MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Johannes Vermeer: H Google τιμά με doodle τον σπουδαίο Ολλανδό ζωγράφο

Το Google Doodle τιμά τον Johannes Vermeer, που φιλοτέχνησε διάσημα έργα όπως «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι».

Johannes Vermeer, Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι, 1665
Johannes Vermeer, Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι, 1665
Monopoli Team

Το σημερινό doodle της Google τιμά τον Ολλανδό ζωγράφο Johannes Vermeer, έναν καλλιτέχνη του κινήματος του μπαρόκ που θεωρείται μέχρι σήμερα ένας από τους καλύτερους Ολλανδούς ζωγράφους όλων των εποχών.

Σαν σήμερα το 1995, άνοιξε στην Εθνική Πινακοθήκη της Γουάσινγκτον η πρώτη μεγάλη έκθεση, που περιλάμβανε 21 από τα 35 υπάρχοντα έργα του κάποτε ξεχασμένου καλλιτέχνη, που γεννήθηκε πριν από 389 χρόνια.

Ο Γιοχάνες Βερμέερ, γνωστός και ως Γιαν Βερμέερ ειδικεύτηκε στην απεικόνιση καθημερινών σκηνών από τη ζωή της μεσαίας τάξης. Αν και δεν φιλοτέχνησε πολλά έργα στη ζωή του, ήταν όλα τους σπουδαία, ενώ στην αιωνιότητα έχει μείνει με τον πίνακα «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι».

Το doodle της Google για τον Johannes Vermeer

Το doodle της Google για τον Johannes Vermeer

Η ζωή και ο θάνατος του σπουδαίου ζωγράφου

Πολύ λίγες πληροφορίες είναι γνωστές για τη ζωή του Βερμέερ και οι περισσότερες από αυτές προέρχονται από επίσημα νομικά έγγραφα της εποχής. Έζησε και εργάστηκε στην περιοχή του Ντελφτ της Νότιας Ολλανδίας κατά τον 17ο αιώνα. Σύμφωνα με μία παράδοση, βαφτίστηκε στην πόλη Ντελφτ στις 31 Οκτωβρίου 1632. Το 1641, ο πατέρας του έγινε ιδιοκτήτης ενός πανδοχείου με το όνομα «Mechelen», στους πελάτες του οποίου συμπεριλαμβάνονταν μέλη της αστικής τάξης του Ντελφτ.

Στη συνέχεια φαίνεται να πέρασε στον ίδιο η ιδιοκτησία του πανδοχείου. Ο Johannes Vermeer ζωγράφιζε κατά μέσο όρο δύο πίνακες το χρόνο, πιθανότατα όχι τόσο για λόγους εμπορικής εκμετάλλευσης αλλά κυρίως για ανθρώπους που εκτιμούσαν τους πίνακές του. Εκτιμάται ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ολοκλήρωσε συνολικά λίγα έργα.

Ο Βερμέερ έχαιρε εκτίμησης ως καλλιτέχνης αλλά και ως ειδήμων σε ζητήματα τέχνης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το 1672 ταξίδεψε στη Χάγη, προκειμένου να πιστοποιήσει τη γνησιότητα μίας συλλογής έργων του Φρειδερίκου Γουλιέλμου, εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του περιήλθε σε δεινή οικονομική κατάσταση, εξαιτίας του πολέμου που ξέσπασε μεταξύ Ολλανδίας και Γαλλίας το 1672. Καθώς δεν μπορούσε να συντηρήσει την πολυμελή οικογένειά του έπεσε σε κατάθλιψη και η σωματική του υγεία επιδεινώθηκε. Πέθανε το 1675 και γνωρίζουμε πως ετάφη στις 15 Δεκεμβρίου, στον οικογενειακό τάφο της Παλαιάς Εκκλησίας του Ντελφτ.

Μπορείτε να ανακαλύψετε τα διαχρονικά του έργα και την κληρονομιά του Johannes Vermeer, στο Google Arts and Culture.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b