MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Τζένιφερ Χάντσον: Πώς κατάφερε να υποδυθεί την εμβληματική Αρίθα Φράνκλιν στη μεγάλη οθόνη

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Respect», για τη ζωή και το έργο της Αρίθα Φράνκλιν, η πρωταγωνίστρια Τζένιφερ Χάντσον μίλησε για την εμπειρία της αλλά και τις προκλήσεις του να υποδύεσαι μια τόσο εμβληματική ντίβα.

Τζένιφερ Χάντσον
Φώτο: QUANTRELL D. COLBERT
Monopoli Team

Πριν τον θάνατό της το 2018, η σπουδαία Αρίθα Φράνκλιν διάλεξε προσωπικά την Τζένιφερ Χάντσον για να την υποδυθεί στη νέα βιογραφική ταινία «Respect». Είδη, βραβευμένη με Όσκαρ για την ερμηνεία της στο εμπνευσμένο από τις Supremes μιούζικαλ «Dreamgirls», η Χάντσον θεωρήθηκε μια ταιριαστή επιλογή. Καθώς όχι μόνο μπορεί να τραγουδήσει και να παίξει, αλλά είχε ερμηνεύσει κιόλας ένα τραγούδι της Φράνκλιν στην οντισιόν της για το American Idon, το show που την έκανε διάσημη.

Πως η Φράνκλιν την επέλεξε για τον ρόλο

Για την 39χρονή ηθοποιό και τραγουδίστρια το να δεχθεί τον ρόλο δεν ήθελε καθόλου σκέψη, αν και δεν έμαθε ποτέ γιατί η εμβληματική αοιδός την επέλεξε: «Είναι μια ερώτηση που δεν πρόλαβα να κάνω», ομολόγησε στο BBC, «Δεν μου το διευκρίνισε ποτέ, απλώς μου είπε «Τζένιφερ θέλω να με υποδυθείς» και εγώ απάντησα «Ναι, κυρία, θα το κάνω». 

«Ωστόσο, θεωρώ ότι ήταν μια απόφαση που πήγαινε πέρα από το τραγούδι και την υποκριτική. Αισθάνομαι σαν να είδε πολύ περισσότερα σε εμένα, σαν με κάποιο τρόπο να έχουμε παράλληλα βιώματα». Η Χάντσον υπογραμμίζει την κοινή τους θρησκεία και τους προσωπικούς τους αγώνες με τη δημοσιότητα, «Ερχόμενη από ένα τέτοιο ευάλωτο σημείο, πρέπει να αντλήσω από τη δική μου εμπειρία, ώστε να μπορέσω αφηγηθώ την ιστορία της». 

Φώτο: Quantrell D. Colbert/MGM

Μια εμβληματική προσωπικότητα

Η Φράνκλιν κατόρθωσε να κερδίσει τις μεγαλύτερες μουσικές τιμές κατά τη διάρκεια της καριέρας της, κέρδισε 18 Γκράμι, εισήχθη στο Rock & Roll Hall of Fame, το 1987, και βραβεύτηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο, το 2005. Έχει πουλήσει περισσότερα από 75 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, με επιτυχίες όπως τα «Think», «Respect», «I Say A Little Prayer» και «You Make Me Feel Like A Natural Woman».

«Η μουσική της είναι διαχρονική», σχολιάζει η Τζένιφερ Χάντσον «Και βρίσκεται παντού. Ήταν πάντα μια από τις αγαπημένες μου». 

Η συνεργασία με την Αρίθα Φράνκλιν

Η Φράνκλιν και η Χάντσον βρίσκονταν σε στενή επαφή στα πρώτα στάδια της παραγωγής της ταινίας: «Μιλούσαμε συχνά έως ότου φύγει από τη ζωή, καθώς προετοιμαζόμουν να την ενσαρκώσω. Δυστυχώς δεν ήταν πια μαζί μας όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα, ωστόσο, κάναμε πολλές συζητήσεις μαζί, εβδομαδιαία και μου λείπει πολύ».

«Η Αρίθα είχε μια μοναδική παρουσία. Ήταν πάντα τόσο μεγαλοπρεπής. Ένας γλυκός και δυνατός χαρακτήρας, πολύ ήρεμος κατά κάποιον τρόπο. Και έτσι εμπνεύστηκα από αυτό καθώς ανέπτυσσα τον ρόλο μου. Και είναι αστεία, επίσης». 

Η σχέση τους θα γίνει ακόμη πιο στενή, ύστερα από την πρώτη τους συζήτηση για τον ρόλο, με την Αρίθα Φράνκλιν να προσφέρει στην Τζένιφερ Χάντσον συμβουλές για τη ζωή και την καριέρα της και να της μαθαίνει, παράλληλα, για τη δική της. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτρια Λιζλ Τόμι η Χάντσον έχει τρομερή «ανθρωπιά και ευαισθησία επιπροσθέτως με μια απίστευτη φωνή. Κατανόησα πλήρως ότι η Αρίθα Φράνκλιν ήξερε τι έκανε όταν την επέλεξε». 

Φώτο: Quantrell D. Colbert

Η πίεση που αισθάνθηκε η Τζένιφερ Χάντσον για τον ρόλο

Αν και αποτελούσε το «όνειρο της τραγουδίστριας» να επιλεγεί για τη συγκεκριμένη ταινία, όταν αυτό έγινε, όμως, αισθάνθηκε μεγάλη πίεση: «Είπα, «Χριστέ μου, τι θα κάνω»; Πως πλησιάζεις κάτι τόσο εμβληματικό; Και καθώς ήμουν και θαυμάστρια, έγινε ακόμη πιο προσωπικό πρότζεκτ για εμένα». 

Για τα μουσικά νούμερα η Χάντσον έπρεπε να βρει μια ιδανική ισορροπία ανάμεσα στη μίμηση της Φράνκλιν και στην προσπάθεια να ντύσει τα τραγούδια με τη δική της ερμηνεία και διακριτή φωνή: «Μουσικά μιλώντας ποιος μπορεί να μιμηθεί την Αρίθα Φράνκλιν»;, σχολιάζει η Χάντσον, «Επομένως έπρεπε να επιτρέψω στην επιρροή που εκείνη είχε πάνω μου να με διαπεράσει, χρησιμοποιώντας τις μικροδιαφοροποιήσεις και τις διακυμάνσεις που είναι τόσο οικείες σε όλους μας από τις ηχογραφήσεις της».

Οι απαιτήσεις του ρόλου

Συνήθως για ένα βιογραφικό μιούζικαλ, όλα τα τραγούδια ερμηνεύονται live στα γυρίσματα. Αυτό, έκανε την όλη διαδικασία πιο κατατοπιστική όσον αφορά τον τρόπο που ηχογραφούσαν τη δεκαετία του 1960: «Ηχογραφούσαν διαφορετικά εκείνη την περίοδο. Στη δική μας εποχή, οι ηχογραφήσεις είναι περισσότερο ψηφιακές και επεξεργασμένες, ωστόσο, αυτό με ενέπνευσε να θέλω να προσεγγίσω τη δική μου μουσική με τον συγκεκριμένο τρόπο».

Για να δημιουργήσει αμεσότητα η Τζένιφερ Χάντσον ερμήνευσε τις σκηνικές εμφανίσεις της Αρίθα Φράνκλιν τραγουδώντας ζωντανά μπροστά στην κάμερα «Ήθελα να το βιώσω ακριβώς όπως το βίωσε η ίδια», εξηγεί η πρωταγωνίστρια.

Επιπλέον, η Φράνκλιν υπήρξε μια δεξιοτέχνης στο πιάνο, με τις ικανότητες της να σφυρηλατούνται από νωρίς στην εκκλησία. Το πιάνο αποτέλεσε καταλύτη για τις επιτυχίες της, έτσι η Χάντσον, ύστερα από μια σόλο καριέρα ως τραγουδίστρια, ξεκίνησε μαθήματα πιάνου για τις ανάγκες του ρόλου.

Τζένιφερ Χάντσον

© 2020 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc.

Φαβορί για τα Όσκαρ;

Το «Respect» ήδη έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα όσον αφορά τις οσκαρικές υποψηφιότητες, με την Χάντσον να αποτελεί διεκδικήτρια του Α’ Γυναικείου Ρόλου, ωστόσο η ίδια δεν το σκέφτεται και πολύ: «Απλώς προσπάθησα να κάνω την δουλειά. Και με τόση πίεση για την ταινία, δεν μπορώ να σκεφτώ οτιδήποτε άλλο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑC’mon C’mon: Η πρώτη ταινία του Χοακίν Φίνιξ μετά τον Τζόκερ θα είναι και η πιο συγκινητική του12.09.2018

Πηγή: BBC, Independent, New York Times

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b