MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ιωάννης Μελισσανίδης: Ο πρώτος ανοιχτά γκέι Ολυμπιονίκης είπε όλα όσα πρέπει να ακούσει η ελληνική κοινωνία

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης αποκάλυψε σε συνέντευξή του ότι ανήκει στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και είπε μερικά πολύ σημαντικά πράγματα, που όλοι πρέπει να ακούσουν.

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης στο εξώφυλλο του Antivirus που κυκλοφορεί
Ο Ιωάννης Μελισσανίδης στο εξώφυλλο του Antivirus, photo credits: Antivirus
Monopoli Team

«Σ’ ενοχλεί αυτό που τελικά αφήνεις να σε ενοχλήσει» δήλωσε στη συνέντευξή του στο περιοδικό Antivirus και στον Βασίλη Θανόπουλο ο Ιωάννης Μελισσανίδης, Χρυσός Ολυμπιονίκης ενόργανης γυμναστικής και άλματος, κάνοντας ξεκάθαρο ότι το πιο σημαντικό είναι πώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας, το πως νιώθουμε και το τι θέλουμε να κάνουμε, και όχι οι αναχρονιστικές απόψεις μίας κοινωνίας που έχει πολλά ακόμη θέματα να λύσει.

Σε μία εποχή που οι διακρίσεις ακόμα δεσπόζουν, είναι σημαντικό να δίνεται πάτημα και χώρος στις εμπειρίες και τα βιώματα των  συνανθρώπων μας, που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και θέλουν να μοιραστούν την ιστορία τους, να εμπνεύσουν ή και βοηθήσουν όποιον το έχει ανάγκη.

Αυτό λοιπόν έκανε και ο Ιωάννης Μελισσανίδης. Φόρεσε το χρυσό του ολυμπιακό μετάλλιο και μοιράστηκε όλες εκείνες τις στιγμές που έζησε ως ένας “περήφανος αθλητής”, αποκαλύπτοντας παράλληλα τα ομοφοβικά περιστατικά που τον σημάδεψαν.

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης είπε όλα όσα πρέπει να ακούσει η ελληνική κοινωνία

“Από πολύ μικρός (το κατάλαβα). Τα πρώτα μου φλερτ όμως ξεκίνησαν, όταν ήμουν 12-13 ετών. Είχα φλερτ και με κάποια κορίτσια, πέρασα κι από αυτό το στάδιο, αλλά συνειδητοποίησα από πολύ νωρίς ότι μου αρέσουν άτομα του ίδιου φύλου» είπε προσδιορίζοντας τον εαυτό του ως έναν «γκέι άνδρα», ενώ αποκάλυψε ότι πρώτη φορά μίλησε γι’ αυτό με έναν φίλο του, σε ηλικία 14 ετών, ο οποίος επίσης ήταν ομοφυλόφιλος.

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης έσπευσε να χαρακτηρίσει ως αναγκαίο κακό την ανάγκη της κοινωνίας να βγει κάποιος δημόσια και να κάνει coming out, να ανακοινώσει δηλαδή την σεξουαλικότητά του.

“Καταλαβαίνω ότι είναι απαραίτητο στην εποχή μας, αλλά αν σκεφτείς πως κανένας straight δεν χρειάστηκε ποτέ να κάνει κάποιο statement για τη σεξουαλικότητά του, αντιλαμβάνεσαι ότι εισαγάγει μια διάκριση. Το format της κοινωνίας αναγκάζει τους ΛΟΑΤΚΙ+ να κάνουμε ένα statement για την ταυτότητά μας, κάτι που αν το σκεφτείς, είναι αρκετά στιγματιστικό και “αντισυνταγματικό”» δήλωσε ο Ολυμπιονίκης, προτρέποντας κάθε νέο ΛΟΑΤΚΙ αθλητή «να μην καταπιέσει ποτέ τη ζωή του και τα θέλω του, να δεχτεί τη φύση του και να κάνει φόκους σ’ αυτό που αγαπά χωρίς εκπτώσεις”.

Μάλιστα, ο αθλητής μίλησε και για τα ομοφοβικά περιστατικά που έχει βιώσει ως αθλητής. «Ναι, έχω ζήσει. Όχι από υψηλού επιπέδου αθλητές και κυρίως από το εξωτερικό. Εγώ από πιτσιρίκι έκανα μπαλέτο και αυτό οι μεγάλες σχολές, της Ρωσίας και της Κίνας, το θαύμαζαν και το εκτιμούσαν. Υπήρχαν όμως και κάποιες άλλες χώρες που έκαναν αστειάκια και φοβικά σχόλια. Θυμάμαι, μια φορά, τρία άτομα να με πλησιάζουν κάνοντάς μου ομοφοβικά σχόλια. Γενικά δεν δίνω σημασία, γιατί πιστεύω πως σ’ ενοχλεί αυτό που τελικά αφήνεις να σε ενοχλήσει» παραδέχεται και δίνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: Να κρατάμε μέσα μας μόνο ότι έχει πραγματικά αξία, και όχι τις κακίες του κόσμου.

Κανένα εμπόδιο δεν είναι αρκετό να μας σταματήσει

Ο Ολυμπιονικής ερωτήθηκε επίσης αν υπήρχαν “εμπόδια” που θα μπορούσε να δημιουργήσει η σεξουαλική του ταυτότητα στην καριέρα του ως αθλητή. Ο Ιωάννης Μελισσανίδης απάντησε κατηγορηματικά: “Πίστευα τόσο πολύ στον εαυτό μου το όνειρό μου που δεν υπήρχε περίπτωση κανείς και για κανέναν λόγο να με σταματήσει. Γνώριζα βέβαια ότι το κομμάτι της σεξουαλικότητάς μου θα σχολιαζόταν από κάποιους, αλλά ειλικρινά δεν με ένοιαζε”

Τέλος, δίνει την δική του απάντηση σε όλη αυτή την ομοφοβία, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. “Η δεύτερη Ολυμπιακή διάκριση σε ένα διαφορετικό άθλημα, με το άλμα που έμεινε επίσημα στην ιστορία ως “άλμα Μελισσανίδη”, με το οποίο έγινα ο μοναδικός Έλληνας χρυσός ολυμπιονίκης που έχει δύο ολυμπιακές διακρίσεις σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα. Η διάκρισή μου αυτή είναι η απάντηση στην ομοφοβία τους”.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κορυφαίου Ολυμπιονίκη στο νέο τεύχος του Antivirus που κυκλοφορεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌταν ο αθλητισμός διδάσκει πολιτισμό: Ο ΟΦΗ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που γιορτάζει το Pride12.09.2018

Περισσότερα από ShowBiz