MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ

Lee Scratch Perry: Ο καλλιτεχνικός χώρος αποχαιρετά τον “Σαλβαντόρ Νταλί της μουσικής”

Ο τζαμαϊκανός παραγωγός και τραγουδιστής Lee Scratch Perry, έφυγε χθες από τη ζωή και ο κόσμος της μουσικής τον αποχαιρετά.

cover
Lee Scratch Perry
Monopoli Team

Ο Lee “Scratch” Perry, Τζαμαϊκανός παραγωγός, τραγουδιστής και μουσικός που έμεινε στην ιστορία για τις καινοτόμες τεχνικές του και το στυλ παραγωγής του, ξεπερνώντας τα σύνορα ανάμεσα στη reggae και τη dub μουσική, απεβίωσε χθες,την Κυριακή 29 Αυγούστου.

Το περιοδικό Jamaica Observer ανέφερε ότι ο Lee ”Scratch” Perry, πέθανε το πρωί της Κυριακής στο νοσοκομείο Noel Holme της Lucea, χωρίς να διευκρινιστεί η αιτία θανάτου.

Ο Perry έγινε γνωστός κατά τη δεκαετία του ’60, ενώ το ’70, έθεσε τα βασικά θεμέλια για την ανάπτυξη της dub μουσικής, μέσω των καινοτόμων τεχνικών του, του remixing, της δημιουργία εφέ ενορχήστρωσης, αλλά και με διάφορες φωνητικές προσθήκες.

O πρωθυπουργός της Τζαμάικα, Andrew Holness έγραψε στο Twitter: «Η Τζαμάικα έχασε έναν σπουδαίο πρωτοπόρο της μουσικής. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους θαυμαστές του θρυλικού παραγωγού και τραγουδιστή Lee Scratch Perry”.

Παραγωγός για εμβληματικούς καλλιτέχνες, όπως ήταν φυσικά ο Bob Marley, η μαεστρία του Perry εφαρμόστηκε σε κάθε μουσικό είδος -από το hip-hop έως και την punk, ενώ συνεργάστηκε με καλλιτέχνες, όπως οι Beastie Boys, αλλά και οι The Clash.

Γεννημένος στις 20 Μαρτίου 1936 στην αγροτική τότε τζαμαϊκανή πόλη Kendal, εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 15 ετών με σκοπό να μετακομίσει στο Kingston τη δεκαετία του ’60. “Ο πατέρας μου δούλευε στον δρόμο και η μητέρα μου στα χωράφια. Ήμασταν πολύ φτωχοί. Πήγα στο σχολείο… δεν έμαθα τίποτα απολύτως. Όλα όσα έχω μάθει προέρχονται από τη φύση” δήλωσε ο Perry στο βρετανικό μουσικό περιοδικό NME το 1984.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Κιμ Καρντάσιαν, η μητέρα του και ο… Ιησούς: Ο Κάνιε Γουέστ επέστρεψε με το πολυαναμενόμενο Donda12.09.2018

Ο Perry ήταν ο συνδετικός κρίκος της Τζαμαϊκανής μουσικής με την διεθνή σκήνη, δημιουργώντας ήχους οι οποίοι έμειναν στην ιστορία.

Ο Σαλβαντόρ Νταλί της μουσικής

Το 2010, ο Κιθ Ρίτσαρντς των Rolling Stones τον χαρακτήρισε “Salvador Dali της μουσικής”, κάτι που τον περιέγραφε τέλεια και τον συνόδευσε μέχρι το τέλος της ζωής του. Στην ίδια συνέντευξη, ο Ρίτσαρντς δήλωσε επίσης: “Είναι ένα μυστήριο. Ο κόσμος είναι η μουσική του. Πρέπει απλά να τον ακούσετε. Κάτι περισσότερο από παραγωγός, ξέρει πως να εμπνέει την ψυχή του καλλιτέχνη… Έχει το χάρισμα, όχι μόνο να ακούει ήχους που προέρχονται από το πουθενά, αλλά να μεταφράζει αυτούς τους ήχους στους μουσικούς. Ο Scratch είναι μάγος”.

Μετά από κάποιες ατυχίες, ο Perry άρχισε να ταξιδεύει και να ζει στο εξωτερικό, τελικά εγκαταστάθηκε στην Ελβετία μαζί με την οικογένεια του, όπου παρέμεινε παραγωγικός μέχρι τον θάνατο του.

O μακροχρόνιος συνεργάτης του Perry, ο βρετανός καλλιτέχνης Mad Professor, την Κυριακή έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Τι χαρακτήρας! Εντελώς αγέραστος! Εξαιρετικά δημιουργικός, με μνήμη κοφτερή όσο η ταινία μιας κασέτας! Ένας εγκέφαλος ακριβής όσο ένας υπολογιστής!”

Επαινώντας το πρωτοποριακό πνεύμα και το έργο του Perry, οι Beastie Boys έγραψαν επίσης ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα στο Twitter: «Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες που εμπνευστήκαμε και συνεργαστήκαμε με αυτόν τον αληθινό θρύλο».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πηγή

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b