MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Ο Γιώργος Ρόρρης μάς ξεναγεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου (Video)

Η αναδρομική έκθεση του Γιώργου Ρόρρη με τίτλο «Η ευγένεια του απέριττου» συνεχίζεται έως τις 3 Οκτωβρίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και αποτελεί μια εξαιρετική αφορμή για να επισκεφτεί κανείς την Άνδρο.

Μάρη Τιγκαράκη | 22.07.2021

Γιώργος Ρόρρης: Η ευγένεια του απέριττου

Η έκθεση, σε επιμέλεια της Μαρίας Κουτσομάλλη Μορώ, περιλαμβάνει περίπου 60 πίνακες και σχέδια του Γιώργου Ρόρρη και επιχειρεί να ανιχνεύσει την εξέλιξή του μέσα από τρεις θεματικές ενότητες: τη σχέση του ζωγράφου με το ατελιέ του, τις επιδράσεις που δέχτηκε από τους δασκάλους του και την αδιάκοπη εξερεύνηση του σώματος, κυρίως του γυναικείου, που είναι φτιαγμένο «από σάρκα και οστά».

Συλλέκτες και πολιτιστικοί οργανισμοί αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν τα πιο σημαντικά έργα του ζωγράφου, από τα πρώτα του βήματα έως σήμερα.

Η σχέση του Γιώργου Ρόρρη με το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Μια μακροχρόνια ιστορία συνδέει τον Γιώργο Ρόρρη με το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή εδώ και πάνω από 35 χρόνια. Ο Βασίλης Γουλανδρής, με τη συμβολή του Παναγιώτη Τέτση και του Δημήτρη Παπαστάμου, διέκρινε ήδη από το 1986, ενώ ο Ρόρρης ήταν μόλις 23 ετών, το ταλέντο του νεαρού ζωγράφου. Του έδωσε την ευκαιρία να εκθέσει για πρώτη φορά, εκείνη τη χρονιά, στη Νέα Πτέρυγα του μουσείου της Άνδρου.

Ο “Καισαρίων”, (1983-1984) ήταν το πρώτο έργο του Γιώργου Ρόρρη που εντάχθηκε στη συλλογή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή

Υπήρξε από τους πρώτους συλλέκτες έργων του, αγοράζοντας εμβληματικές δημιουργίες όπως ο Καισαρίων και η Μεγάλη σπουδή στο κόκκινο του καδμίου. Τον ενθάρρυνε επίσης να συνεχίσει τις σπουδές του στο Παρίσι, δίνοντάς του την ευκαιρία να υλοποιήσει τον διακαή πόθο του χάρη σε μια υποτροφία-θεσμό που μόλις είχε καθιερώσει το Ίδρυμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαλοκαίρι επιστροφής στην Άνδρο για τον Γιώργο Ρόρρη12.09.2018

Ο βαθύς δεσμός που συνέδεε τον Ρόρρη με το ζεύγος Γουλανδρή συνεχίστηκε και μετά τον θάνατο του Βασίλη, το 1994, και της Ελίζας, το 2000. Το 2017 πλησιάζοντας ο καιρός να ανοίξει το μουσείο της Αθήνας, ανατέθηκε, στον Ρόρρη η μεγάλη ευθύνη να φιλοτεχνήσει μια προσωπογραφία του ζεύγους. Επτά μήνες χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτής της συναρπαστικής πρόκλησης.

Στο βάθος διακρίνεται το πορτραίτο του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή (2017-2018) που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Ρόρρης μετά από ανάθεση του Ιδρύματος.

Χάρη στην οξυδέρκεια του βλέμματός του, η προσωπογραφία αυτή δεν αποτέλεσε μόνο απότιση φόρου τιμής στους δύο ανθρώπους που επί τόσα χρόνια θεωρούσε Μαικήνες του. Εξελίχθηκε σε μια σύνθεση των επιρροών του από όλους τους δασκάλους που τον ενέπνευσαν στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας.

Στιγμιότυπα από την έκθεση

Λίγο πριν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης ο Γιώργος Ρόρρης και η υπεύθυνη της έκθεσης Μαρία Κουτσομάλλη Μορώ, μάς ξενάγησαν στη συλλογή. Με γλαφυρό και πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, ο ζωγράφος μας βοήθησε να παρακολουθήσουμε τα καλλιτεχνικά και προσωπικά βήματα, τις επιρροές, τη φιλοσοφία και τις εμπειρίες που σταδιακά τον οδήγησαν να διαμορφώσει την σημερινή του εικαστική άποψη.

Στιγμιότυπα από αυτή την ξενάγηση μπορείτε να δείτε στο video του Monopoli.gr:

Το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Ιουλίου οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δυο ξεναγήσεις από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Η υπεύθυνη της έκθεσης Μαρία Κουτσομάλλη Μορώ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κόστος συμμετοχής

Σάββατο 24 Ιουλίου (19.00-20.30), Κυριακή 25 Ιουλίου (12.00-13.30).

Γενική είσοδος με ξενάγηση | 8€, Μειωμένο εισιτήριο με ξενάγηση | 6€, Ελεύθερη είσοδος με ξενάγηση | 3€. Διάρκεια ξενάγησης: 90’

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος
Οδός Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Χώρα, Άνδρος 845 00, Τ. 22820 22444

Σημείωση:

Για τη συμμετοχή σας στις ξεναγήσεις, είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο, είτε η βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου PCR που έχει διεξαχθεί εντός 72 ωρών/rapid test που έχει διεξαχθεί εντός 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ξενάγησης. Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας COVID-19.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b