MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ολλανδία: Επίδοξοι ληστές έριξαν κάτω… πίνακα του Μονέ κατά τη διαφυγή τους

Πυροβολισμοί έπεσαν σε μουσείο της Ολλανδίας, όταν δύο ληστές προσπάθησαν να κλέψουν έναν διάσημο πίνακα του Μονέ, χωρίς όμως… επιτυχία.

Κλωντ Μονέ, 'De Voorzaan en de Westerhem,' (1871) Φωτογραφία από Wikimedia Commons
Κλωντ Μονέ, 'De Voorzaan en de Westerhem,' (1871) Photo courtesy of: Wikimedia Commons
Monopoli Team

Το πρωί της Κυριακής 15 Αυγούστου, δύο ληστές προσπάθησαν να κλέψουν έναν διάσημο πίνακα του Κλωντ Μονέ από το Μουσείο Zaans στην Ολλανδία. Στις 10:35 π.μ., ένας από τους οπλισμένους ληστές πήρε στα χέρια του τον πίνακα -που δεν είναι άλλος από το πιο φημισμένο απόκτημα του μουσείου, με τίτλο “De Voorzaan en de Westerhem”– και κατευθύνθηκε προς την έξοδο, όπου ο άλλος δράστης τον περίμενε με μια μοτοσικλέτα.

Τα σχέδια όμως των επίδοξων ληστών δεν πήγαν κατ’ ευχήν, αφού ένας περαστικός τους είδε και προσπάθησε να τους σταματήσει. Τότε έπεσαν πυροβολισμοί στην είσοδο του μουσείου, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Καθώς οι ληστές έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο, ένας από τους δράστες, βάζοντας τον πίνακα στην μοτοσικλέτα, τον έριξε άθελά του και μη έχοντας άλλο χρόνο οι ληστές εγκατέλειψαν τον τόπο του εγκλήματος εντελώς.

«Δεν φαίνονται επαγγελματίες», δήλωσε ο αστυνομικός Arthur Brand, σε συνέντευξή του στο NH News. Σχολίασε πως οι κινήσεις τους ήταν περίεργες και φαίνονταν ερασιτεχνικές, δηλώνοντας «δεν γινόταν να φύγουν χωρίς να τους δει κανείς, καθώς αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλοί τουρίστες και είχαν ήδη έτοιμες τις κάμερες. Μετά άκουσα επίσης κάτι για μια πεσμένη περούκα. Δεν μου φαίνεται πως το σχέδιό τους ήταν καλά μελετημένο».

Ο πίνακας αγοράστηκε από το Μουσείο Zaans το 2015 για σχεδόν 1,4 εκατομμύρια δολάρια. Το “Voorzaan en de Westerhem” ήταν η μεγαλύτερη αγορά του ιδρύματος μέχρι τότε.

Το μουσείο βρίσκεται στη βόρεια ολλανδική πόλη Zaandaam, όπου θεωρείται ότι ο Μονέ ζωγράφισε τον πίνακα, όταν επισκέφτηκε την πόλη τη δεκαετία του 1870. Το μουσείο έκλεισε τις πόρτες του, για να επιθεωρήσει τα έργα τέχνης για τυχόν ζημιές, ενώ άνοιξε ξανά στις 17 Αυγούστου.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b