MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Montserrat Caballé: Η αγαπημένη σοπράνο του Freddie Mercury και η αξέχαστη συνεργασία τους

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Ισπανίδα σοπράνο Montserrat Caballé, που μάγεψε το κοινό της όπερας με τις ερμηνείες της και χάρισε στον κόσμο μία συνεργασία με τον frontman των Queen που έμεινε στην ιστορία.

Monopoli Team

Σαν σήμερα πριν από 89 χρόνια γεννήθηκε στη Βαρκελώνη η Μονσεράτ Καμπαγιέ (Montserrat Caballé), μία από τις πιο διάσημες σοπράνο στην ιστορία της όπερας. Μέσα σε 5 δεκαετίες καριέρας ερμήνευσε μία τεράστια γκάμα ρόλων. Περισσότερο γνωστή όμως ήταν για τις ερμηνείες της στα έργα του Βέρντι, αλλά και σε έργα μπελ κάντο του Ροσίνι, του Μπελίνι και του Ντονιτσέτι.

Η διεθνής αναγνώριση ήρθε το 1965, όταν ήταν 32 ετών και αντικατέστησε την έγκυο τότε Μέριλυν Χορν σε μία παράσταση της Λουκρητίας Βοργία του Ντονιτσέτι στο Κάρνεγκι Χωλ της Νέας Υόρκης. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν άνευ προηγουμένου -την χειροκροτούσαν όρθιοι επί 25 λεπτά. Αυτή ήταν η πρώτη της επαφή με το ρεπερτόριο του μπελ κάντο, ενώ έπρεπε να μάθει τον ρόλο της σε λιγότερο από ένα μήνα. Αυτό όμως δεν τη σταμάτησε και τελικά αυτή ήταν η ερμηνεία που την έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο της όπερας.

Συνέχισε με πρωταγωνιστικούς ρόλους στις πιο φημισμένες όπερες του κόσμου, παίρνοντας τον έναν απαιτητικό ρόλο μετά τον άλλο. Λίγους μήνες μετά την Λουκρητία, έκανε το ντεμπούτο της στην Μητροπολιτική όπερα της Νέας Υόρκης ως Μαργκερίτ στον Φάουστ, ενώ την επόμενη χρονιά έκανε το ντεμπούτο της στην Philadelphia Lyric Opera Company και στο Maggio Musicale Fiorentino.

Τα επόμενα δέκα χρόνια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ερμηνεύοντας στην Τόσκα, τον Τουραντό και την Μαντάμα Μπάτερφλαϊ του Πουτσίνι, στην Τραβιάτα, τον Τροβατόρε, τον Οθέλλο, τη Λουίζα Μίλερ, τον Ντον Κάρλο του Βέρντι, ενώ επέστρεψε πολλές φορές στον ρόλο της Λουκρητίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της ερμήνευσε τα πιο διάσημα έργα της όπερας. Είχαν περιγράψει τη φωνή της ως “αγνή αλλά ισχυρή”, με απόλυτο έλεγχο στις σκιάσεις της φωνής της. Την θαύμαζαν περισσότερο για την αξεπέραστη τεχνική της και τα καταπληκτικά πιανίσιμο (που εμπνεύστηκε από τον Μιγκέλ Φλέτα), παρά για την υποκριτική της δεινότητα.

Το 1994, η Fiammetta Rocco της Independent είχε γράψει: “Η Montserrat Caballé είναι μία από τις τελευταίες πραγματικές ντίβες. Η Κάλλας είναι νεκρή, η Kiri Te Kanawa ασχολείται με διαφημιστικά, η Mirella Freni δεν ξεπέρασε ποτέ τον περιορισμό να είναι σοπράνο για τους λάτρεις της όπερας. Από την άλλη, η Caballeείχε πάντα τεράστιο κοινό, που παραμένει δίπλα της”.

Η συνεργασία με τον Φρέντι Μέρκιουρι

Στο μη-κλασικό κοινό, η Caballé έγινε δημοφιλής το 1987, όταν συνεργάστηκε με τον Freddie Mercury για το τραγούδι “Barcelona”, μετά από αίτημα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Τελικά, το ντουέτο τους έγινε το επίσημο τραγούδι των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, ενώ κέρδισαν πολλά διεθνή βραβεία, καθώς και Grammy.

Πώς όμως προέκυψε αυτό το πολύ αναπάντεχο ντουέτο; Η αγάπη του Μέρκιουρι για την όπερα και την Montserrat Caballé συγκεκριμένα ήταν γνωστή. Σε συνεντεύξεις του στην Ισπανία, πάντοτε μιλούσε για τον θαυμασμό που έτρεφε για την σοπράνο. Μάλιστα, ο frontman των Queen τη θεωρούσε τη φωνή της “την καλύτερη στον κόσμο”.

Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του ήταν να τραγουδήσει με μία σταρ της όπερας με μουσική υπόκρουση από ορχήστρα. Γι’ αυτό και το “Barcelona” δεν ήταν άλλο ένα hit για εκείνον, αλλά η επιτομή της καριέρας του. Έτσι, έπεισε την σοπράνο να κάνει μια σπάνια εξαίρεση και να μπει για λίγο στον κόσμο της pop μουσικής για έναν δίσκο, με τίτλο “Barcelona”.

Από τον δίσκο αυτό η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν το ομότιτλο τραγούδι, το οποίο αποτέλεσε ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, που πραγματοποιήθηκε στην πατρίδα της Caballé. Δυστυχώς, ο Μέρκιουρι έφυγε από τη ζωή το 1991, έναν χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά το τραγούδι ακούστηκε και πάλι στην τελετή έναρξης, προς τιμήν του θρύλου της ροκ.

Δέκα χρόνια αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου του 2012, η Caballé υπέφερε από εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Ρωσία. Τον Οκτώβριο του 2018 φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, χωρίς να γίνει γνωστή η αιτία του θανάτου της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦρέντι Μέρκιουρι: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του θρύλου της ροκ12.09.2018

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b