MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ολλανδία: Μέλισσες εκπαιδεύονται για να ανιχνεύουν τον κορoνοϊό

Ολλανδοί ερευνητές εκπαιδεύουν μέλισσες οι οποίες έχουν μια ασυνήθιστα έντονη αίσθηση οσμής, προκειμένου να εντοπίσουν δείγματα που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό.

Monopoli Team

Σύμφωνα με τους ίδιους τους ερευνητές, αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους αναμονής για τα αποτελέσματα των τεστ σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Για να εκπαιδεύσουν τις μέλισσες, οι επιστήμονες στο εργαστήριο βιο-κτηνιατρικών ερευνών στο Πανεπιστήμιο Wageningen τους έδωσαν ζαχαρόνερο ως ανταμοιβή αφού τους έδειξαν δείγματα μολυσμένα με Covid-19. Οι μέλισσες δεν παίρνουν ανταμοιβή – δηλαδή ζαχαρόνερο – στην περίπτωση που οι επιστήμονες τους παρουσιάσουν μη μολυσμένο δείγμα.

Έχοντας συνηθίσει αυτό το σύστημα, οι μέλισσες επεκτείνουν αυθόρμητα τις γλώσσες τους για να πάρουν την ανταμοιβή όταν τους παρουσιάζεται ένα μολυσμένο δείγμα, δήλωσε ο Wim van der Poel, καθηγητής ιολογίας που συμμετείχε στο πρότζεκτ.

«Συλλέγουμε κανονικές μέλισσες από έναν μελισσοκόμο και τους τοποθετούμε ιμάντες», εξήγησε ο επιστήμονας. «Αμέσως μετά την παρουσίαση ενός θετικού δείγματος στις μέλισσες, τους δείχνουμε και ζαχαρόνερο. Αυτό που κάνουν οι μέλισσες είναι να επιμηκύνουν την προβοσκίδα τους προκειμένου να το πάρουν».

Η επιμήκυνση της γλώσσας της μέλισσας για να πιει το ζαχαρόνερο επιβεβαιώνει ένα θετικό αποτέλεσμα τεστ κορονοϊού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μπορεί να χρειαστούν ώρες ή μέρες για να πάρει κανείς τα αποτελέσματα ενός τεστ Covid-19, αλλά η απάντηση από τις μέλισσες είναι άμεση. Η μέθοδος είναι επίσης οικονομική και θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε χώρες όπου τα τεστ είναι σπάνια, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, ο Dirk de Graaf, καθηγητής που μελετά τις μέλισσες, τα έντομα και την ανοσολογία των ζώων στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο, δήλωσε ότι δεν βλέπει την τεχνική να αντικαθιστά τις πιο συμβατικές μορφές τεστ Covid-19 στο εγγύς μέλλον.

«Είναι καλή ιδέα, αλλά θα προτιμούσα να κάνω τεστ χρησιμοποιώντας τα κλασικά διαγνωστικά εργαλεία αντί να χρησιμοποιώ μέλισσες για αυτό. Αγαπώ τις μέλισσες, αλλά θα τις χρησιμοποιούσα για άλλους σκοπούς εκτός από την ανίχνευση του Covid-19», εξήγησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΙσπανία: Σεφ ζαχαροπλαστικής δημιούργησαν μία «Γκουέρνικα» από σοκολάτα12.09.2018

Η τεχνική της χρήσης της «οσμής των εντόμων» είχε δοκιμαστεί αποτελεσματικά από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για την ανίχνευση εκρηκτικών και τοξινών τη δεκαετία του 1990, δήλωσε ο de Graaf.

Σκώροι, μέλισσες και σφήκες χρησιμοποιήθηκαν «για λόγους ασφαλείας για την ανίχνευση εκρηκτικών καθώς και για ιατρική διάγνωση», πρόσθεσε. Αλλά πολύ λίγα είναι, για την ώρα, γνωστά για την αποτελεσματικότητα των δοκιμών του Wageningen είπε ο ίδιος ο καθηγητής, αν και είναι ανοιχτός στην ιδέα της συγκεκριμένης μεθόδου που μπορεί να παρέχει μια ένδειξη της ασθένειας σε περιπτώσεις που τα τεστ PCR δεν ήταν διαθέσιμα.

Πηγή: ctvnews.ca

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b