MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός ακολουθεί τα ίχνη των “Ιχνευτών” στον μυθικό τους τόπο

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός προσκαλείται από το Ziria Music Festival και μετά την Επίδαυρο ανεβάζει τους “Ιχνευτές” στο βουνό της Ζήρειας, στον μυθικό τους τόπο.

| Φωτογραφία Εξωφύλλου: Ελίνα Γιουνανλή
author-image Μάρη Τιγκαράκη

Ακολουθώντας τα ίχνη των Ιχνευτών

Κάθε τόπος στην Ελλάδα φιλοξενεί έναν ή περισσότερους μύθους. Στη Ζήρεια, (ή Κυλλήνη, της αρχαίας Αρκαδίας) κοντά στον χώρο που διεξάγεται το εν λόγω μουσικό φεστιβάλ, βρίσκεται το σπήλαιο όπου ιστορία και αρχαιολογία συμφωνούν πως πάντα οι άνθρωποι εκείνον θεωρούσαν σαν τον τόπο γέννησης του πιο αγαπητού μυθικού θεού: του Ερμή.

Σ’ αυτό τον τόπο, που εξελίσσεται το σατυρικό δράμα «Ιχνευτές» του Σοφοκλή, θα παρουσιαστεί η ομώνυμη παράσταση που υπογράφει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, το Σάββατο 31 Ιουλίου, μια εβδομάδα μετά την πρεμιέρα της στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Ο μύθος που οδηγεί στο σπήλαιο της Ζήρειας

Το ημιτελές και σπάνια παρουσιαζόμενο σατυρικό δράμα του Σοφοκλή, μάς χαρίζει τη μοναδική αφήγηση που διαθέτουμε σε δραματικό έργο για το πώς έφτασε η Μουσική στα αυτιά των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Απόλλωνας έχει αναθέσει στους Ιχνευτές Σατύρους να βρουν τα χαμένα βόδια του, με τη βοήθεια του Σειληνού, και με αντάλλαγμα χρυσάφι και την ελευθερία τους. Ακολουθώντας τα ίχνη των ζώων αλλά και τον ήχο μιας λύρας, οι Ιχνευτές οδηγούνται σε μια σπηλιά. Τη σπηλιά του Ερμή… Εκεί συναντούν τον μικρό “κλέφτη θεό” να παίζει τη λύρα, που ο ίδιος εφηύρε. Τελικά η λύρα παραδίνεται στα χέρια του Απόλλωνα και οι δύο θεοί συμφιλιώνονται.

Το φυσικό σκηνικό της παράστασης στη Ζήρεια.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Μιχαήλ Μαρμαρινός σημειώνει

“Αυτό το ασύλληπτο κείμενο/μνημείο, που παραδίδει παρακαταθήκη σε όλες τις επόμενες και επερχόμενες γενιές το πώς, από ποιο συμβάν γεννήθηκε η Μουσική, πώς – μέσα από μια εξαιρετικά χαριτωμένη πλοκή που μόνο ένα ελληνικό πνεύμα σπινθηροβόλο σαν του εύζωου Σοφοκλή μπορούσε να αιχμαλωτίσει – παραδόθηκε αντίδωρο του πονηρού μωρού θεού κλέφτη, του Ερμή, Λύρα από καυκί χελώνας, στα χέρια του θεού της, του Απόλλωνα. Και έκτοτε, άρχισε να κατηφορίζει την πλαγιά, αυτή τη συγκεκριμένη πλαγία της Ζήρειας, του όρους Κυλληνη, για να αλλάξει με τη γέννηση και το άγγιγμά της τις ψυχές, τις ζωές των ανθρώπων – μια και χωρίς τη Μουσική ίσως να μην υπήρχε ποτέ πολιτισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτην πρόβα: «Iχνευταί» – Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός παρουσιάζει το άγνωστο αριστούργημα του Σοφοκλή12.09.2018

Ε , σε αυτήν ακριβώς την πλαγιά, που χωρίς να το γνωρίζει συνειδητά λειτουργεί σαν Επιφάνεια του Θεού της, θέλουμε να περπατήσουν και πάλι σαν τότε στον μύθο «Οι Ιχνευτές». Έτσι να μας θυμίσουν μέσα απ’ την τελετουργία της χαράς και των βημάτων τους, το πώς σκαρφάλωσαν τη πλαγιά, πώς ανακάλυψαν τα ίχνη των κλεμμένων βοδιών του Φοίβου, πώς βρήκαν το μικρό παμπόνηρο Θεό / κλέφτη στην παρακείμενη, διάσημη σπηλιά, πώς στο τέλος φίλιωσαν οι δυο θεοί, Απόλλων και Ερμής. Και πως, έκτοτε, κατηφορίζει η Μουσική απ’ την πλαγιά για να μας πάρει – στα γενέθλια της γέννησής της, χαραυγή της συνείδησης της ανθρωπότητας – Κατακαλόκαιρο, ακόμα μια φορά στη μυθική αγκαλιά της…”

Μετά το μύθο, μια ιστορική, ιαματική συνεύρεση

Η ιδέα για τη μεταφορά της παράστασης στο φυσικό της περιβάλλον στο βουνό της Ζήρειας, ξεκίνησε και σχεδιάστηκε από την ομάδα που την τελευταία δωδεκαετία διοργανώνει το Ziria Festival και πραγματοποιείται μαζί με τον Δήμου Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης.

Λόγω των υγειονομικών συνθηκών το Ziria Festival 2021 δε φαίνεται εφικτό να πραγματοποιηθεί, ωστόσο οι διοργανωτές του ήθελαν να προσφέρουν στο κοινό μια διαφορετική παραστασιακή εμπειρία.

Πετρολούκας Χαλκιάς

Έτσι την ιδιαίτερη παράσταση των «Ιχνευτών» στην πλαγιά της Ζήρειας το απόγευμα του Σαββάτου 31 Ιουλίου, συμπληρώνει ένα μυσταγωγικό live από έναν πατριάρχη της δημοτικής μας μουσικής, τον Πετρολούκα Χαλκιά και το Βασίλη Κώστα.

Από τη γιορτή δε θα λείψει η ξενάγηση στο σπήλαιο του Ερμή. Έκθεση με αρχαία αλλά και παραδοσιακά όργανα, γνωριμία με οργανοποιούς, και μικρές συναυλίες με αρχαία και όχι μόνο, όργανα, θα αποτελέσουν άλλο ένα ξεχωριστό σταθμό στο ταξίδι στις απαρχές της μουσικής.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 31 Ιουλίου – Οροπέδιο Ζήρειας

17:00 Προσέλευση
18:30 «Ιχνευτές» Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού

Soul of Epirus: Πετρολούκας Χαλκιάς – Βασίλης Κώστας (1)

Οι παραστάσεις αποτελούν ενιαίο σύνολο. Η προσέλευση στην «πλατεία» δεν θα είναι δυνατή μετά τις 18:15

Kυριακή 1η Αυγούστου

09:00 – 13:00 Ξενάγηση στο σπήλαιο του Ερμή
13:00 Περίπατος από τα Μ. Τρίκαλα μέχρι την πλατεία στα Κ. Τρίκαλα από παραδοσιακό μονοπάτι με συνοδεία αρχαίων αυλών και αρχαίας κιθάρας, από τη μουσική ομάδα «Ευτέρπη»

Πλατεία Κάτω Τρίκαλα
13:30 Γνωριμία με αρχαία όργανα και τους οργανοποιούς τους
14:00 Συναυλία με με το σχήμα «Pausis» και καλεσμένη την Αλεξάνδρα Σιετή
15:15 «Αναζητώντας την πρώτη νότα»: ζωντανή δημόσια συζήτηση μεταξύ του Πετρολούκα Χαλκιά και του Βασίλη Κώστα με τον Κρίστοφερ Κίνγκ που θα συνδεθεί μαζί μας από την Αμερική. Θα συντονίσει η Κατερίνα Καφετζή.

Εισιτήρια

Για την παράσταση της 31ης Ιουλίου μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας με τους παρακάτω τρόπους:

  • Online: www.ticketservices.gr
  • Τηλεφωνικές παραγγελίες: 210 7234567
  • Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 – Αθήνα
  • Σημεία πώλησης στο Ξυλόκαστρο: Βιβλιοπωλεία και Δημαρχείο, Λυκ. Φραντζή 2

Τιμή εισιτηρίου: 10€
Προσέλευση από τις 17:00. Είσοδος στην «πλατεία» έως τις 18:15
Έναρξη: 18:30

Extra tips
  • Η παράσταση προβλέπει να καθήσουμε στο χώμα, οπότε πάρτε μαζί σας το μαξιλαράκι σας ή ό,τι θα σας κάνει να αισθανθείτε άνετα.
  • Για τις θέσεις και τις αποστάσεις που απαιτούνται, θα υπάρχει σήμανση.
  • Η κάλυψη των θέσεων θα γίνεται με την σειρά προσέλευσης.
  • Να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε ζεστά ρούχα και κλειστά παπούτσια.
  • Αν θέλετε μπορείτε να φέρετε καρεκλάκι αλλά να γνωρίζετε πως θα καθήσετε πίσω από την «πλατεία» ή περιμετρικά, ώστε να μην ενοχλούνται όσοι κάθονται κάτω.

Oδηγίες για την προσέλευση στον χώρο της παράστασης

Για να έλθετε, από την Εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών βγαίνετε στην έξοδο για Ξυλόκαστρο-Τρίκαλα και αμέσως συνεχίζετε για Τρίκαλα. Περνάτε τα Τρίκαλα και συνεχίζετε προς το Χιονοδρομικό Kέντρο Ζήρειας. Όλοι οι δρόμοι είναι πολύ καλοί όπως και η οδική σήμανση.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b