MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ρέμπραντ: “Χαμένος” πίνακας αξίας 240 εκατομμυρίων δολαρίων, βρέθηκε τυχαία μετά από ένα ατύχημα

Και όμως, μία οικογένεια είχε κρεμασμένο στον τοίχο της έναν πίνακα Ρέμπραντ τεράστιας αξίας και δεν το γνώριζε, μέχρι που… τους έπεσε καταλάθος.

Rembrandt van Rijn, The Adoration of the Magi (1632–33). Courtesy of the Fondazione Patrimonio Italia.
Rembrandt van Rijn, The Adoration of the Magi (1632–33). Courtesy of the Fondazione Patrimonio Italia.
Monopoli Team

Ιστορικοί τέχνης πρόσφατα ανακάλυψαν έναν χαμένο, όπως πίστευαν, πίνακα του Ρέμπραντ βαν Ράιν στη Ρώμη.

Ο πίνακας, έχει τίτλο Η προσκύνηση των μάγων, και πιστεύεται πως δημιουργήθηκε κατά το 1632-1633. Οι μελετητές πίστευαν για χρόνια πως είχαν σωθεί μόνο αντίγραφα της απεικονιζόμενης σκηνής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Ο πίνακας ήταν για πολλά χρόνια στη συλλογή μιας οικογένειας, που δεν είχε ιδέα ότι διατηρούσε στο σπίτι της, έναν γνήσιο Ρέμπραντ, μέχρι το 2016, όταν η συντηρήτρια τέχνης Antonella di Francesco το παρέλαβε, για να επιδιορθώσει κάποια χτυπήματα που είχαν προκληθεί όταν έπεσε από τον τοίχο του σπιτιού.

Η Antonella di Francesco μίλησε για τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι ο πίνακας είναι στην πραγματικότητα ένας αυθεντικός Ρέμπραντ: «Ένιωσα μία έξαψη χωρίς προηγούμενο».

Rembrandt van Rijn, The Adoration of the Magi (1632–33). Courtesy of the Fondazione Patrimonio Italia.

Rembrandt van Rijn, The Adoration of the Magi (1632–33). Courtesy of the Fondazione Patrimonio Italia.

Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, η Di Francesco αφαίρεσε πολλές στρώσεις περασμένου βερνικιού, για να αποκαλύψει τα αυθεντικά και φωτεινά χρώματα του έργου, επιβεβαιώνοντας έτσι την υποψία της ότι ήταν ένας αυθεντικός Ρέμπραντ.

«Η εύρεση ενός Ρέμπραντ στην Ιταλία δεν είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά», δήλωσε στους London Times ο Guido Talarico, πρόεδρος του Ιταλικού Ιδρύματος Κληρονομιάς, που οργάνωσε το συμπόσιο.

Η οικογένεια που έχει στην κατοχή της τον πίνακα σχεδιάζει να τον διατηρήσει, αλλά θα τον δανείζει και σε μουσεία και γκαλερί, δήλωσε ο Talarico σε μία άλλη συνέντευξη στο CNN.

Σύμφωνα με την ANSA, ένα ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, η πιθανή αξία του έργου κυμαίνεται μεταξύ 83,7 εκατομμυρίων και 239 εκατομμυρίων δολαρίων (70 εκατομμύρια έως 200 εκατομμύρια ευρώ). Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Artnet Price, το ρεκόρ σε δημοπρασία του Ρέμπραντ έχει φτάσει τις 20,2 εκατομμύρια λίρες (33,25 εκατομμύρια δολάρια), όταν το 2009, ένα έργο του καλλιτέχνη πουλήθηκε στο Christie’s London.

Ο Ρέμπραντ στην επικαιρότητα

Ο ιστορικός τέχνης Marco Mascolo παρουσίασε τον πρόσφατα αναγνωρισμένο πίνακα σε ένα συμπόσιο για τον Ρέμπραντ στο Villa Medici της Ρώμης.

Επιπλέον, η προηγούμενη βδομάδα υπήρξε συναρπαστική για τους φαν του καλλιτέχνη της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής, καθώς το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ παρουσίασε μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση του έργου Νυχτερινή Περίπολος, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να συμπληρωθούν τα θραύσματα από τον τεράστιο καμβά που είχε καταστραφεί. Συγκεκριμένα, τα πλαϊνά κομμάτια του πίνακα είχαν κοπεί πριν από 300 χρόνια, για να καταστεί δυνατή η μετακίνησή του, καταστρέφοντας έτσι ένα αρκετά μεγάλο μέρος του έργου.

Η διαδικασία αποκατάστασης του 'Νυχτερινή Περίπολος' του Ρέμπραντ. Photo: Rijksmuseum/Reinier Gerritsen.

Η διαδικασία αποκατάστασης του ‘Νυχτερινή Περίπολος’ του Ρέμπραντ. Photo: Rijksmuseum/Reinier Gerritsen.

Και πέρυσι, δύο πιθανά νέα έργα του Ρέμπραντ ήρθαν στο φως: Ένα πιστεύεται πως είναι ένα αντίγραφο που ανήκει στο Μουσείο Ashmolean στην Οξφόρδη και ένα άλλο στο Μουσείο Τέχνης Allentown της Πενσυλβάνιας, το οποίο όμως έχει ήδη απορριφθεί ως έργο του καλλιτέχνη.

Πηγή: Artnet News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣπάνια σκίτσα του Βαν Γκογκ ανακαλύφθηκαν “κρυμμένα” σε ένα παλιό βιβλίο12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b