MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Βιβλιοπωλείο στην Ουγγαρία πήρε πρόστιμο για ένα βιβλίο που απεικονίζει LGBT οικογένειες

Οι διακρίσεις εναντίον της LGBT κοινότητας στην Ουγγαρία συνεχίζονται, με ένα βιβλιοπωλείο να καλείται να πληρώσει 250,000 φιορίνια, για ένα βιβλίο που δεν “εγκρίνει” η κομητεία της Ουγγαρίας.

Bedtime, Not Playtime!, written by Lawrence Schimel and illustrated by Elīna Brasliņa. Photograph: Lawrence Schimel and Elina Braslina.
Bedtime, Not Playtime!, written by Lawrence Schimel and illustrated by Elīna Brasliņa. Photograph: Lawrence Schimel and Elina Braslina.
Monopoli Team

Οι διακρίσεις στην Ουγγαρία συνεχίζονται, με ένα βιβλιοπωλείο να καλείται να πληρώσει το ποσό των 600 λιρών, για ένα εξώφυλλο που δεν “εγκρίνει” η κομητεία, καθώς απεικόνιζε μία LGBT οικογένεια.

Το παιδικό βιβλίο του συγγραφέα Lawrence Schimel και της εικονογράφου Elīna Brasliņa περιγράφει την πρωινή ρουτίνα ενός μικρού αγοριού που μεγαλώνει με δύο μητέρες και την απροθυμία ενός μικρού κοριτσιού που μεγαλώνει με δύο μπαμπάδες, να κοιμηθεί.

Το Reuters κάνει λόγο για πρόστιμο που αγγίζει τα 250,000 φιορίνια (δηλαδή 700 ευρώ) στο βιβλιοπωλείο Líra Könyv από την κομητεία του Pest.

Μάλιστα ο επίτροπος του Pest, Richard Tarnai, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το γεγονός, είπε πως πρόκειται για παραβίαση των κανόνων διαφήμισης και πως θα έπρεπε να είχε διευκρινιστεί, ότι ανήκει στην κατηγορία βιβλίων “που διαφέρουν από την κανονικότητα”.

Όπως υποστήριξε: “Το βιβλίο ήταν ανάμεσα σε παραμύθια και άλλες παιδικές ιστορίες. Δεν υπήρχε τρόπος να γνωρίζει κάποιος ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλάει για μία οικογένεια που είναι διαφορετική από τις κανονικές”.

Όσα είχε να πει ο συγγραφέας

Ο συγγραφέας του βιβλίου έμαθε για την διάκριση αυτή μέσα από τα social media και έδωσε την απάντησή του στην Guardiam: “Η κίνηση της ουγγρικής κυβέρνησης κανονικοποιεί το μίσος και την προκατάληψη ενάντια σε βιβλία σαν το δικό μου, που δείχνουν στο παιδί τον κόσμο στον οποίο ζούμε”.

Συνέχισε, λέγοντας: “Η ιδέα πίσω από το βιβλίο ήταν να δώσω κάτι στην queer κοινότητα, να δώσω χαρά στα queer άτομα, καθώς τα μόνα βιβλία με αυτό το περιεχόμενο συνήθως αφορούν τις διάφορες συγκρούσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν”.

Το Líra Könyv, ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει ετικέτα μπροστά από το βιβλίο που θα λέει “βιβλίο διαφορετικό από τα παραδοσιακά”.

Τα βιβλία του Schimel θα κυκλοφορήσουν στην Αγγλία και στην Ουαλία το φθινόπωρο, μεταγλωττισμένο μάλιστα και στις δύο γλώσσες.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε βάσει ουγγρικού νόμου που απαγορεύει την αθέμιτη εμπορική πρακτική, αλλά έρχεται κατά τη διάρκεια μιας ευρύτερης καταστολής των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στην Ουγγαρία, υπό την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Viktor Orbán.

Παρά την λαϊκή κατακραυγή, το νομοσχέδιο που φέρνει την απαγόρευση σκηνών με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην τηλεόραση και σε προγράμματα για άτομα κάτω των 18, σήμερα περνάει στο ουγγρικό κοινοβούλιο.

Πηγή: The Guardian

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b