MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
25
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Φεστιβάλ Βερολίνου: Αρνείται να αποκλείσει τους Ρώσους σκηνοθέτες

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Αν και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον λαό της Ουκρανίας, ωστόσο, το Φεστιβάλ Βερολίνου αντιτίθεται σε οποιοδήποτε γενικευμένο μποϊκοτάζ έργων τέχνης με μοναδικό γνώμονα την εθνικότητα.

Φεστιβάλ Βερολίνου: Δεν θα αποκλείσει τους Ρώσους σκηνοθέτες
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ένωσε τη φωνή του με τους υπόλοιπους πολιτιστικούς οργανισμούς που καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο, ακολουθώντας τη «γραμμή» των Καννών και της Βενετίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα απαγορέψει τη συμμετοχή ρωσικών ταινιών από τις επερχόμενες εκδηλώσεις.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Βερολίνου:

«Η Μπερλινάλε καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική εισβολή, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, και εκφράζει την αλληλεγγύη της στον λαό της Ουκρανίας και σε όλους όσους διαμαρτύρονται ενάντια σε αυτό τον πόλεμο», δήλωσαν σε σχετική τους ανακοίνωση. «Η Ρωσική εισβολή και οι επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό, σε νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια έχουν οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική κρίση και συντριβή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, τον πληθυσμό που υποφέρει και τα εκατομμύρια ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους». 

Όμως, το Βερολίνο απέρριψε τις προτάσεις όλων εκείνων, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, του Ινστιτούτου Κινηματογράφου της Πολωνίας και κάθε επίσημου οργανισμού στην Ουκρανία, για καθολική απαγόρευση του ρωσικού σινεμά.

«Ακόμη και μέσα στο πλαίσιο της εγκληματικής ρωσικής επιθετικότητας», σχολιάζει το Φεστιβάλ Βερολίνου, «δεν πρέπει να έχουμε ως πρόθεση να αποκλείσουμε τους κινηματογραφικούς δημιουργούς ή τους εργαζόμενους στον πολιτισμό από την Μπερλιναλε εξαιτίας της εθνικότητας τους, ούτε και να τους απομονώσουμε. Συχνά, είναι τα έργα τους εκείνα που προχωρούν σε κριτική του εκάστοτε καθεστώτος. 

Συνεπώς, η Μπερλιναλε παίρνει σαφή θέση ενάντια στο γενικό μποϋκοτάζ της τέχνης με γνώμονα την καταγωγή, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε φίμωση των φωνών που ασκούν κριτική. Και ο κόσμος χρειάζεται τέτοιου είδους φωνές». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜπιενάλε Βενετίας: Δεν θα κλείσει τις «πόρτες» της στους ρώσους καλλιτέχνες που αντιτίθενται στον Πούτιν12.09.2018

Δεν θα δεχθεί, ωστόσο, επίσημους ρωσικούς φορείς και αντιπροσωπείες

Ωστόσο δήλωσαν ότι θα απαγορεύσουν στις ρωσικές αντιπροσωπίες και κρατικούς θεσμούς, καθώς και τους «ηθοποιούς που στηρίζουν το καθεστώς Πούτιν από το να συμμετέχουν στην Μπερλινάλε για όσο καιρό η Ρωσία διεξάγει αυτόν τον αδυσώπητο πόλεμο στην Ουκρανία».

Η θέση του Φεστιβάλ Βερολίνου εναρμοζίζεται με εκείνη των κινηματογραφικών φεστιβάλ των Κανών και της Βενετίας που δήλωσαν ότι θα απαγορεύσουν τις ρωσικές αντιπροσωπίες και τους επίσημους εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης αλλά θα επιτρέψουν τα ρωσικά φιλμ «αυτών που αντιτίθεται στο υπάρχον ρωσικό καθεστώς».

Πηγή: The Hollywood Reporter

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Spider-Man-Brand New Day: Έτοιμο να ξεπεράσει τον «Τιτανικό» στο παγκόσμιο box office
Cine News
Ραντεβού στα Σινεμά #10: Θερινό Στέλλα στην Κυψέλη, την πιο σινεφιλ γειτονιά
Cine News
Αποχαιρέτησε τον Αύγουστο με μαραθώνιο Scream: Τι βλέπουμε αυτή την εβδομάδα στην TV
Cine News
Τι συνέβη τελικά με το Avatar Aang; Όταν ένα στούντιο δεν εμπιστεύεται το ίδιο του το franchise
Cine News
Μέγκαν Μαρκλ: Σε συζητήσεις για να επιστρέψει σε σειρά του Netflix
Cine News
Από την «Ευτυχία» στο οσκαρικό «Αληθινός Πόνος»: 8 λόγοι για να ανοίξεις την TV αυτό το ΣΚ
Cine News
Ραντεβού στα Σινεμά #9: Σινέ Κήπος, το πιο γουεσαντερσονικό σινεμά της Αθήνας
Cine News
32ο AIFF: Ο Παβελ Παβλικόφσκι στην Αθήνα για την πανελλήνια πρεμιέρα της «Πατρίδας»
Cine News
Cool Crips on Tour: Η νέα ταξιδιωτική εκπομπή της ΕΡΤ θα είναι ο,τι πιο cool
Cine News
Όταν το σινεμά γίνεται κοινότητα: Μια βόλτα στις κινηματογραφικές λέσχες της Ελλάδας
Cine News
Η Hayden Panettiere ήθελε ο κόσμος να μάθει τι σημαίνει να μεγαλώνεις στο Χόλιγουντ
Cine News
Hayden Panettiere: Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός σε ηλικία 36 ετών