MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μπαλί: Ένα αποκαλυπτικό γλυπτό για τη χρήση πλαστικού γεννήθηκε από 4.760 απορρίμματα

Το γλυπτό αποτελείται από 4.760 κομμάτια σκουπιδιών που συλλέχθηκαν από εθελοντές κατά τον καθαρισμό της παραλίας.

liina klauss
liina klauss
Monopoli Team

Η καλλιτέχνις Liina Klauss συνεργάστηκε με την Αμερικανίδα επιστήμονα θαλάσσιας ζωής, Skye Moret, και τον Γερμανό ειδικό οπτικοποίησης στατιστικών δεδομένων Moritz Stefaner για να δημιουργήσουν ένα γλυπτό που ονομάζεται «αιώνιο πλαστικό» σε μια παραλία στο Μπαλί. Το γλυπτό αποτελείται από 4.760 κομμάτια σκουπιδιών που συλλέχθηκαν από εθελοντές κατά τον καθαρισμό της παραλίας.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού έχουν παραχθεί για ανθρώπινη κατανάλωση. Για να κατανοήσει κανείς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκθετικής παραγωγής του πλαστικού, η ομάδα αποφάσισε να απεικονίσει τι ακριβώς συμβαίνει στα πλαστικά μετά την πρώτη χρήση τους. Το έργο επιχειρήσει να εξετάσει την παγκόσμια ροή πλαστικών αποβλήτων, ενώ τονίζει πώς τα απόβλητα καταλήγουν στον ωκεανό.

Το “Αέναο Πλαστικό” δημιουργήθηκε από μια ομάδα 50 εθελοντών που μάζεψαν πλαστικά απόβλητα, καθαρίζοντας παραλίες στο Μπαλί. Η συλλογή των απορριμάτων έγινε με βάση το χρώμα τους. Η Klauss εξηγεί: “Η επιστήμη μας δίνει νέες γνώσεις και προοπτικές για τον κόσμο. Η τέχνη μας δίνει νέες προοπτικές για το πώς να βλέπουμε τον κόσμο. Η συγχώνευση των δύο έχει τεράστια δύναμη”.

Λίγα λόγια για το έργο

Κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει την διαφορετική τύχη των 8,3 δισεκατομμυρίων τόνων πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία φυσικά είτε καταλήγουν στα σκουπίδια, είτε στην ανακύκλωση, είτε αποτεφρώνεται ή συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται. Το μαύρο χρώμα αναπαριστά κάθε πλαστικό που έχει ποτέ παραχθεί, το λευκό το πλαστικό που έχει καταλήξει είτε σε χωματερές είτε στον ωκεανό, το πράσινο είναι το ανακυκλωμένο πλαστικό, το κόκκινο το αποτεφρωμένο και το μπλε το πλαστικό που ακόμα χρησιμοποιείται. Το πλάτος του κάθε χρώματος φυσικά αντιστοιχεί σε στατιστικούς αριθμούς.

«Παντού στον κόσμο, σε απομακρυσμένες παραλίες, η ρύπανση με πλαστικό έχει γίνει μια παρανοϊκή κανονικότητα ή μια φυσιολογική παράνοια» λέει η Γερμανίδα καλλιτέχνις, η οποία τα τελευταία 10 χρόνια έχει δημιουργήσει πάνω από 50 περιβαλλοντικές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις στο Χονγκ Κονγκ, την Ινδονησία, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία.

Αν και η δημιουργία του έργου διήρκεσε 12 ώρες, παρέμεινε στην παραλία μόνο για 36 ώρες, ενώ χρειάστηκαν έξι ώρες για τη διάλυσή της. Όλες οι σαγιονάρες που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο, θα επαναχρησιμοποιηθούν σε επόμενες εγκαταστάσεις, ενώ τα ανακυκλώσιμα υλικά θα παραδοθούν στην εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Ecobali.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSleeping pods: Η ΙΚΕΑ Γαλλίας λανσάρει κινούμενα… δωμάτια στους δρόμους του Παρισιού12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b