MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Άντονι Μπουρντέν: Το νέο ντοκιμαντέρ και το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουνίου το 2018, ο Άντονι Μπουρντέν αφαίρεσε τη ζωή του και ένα νέο ντοκιμαντέρ έρχεται να ρίξει φως στον άγνωστο αγώνα του με την κατάθλιψη.

Ο Άντονι Μπουρνταίν στο "Roadrunner" (Credit: Focus Features)
Ο Άντονι Μπουρνταίν στο "Roadrunner" (Credit: Focus Features)
Monopoli Team

Στις 8 Ιουνίου το 2018, ο κόσμος που είχε γνωρίσει και αγαπήσει τον Άντονι Μπουρντέν μέσα από τις εκπομπές του, βυθίστηκε στη θλίψη. Ο διάσημος σεφ και συγγραφέας είχε αφαιρέσει τη ζωή του σε ηλικία 61 ετών, ενώ βρισκόταν στη Γαλλία για την μαγειρική εκπομπή “Parts Unknown”.

Τρία χρόνια αργότερα, ακόμα δεν έχουμε ξεχάσει τον Άντονι Μπουρντέν, τον άνθρωπο που μας ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσα από την μαγειρική. Το «χάρισμα» του θα μπορούσε να πει κανείς ήταν ότι ποτέ δεν έκρινε έναν προορισμό από την εμφάνισή του. Μπορούσε  να βρει παντού την ομορφιά και κυρίως το καλό φαγητό -και αυτή η διάθεση του να είναι πάντα ανοιχτόμυαλος είναι που μας έκανε να τον αγαπήσουμε τόσο.

Παράλληλα, τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, όταν το σκάνδαλο με τον Χάρβεϊ Γουάινσταιν είχε μόλις ξεσπάσει, ο Μπουρντέν θα γινόταν από τους πρώτους υποστηρικτές του κινήματος MeToo, στηρίζοντας από την αρχή τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Έτσι, του το οφείλουμε μάλλον σήμερα, τρία χρόνια μετά τον θάνατό του, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να σπάσουμε το στίγμα γύρω από την κατάθλιψη και τη ψυχική υγεία.

Το νέο ντοκιμαντέρ που έρχεται να ρίξει φως στη ψυχική υγεία του Άντονι Μπουρντέν

Μπορεί ο Μπουρντέν ήταν ένας πολυταξιδεμένος και αγαπητός σε όλο τον κόσμο σεφ, να έκανε μία λαμπερή και ενδιαφέρουσα ζωή, να είχε θαυμαστές, να θεωρείτο είδωλο της ποπ κουλτούρας, να κέρδιζε βραβεία Emmy και τα βιβλία του να γίνονταν αμέσως best-seller, αυτά όμως δεν σήμαιναν τίποτα για εκείνον στις 8 Ιουνίου το 2018. Γιατί ο Άντονι Μπουρντέν είχε κατάθλιψη.

Τώρα, ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Roadrunner» που θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca στις 11 Ιουνίου, έρχεται να εξετάσει τη ζωή, τον θάνατο και την κληρονομιά του διάσημου τηλεοπτικού σεφ.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία του οσκαρικού Μόργκαν Νεβίλ, θα φέρει στο φως αρχειακό υλικό που δεν έχουμε ξαναδεί, αλλά και συνεντεύξεις με τους αγαπημένους του. Μάλιστα, θα χρησιμοποιηθεί και η φωνή του για την αφήγηση του ντοκιμαντέρ, οπότε θα είναι σαν να λέει ο ίδιος την ιστορία του.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η ταινία ισχυρίζεται ότι ο Μπουρνταίν πάλευε για χρόνια με την κατάθλιψη, δεν μπορούσε όμως να μιλήσει εύκολα για την ψυχική υγεία του.

Αν κρίνουμε από τις προηγούμενες, πολύ καλές κινηματογραφικές δουλειές του Νεβίλ (το ντοκιμαντέρ του “20 Feet from Stardom” για τις δεύτερες φωνές διάσημων μουσικών πήρε Όσκαρ το 2013, ενώ το ντοκιμαντέρ του για τον παρουσιαστή Φρεντ Ρότζερς έσπασε ρεκόρ εισπράξεων στο είδος), τότε κάτι μας λέει ότι και αυτή θα είναι μία πολύ προσεγμένη προσπάθεια, με σεβασμό στη μνήμη του διάσημου σεφ και παρουσιαστή.

Παρ’ όλ’ αυτά είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Άντονι Μπουρνταίν δεν θα ενέκρινε τέτοιου είδους φόρους τιμής προς το όνομά του. Το ντοκιμαντέρ αυτό όμως δεν γίνεται τόσο για εκείνον, όσο για εκείνους που παλεύουν με την ψυχική τους υγεία, και ακόμα δεν έχουν βρει τη δύναμη να μιλήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗλίας Χατζηγεωργίου: Αν το hip-hop δεν εξελισσόταν θα είχε μετατραπεί σε ένα φολκλόρ είδος χορού12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b