανάδειξη των λυρικών στοιχείων.

Ο συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος, στοχεύει στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μουσικού έργου, βασισμένου στην Ιφιγένεια.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μαρία Πετεβή (Ιφιγένεια), Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αγαμέμνων), Παντελής Δεντάκης (Πρεσβύτης – Αγγελιαφόρος), Ιωάννα Παππά (Κλυταιμνήστρα ), Άκης Σακελλαρίου (Μενέλαος), Γιώργος Χρυσοστόμου (Αχιλλέας), Ιουλία Γεωργίου, Σοφία Κουλέρα, Ειρήνη Λαφαζάνη, Ιωάννα Λέκκα, Λένα Μποζάκη, Αγγελική Νοέα, Δανάη Πολίτη, Βικτώρια Φώτα.

H προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε από την viva.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜαρία Πετεβή: Δεν ψάχνω τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ψάχνω τη δημιουργία12.09.2018

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Για τον Τόμας Οστερμάιερ, “Ο Εχθρός του Λαού” μιλά για όσα θέτουν την αλήθεια σε κίνδυνο
Art & Culture
«Mέχρι να σβήσουν τ’ άστρα» στο θέατρο Χώρα - Τσέχωφ στην αγγλική επαρχία
Θεατρικά Νέα
Baby Reindeer: Ο Μάκης Παπαδημητρίου σκηνοθετεί την επιτυχία του Netflix στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης
Art & Culture
"Οι Ερωτευμένοι" του Σαμ Σέπαρντ στο Bios (video)
Θεατρικά Νέα
Ο Γιώργος Καραμίχος ξανά στο Θέατρο Τέχνης με το «Vanya»
Θεατρικά Νέα
Έφυγε από τη ζώη η ηθοποιός Άννα Κυριακού
Θεατρικά Νέα
Η Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη γίνεται Μαρί Αντουανέτ την νέα σεζόν στο Θέατρο Κάμιρος
ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
Θεατής: «Το Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας» στο Θέατρο Αλκμήνη
Art & Culture
Το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» ζωντανεύει ξανά – Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα
Θεατρικά Νέα
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου φέρνει τον δικό του “Dracula” στο Θέατρο Πόρτα
Θεατρικά Νέα
Το εμβληματικό «Kontakthof» της Pina Bausch αναβιώνει στο Εθνικό
Θεατρικά Νέα
Η Μονίκ δραπετεύει του Εντουάρντ Λουί στο Θέατρο οδού Κεφαλληνίας