MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
23
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

  Παιδικό Μουσείο Αθήνας: Εργαστήρι για οικογένειες με τη συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη

  Η ΑΝΤΑΜΑ και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο διοργανώνουν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ηλικιακά Μεγαλύτερων Ανθρώπων, το διαγενεακό εργαστήρι «Μια καρδιά ταξιδεύει από γενιά σε γενιά», με τη συγγραφέα και εικονογράφο Μαρίνα Γιώτη.

  Monopoli Team

  Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα των ηλικιακά Μεγαλύτερων Ανθρώπων» (1η Οκτωβρίου), η «ΑΝΤΑΜΑ» και το «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο» (hcm.gr) προσκαλούν στο έκθεμα «Σοφίτα» του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας, το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, μικρούς (4-12 χρόνων) και μεγάλους, να συμμετάσχουν μαζί στη διαγενεακή δράση «Μια καρδιά ταξιδεύει από γενιά σε γενιά» με τη συγγραφέα και εικονογράφο Μαρίνα Γιώτη.

  «Μια καρδιά ταξιδεύει από γενιά σε γενιά»: Λίγα λόγια για τη δράση

  Οι συμμετέχοντες στη διαγενεακή αυτή δράση θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και να καταγράψουν σε ένα πρωτότυπο λεύκωμα, γεμάτο συναισθήματα, οικογενειακές ιστορίες και σημαντικές στιγμές, οι οποίες συχνά μεταφέρονται προφορικά, αλλά πολλές φορές χάνονται με τα χρόνια, ξεχνιούνται ή δεν λέγονται ποτέ.

  Το εργαστήρι φιλοδοξεί να κάνει την αρχή σε μια νέα οικογενειακή παράδοση.

  Το οικογενειακό διαγενεακό εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας (Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19), σε 2 ομάδες:

  • Oμάδα A (ώρα: 10:00-11:15)
  • Oμάδα B (ώρα, 11:45-13:00)

  Όλα τα έργα από τη Διαγενεακή δράση «Μια καρδιά ταξιδεύει από γενιά σε γενιά» θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα και τη Facebook σελίδα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, καθώς και την ιστοσελίδα & τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook & Instagram, LinkedIn) της ΑΝΤΑΜΑ.

  Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιακά Μεγαλύτερων Ανθρώπων και Ηλικιακός Ρατσισμός

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιακά Μεγαλύτερων ανθρώπων, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε και να αφυπνίσουμε την κοινωνία για την ύπαρξη του Ηλικιακού Ρατσισμού, τη σημασία και τους τρόπους καταπολέμησής του. Ο ηλικιακός ρατσισμός, ο οποίος κατά κύριο λόγο  ασκείται στους νεότερους και μεγαλύτερους ανθρώπους, είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει ειδικά τους μεγαλύτερους ανθρώπους στην απόσυρση, την απομόνωση, να προκαλέσει έκπτωση τόσο στη σωματική, όσο και την ψυχική τους υγεία και τελικά στην ποιότητα ζωής τους.

  Ο Ηλικιακός Ρατσισμός αποτυπώνεται στο Πώς σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και δρούμε, ως προς τους άλλους ανθρώπους, θέτοντας, ως βασικό κριτήριο, την Ηλικία.

  Το Μάρτιο του 2021 ξεκίνησε Παγκόσμια Καμπάνια για την καταπολέμηση του Ηλικιακού Ρατσισμού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) σε συνεργασία με τους OHCHR, UNDESA και UNFPA, με στόχο να βελτιωθεί η εμπειρία της καθημερινότητας των μεγαλύτερων ανθρώπων, να κινητοποιηθεί η πολιτεία, να εξαλειφθούν τα στερεότυπα.  Οι στρατηγικές για την καταπολέμησή του είναι :

  • η Διαμόρφωση και Ενδυνάμωση Πολιτικών και Νόμων,
  • η Ενσωμάτωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, και
  • η Υλοποίηση Διαγενεακών Παρεμβάσεων, που καλλιεργούν την αλληλεπίδραση.

  «Ως ΑΝΤΑΜΑ οι 3 στρατηγικοί άξονες πάνω στους οποίους κινούμαστε είναι»:
  • Ενδυνάμωση ανθρώπων 65+, μέσα από υλοποίηση δράσεων, που τους κινητοποιούν και τους δίνουν λόγους να παραμένουν συναισθηματικά, σωματικά και διανοητικά ενεργοί.
  •  Ενίσχυση Διαγενεακών Δεσμών, μέσω προγραμμάτων/ δράσεων που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, βάσει των κοινών ενδιαφερόντων τους. (*)
  • Ευαισθητοποίηση Κοινωνίας (ΕΚ), μέσα από δράσεις και καμπάνιες, που έχουν στόχο να  μειώσουν τα στερεότυπα που οδηγούν στον ηλικιακό ρατσισμό και να ενισχύσουν τη δύναμη και τη φωνή των ατόμων 65+.

  (*) Η υλοποίηση Διαγενεακών Παρεμβάσεων αποτελεί τη μία από τις 3 στρατηγικές του WHO για την καταπολέμηση του Ηλικιακού Ρατσισμού

  Λίγα λόγια για το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

  Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, κοινωφελούς χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα, με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες οι οποίοι με σεβασμό στην ατομικότητά τους θα αποκτήσουν και κοινωνική συνείδηση. Ο σκοπός απευθύνεται σε όλα τα παιδιά χωρίς εξαίρεση, στις οικογένειες, στη σχολική κοινότητα και σε όσους ενδιαφέρονται για την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών ή σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά.

  Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο υλοποιεί τους καταστατικούς στόχους μέσα από τον θεσμό του  Παιδικού Μουσείου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, την εκπαίδευση ενηλίκων, τις συμβουλευτικές δράσεις, το εθελοντικό πρόγραμμα και την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού χτίζει το Ψηφιακό «Μετασύμπαν»12.09.2018

  Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν για το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο τον κορμό της λειτουργίας του από τη στιγμή της ίδρυσής του. Είναι αποτέλεσμα διεπιστημονικής συνεργασίας και στηρίζονται στις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους μάθησης. Από το 1994 δημιούργησε και λειτουργεί το πρώτο Παιδικό Μουσείο στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το οποίο σήμερα στεγάζεται στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  Το οικογενειακό διαγενεακό εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας (Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19), σε 2 ομάδες:

  • Oμάδα A (ώρα: 10:00-11:15)
  • Oμάδα B (ώρα, 11:45-13:00)

  Δηλώσεις συμμετοχής: στο τηλ.  210-3312995 (09:00 -16:00)
  Κάθε ομάδα αποτελείται από 2 ή 3 άτομα από κάθε οικογένεια.
  Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
  Δεν απαιτείται οικονομική συμμετοχή.

  Περισσότερα από Δραστηριότητες
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ