MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Voice Above Water: Ένα ντοκιμαντέρ για τη συγκλονιστική ιστορία ενός 90χρονου ψαρά που θέλει να σώσει τον ωκεανό

Ο 90χρονος Wayan Nyo έχει αφιερώσει τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του στο να καθαρίζει τον ωκεανό από το πλαστικό -και αυτή είναι η ιστορία του.

Voice Above Water. Photo Credits: Mountain Film
Voice Above Water. Photo Credits: Mountain Film
Monopoli Team

Κοιτάζοντας κανείς τα μάτια του Wayan Nyo και τις ρυτίδες στο πρόσωπό του, μπορεί εύκολα να καταλάβει πως αυτός ο άνθρωπος έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να μοιραστεί. Είναι ένας 90χρονος ψαράς, που ζει στην Ινδονησία και είναι μέρος μίας εκπληκτικής ομάδας ανθρώπων, που είναι παθιασμένοι με την προστασία του ωκεανού.

Σε όλη την παιδική του ηλικία και τις δεκαετίες που ακολούθησαν, ο Nyo πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη θάλασσα. Κάθε μέρα, μάζευε τα δίχτυα και ετοίμαζε το μικρό του σκάφος για να ψαρέψει στην ακτή του Μπαλί. Εκεί άκουγε τα κύματα, ερμήνευε τον καιρό, παρακολουθούσε ψάρια και μάθαινε τον ρυθμό των ωκεάνιων ρευμάτων.

Τα τιρκουάζ αυτά νερά, ήταν κάποτε μια εξαιρετική τοποθεσία για ψάρεμα. Ωστόσο, τα τελευταία 21 χρόνια αυτό έχει αλλάξει και ο ψαράς έχει αφιερώσει πλέον τη ζωή του στο να σώσει τον ωκεανό από μια απειλή που μοιάζει χωρίς τέλος: την ρύπανση από το πλαστικό.

View this post on Instagram

A post shared by Voice Above Water (@voiceabovewater)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠάολο Πετιτζιάνι: Ο φωτογράφος που αποκαλύπτει τα “κρυφά” χρώματα της φύσης, μέσα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία12.09.2018

Ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο κίνητρα για αλλαγή

Η σκηνοθέτης Ντάνα Φράνκοφ, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, αποφάσισε να καταγράψει την προσπάθεια του Nyo σε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο Voice Above Water. Το ντοκιμαντέρ δίνει φωνή στην ιστορία ενός ανθρώπου, ο οποίος χρησιμοποιεί τους λίγους πόρους του για να κάνει τη διαφορά.

Η ταινία απεικονίζει το ταξίδι ενός ανθρώπου που μετέτρεψε το επάγγελμά του, την αλιεία, στον καθαρισμό του ωκεανού, έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να μπορούν να ψαρέψουν και να θρέψουν τις οικογένειές τους και την κοινότητά τους, όπως μπορούσε και ο ίδιος, πριν τα πλαστικά απορρίμματα αρχίσουν να καταπνίγουν τους ωκεανούς.

Η σύντομη, αλλά ισχυρή ταινία έχει ήδη κερδίσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου βραβείου Πρώτης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ωκεανού του 2021 και του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου San Luis Obispo του 2021.

Η Φράνκοφ, η οποία είναι εξίσου παθιασμένη με τη θαλάσσια προστασία και την προώθηση βιώσιμων αλλαγών στον κόσμο, δηλώνει πως η ιστορία του Wayan είναι μια «υπενθύμιση ότι αν παίξουμε όλοι τον ρόλο μας, μπορούμε να καταφέρουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς».

Ο ηλικιωμένος ψαράς και η δέσμευσή του στην καταπολέμηση της ρύπανσης των θαλασσών της Ινδονησίας, προσφέρουν αναμφίβολα την έμπνευση και το κίνητρο που όλοι χρειαζόμαστε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Η Travelmyth καταρρίπτει 10 μύθους για τα ταξίδια12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b