MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Αρχαία Αίγυπτος: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα αλλάζουν όσα ξέραμε για την ταρίχευση

Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει πως στην Αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούσαν την τεχνική της ταρίχευσης των νεκρών για περίπου μία χιλιετία παραπάνω από ό,τι γνωρίζαμε.

Τοιχογραφία που ανακαλύφθηκε στον τάφο του Αιγυπτίου ευγενή. Photo Credits: Ian Glatt/National Geographic/Windfall Films
Τοιχογραφία που ανακαλύφθηκε στον τάφο του Αιγυπτίου ευγενή. Photo Credits: Ian Glatt/National Geographic/Windfall Films
Monopoli Team

Μία από τις πιο αρχαίες μούμιες που έχουν βρεθεί στην Αίγυπτο… ξετυλίγει την ιστορία της και μάς αποκαλύπτει πως η τέχνη της προηγμένης ταρίχευσης κυριαρχούσε στην Αίγυπτο περίπου χίλια χρόνια νωρίτερα από τις ήδη αναγραφόμενες ημερομηνίες στα βιβλία της ιστορίας.

Αυτά τα νέα στοιχεία θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά τις γνώσεις μας γι’ αυτόν τον μυστήριο πολιτισμό. Σύμφωνα με τον Guardian, αυτή είναι μόνο μία από τις δελεαστικές ανακαλύψεις που θα παρουσιαστούν στις 7 Νοεμβρίου στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του National Geographic, Οι Χαμένοι Θησαυροί της Αιγύπτου, σε παραγωγή της Windfall Films.

Στο τέταρτο επεισόδιο, το Rise of the Mummies, που έχει προγραμματιστεί να προβληθεί στις 28 Νοεμβρίου, μια ομάδα αρχαιολόγων ανακαλύπτει ότι το σώμα του Khuwy, ενός αξιωματούχου του οποίου ο τάφος βρέθηκε το 2019, χρονολογείται στην περίοδο του Παλαιού Βασιλείου, η οποία εκτείνεται περίπου στο 2700 –2200 π.Χ., και είναι μια από τις αρχαιότερες μούμιες που έχουν βρεθεί.

«Αυτό θα ανατρέψει εντελώς την γνώμη μας για την εξέλιξη της μουμιοποίησης», δήλωσε στον Guardian η Σαλιμά Ικράμ, καθηγήτρια του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στο Κάιρο. «Όλα τα βιβλία για τη μουμιοποίηση και την ιστορία του Παλαιού Βασιλείου θα πρέπει να αναθεωρηθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚΑΛΛΟΣ: Το Cycladic Shop εμπλουτίζεται με αντικείμενα εμπνευσμένα από την εμβληματική έκθεση12.09.2018

Η τεχνική ταρίχευσης που ανακαλύφθηκε

Όταν το 2019 οι αρχαιολόγοι βρήκαν για πρώτη φορά την τεράστια και εκπληκτικά καλοδιατηρημένη νεκρόπολη στη Σακκάρα, νότια του Καΐρου, πίστεψαν πως ήταν 4.000 ετών, χρονολογώντας την στην Πέμπτη Δυναστεία, η οποία εκτείνεται από τον 25ο έως τον 24ο αιώνα π.Χ. Η ανακάλυψη όμως του τάφου του Khuwy και μια περιήγηση στις τοιχογραφίες μέσα σε αυτόν, έδειξε επίσης ότι η νεκρόπολη ήταν επενδυμένη με αγγεία και τεφροδόχους, που χρησιμοποιούνταν για να φυλάσσουν τα εντόσθια ενός ταριχευμένου σώματος.

Οι αναλύσεις των ευρημάτων της Σακκάρα, θα αποκαλυφθούν στο κοινό τώρα, μέσα από το νέο ντοκιμαντέρ του National Geographic. Σύμφωνα με την Ικράμ, η μέθοδος συντήρησης και τα υλικά, τα οποία οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πως ήταν λινό ύφασμα ντυμένο με υψηλής ποιότητας ρητίνη, είχαν προηγουμένως εντοπιστεί να χρησιμοποιούνται περίπου 1.000 χρόνια μετά την ταφή του Khuwy.

Εξαιτίας των προηγούμενων ανακαλύψεων, οι μελετητές πίστευαν ότι μια πιο στοιχειώδης και απλή διαδικασία μουμιοποίησης κυριαρχούσε στην Αρχαία Αίγυπτο. Μία διαδικασία που αφορούσε την απλή αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων του νεκρού, όχι όμως του εγκεφάλου.

«Αυτή η μούμια είναι γεμάτη ρητίνες και υφάσματα», πρόσθεσε η Ικράμ στις δηλώσεις της. «Τα υλικά που χρησιμοποιούνται, η προέλευσή τους και οι εμπορικοί δρόμοι που συνδέονται με αυτά θα επηρεάσουν δραματικά την αντίληψή μας για την Αίγυπτο του Παλαιού Βασιλείου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ κωφός οδηγός Uber που έχει συγκινήσει όλο το ίντερνετ12.09.2018

Πηγή: Artnet News

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b