MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Φεστιβάλ Βερολίνου: Αρνείται να αποκλείσει τους Ρώσους σκηνοθέτες

Αν και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον λαό της Ουκρανίας, ωστόσο, το Φεστιβάλ Βερολίνου αντιτίθεται σε οποιοδήποτε γενικευμένο μποϊκοτάζ έργων τέχνης με μοναδικό γνώμονα την εθνικότητα.

Φεστιβάλ Βερολίνου: Δεν θα αποκλείσει τους Ρώσους σκηνοθέτες
Monopoli Team

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ένωσε τη φωνή του με τους υπόλοιπους πολιτιστικούς οργανισμούς που καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο, ακολουθώντας τη «γραμμή» των Καννών και της Βενετίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα απαγορέψει τη συμμετοχή ρωσικών ταινιών από τις επερχόμενες εκδηλώσεις.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Βερολίνου:

«Η Μπερλινάλε καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική εισβολή, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, και εκφράζει την αλληλεγγύη της στον λαό της Ουκρανίας και σε όλους όσους διαμαρτύρονται ενάντια σε αυτό τον πόλεμο», δήλωσαν σε σχετική τους ανακοίνωση. «Η Ρωσική εισβολή και οι επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό, σε νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια έχουν οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική κρίση και συντριβή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, τον πληθυσμό που υποφέρει και τα εκατομμύρια ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους». 

Όμως, το Βερολίνο απέρριψε τις προτάσεις όλων εκείνων, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, του Ινστιτούτου Κινηματογράφου της Πολωνίας και κάθε επίσημου οργανισμού στην Ουκρανία, για καθολική απαγόρευση του ρωσικού σινεμά.

«Ακόμη και μέσα στο πλαίσιο της εγκληματικής ρωσικής επιθετικότητας», σχολιάζει το Φεστιβάλ Βερολίνου, «δεν πρέπει να έχουμε ως πρόθεση να αποκλείσουμε τους κινηματογραφικούς δημιουργούς ή τους εργαζόμενους στον πολιτισμό από την Μπερλιναλε εξαιτίας της εθνικότητας τους, ούτε και να τους απομονώσουμε. Συχνά, είναι τα έργα τους εκείνα που προχωρούν σε κριτική του εκάστοτε καθεστώτος. 

Συνεπώς, η Μπερλιναλε παίρνει σαφή θέση ενάντια στο γενικό μποϋκοτάζ της τέχνης με γνώμονα την καταγωγή, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε φίμωση των φωνών που ασκούν κριτική. Και ο κόσμος χρειάζεται τέτοιου είδους φωνές». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜπιενάλε Βενετίας: Δεν θα κλείσει τις «πόρτες» της στους ρώσους καλλιτέχνες που αντιτίθενται στον Πούτιν12.09.2018

Δεν θα δεχθεί, ωστόσο, επίσημους ρωσικούς φορείς και αντιπροσωπείες

Ωστόσο δήλωσαν ότι θα απαγορεύσουν στις ρωσικές αντιπροσωπίες και κρατικούς θεσμούς, καθώς και τους «ηθοποιούς που στηρίζουν το καθεστώς Πούτιν από το να συμμετέχουν στην Μπερλινάλε για όσο καιρό η Ρωσία διεξάγει αυτόν τον αδυσώπητο πόλεμο στην Ουκρανία».

Η θέση του Φεστιβάλ Βερολίνου εναρμοζίζεται με εκείνη των κινηματογραφικών φεστιβάλ των Κανών και της Βενετίας που δήλωσαν ότι θα απαγορεύσουν τις ρωσικές αντιπροσωπίες και τους επίσημους εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης αλλά θα επιτρέψουν τα ρωσικά φιλμ «αυτών που αντιτίθεται στο υπάρχον ρωσικό καθεστώς».

Πηγή: The Hollywood Reporter

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b