MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ρίτσαρντ Ντόνερ: Ο σκηνοθέτης πίσω από τις τεράστιες κινηματογραφικές επιτυχίες, που έφυγε από τη ζωή

Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Ρίτσαρντ Ντόνερ, διάσημος για τις ταινίες του “Lethal Weapon”, “Goonies” και την πρώτη επίσημη ταινία “Σόυπερμαν”, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

Ρίτσαρντ Ντόνερ, photo credits: Columbia Pictures/Everett Collection
Ρίτσαρντ Ντόνερ, photo credits: Columbia Pictures/Everett Collection
Monopoli Team

Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Ρίτσαρντ Ντόνερ, διάσημος για τις ταινίες του “Φονικό Όπλο (Lethal Weapon)”, “Goonies” και την πρώτη επίσημη ταινία “Σούπερμαν”, έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 91 ετών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Variety.

Η πρώτη του κινηματογραφική επιτυχία ήρθε το 1976, με το θρίλερ “Η Προφητεία (The Omen)”, με πρωταγωνιστές τον Γκρέγκορι Πεκ και την Λι Ρέμικ, η οποία τον οδήγησε στο πρώτο “Σόυπερμαν” το 1978, την εμβληματική ταινία με τον Κρίστοφερ Ρίβς, που αποτέλεσε την αρχή για ένα πολύ επιτυχημένο franchise. Ο Ντόνερ θα γινόταν ο σκηνοθέτης και του σίκουελ, όταν λόγω διαφωνιών με τους παραγωγούς αποσύρθηκε. Παρ’ όλ’ αυτά, μεγάλο μέρος της δουλειάς του βρέθηκε στο “Σούπερμαν 2” με τον Ρίτσαρντ Λέστερ να παίρνει τη θέση του.

Μάλιστα, το 2006 λίγο πριν την κυκλοφορία του “Σούπερμαν: Η Επιστροφή” -και πολλά χρόνια πριν το Snyder’s Cut- κυκλοφόρησε και το “Superman II: The Richard Donner Cut”.

Η πιο τεράστια επιτυχία του, όμως, ήταν η σειρά ταινιών “Φονικό Όπλο (Lethal Weapon)” με τον Μελ Γκίμπσον και Ντάνι Γκλόβερ. Το franchise αποδείχτηκε τεράστια επιτυχία, κερδίζοντας μάλιστα υποψηφιότητες στα Όσκαρ, ενώ μέχρι σήμερα θεωρείται ταινία-ορόσημο του είδους. Με τον Μελ Γκίμπσον, ο Ρίτσαρντ Ντόνερ συνεργάστηκε ξανά για το “Μάβερικ” και το “Θεωρία Συνομωσίας”.

Ακόμα μία τεράστια επιτυχία ήταν το “Goonies” με παραγωγό τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Σήμερα θεωρείται η απόλυτη οικογενειακή cult ταινία, ενώ σύμφωνα με την Αμερικανική Ταινιοθήκη είναι μία ταινία “υψηλής αισθητικής, πολιτισμικής και ιστορικής σημασίας”.

Στη συνέχεια της καριέρας του σκηνοθέτησε ταινίες, όπως το “Πάρτυ Φαντασμάτων (Scrooged)” και το “Assassins” με τον Σιλβέστερ Σταλόνε.

Παράλληλα, υπήρξε παραγωγός μερικών τεράστιων επιτυχιών, όπως το “Timeline” και το “16 Blocks”, και φυσικά το “X-Men”, που συγκέντρωσε 297 εκατομμύρια δολάρια στο box office, αλλά και το εξίσου επιτυχημένο πρίκουελ “X-Men Origins: Wolverine”, που ξεπέρασε τα 370 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈνιο Μορικόνε: Ο άνθρωπος πίσω από τα αριστουργηματικά soundtrack που άφησαν εποχή12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b