MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Τρεις φορείς του κινηματογράφου υπογράφουν σύμφωνο συνεργασίας

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στηρίζουν το ελληνικό σινεμά υπογράφοντας για πρώτη φορά σύμφωνο συνεργασίας.

Credit: Jeremy Yap (unsplash)
Monopoli Team

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, τρεις καθοριστικοί φορείς του Ελληνικού Κινηματογράφου, υπογράφουν για πρώτη φορά σύμφωνο συνεργασίας.

Στόχος τους είναι η δυναμική υποστήριξη της ελληνικής κινηματογραφίας και όλων των κλάδων των Ελλήνων κινηματογραφιστών, η ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού σινεμά και η διασύνδεσή του με την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι τρεις φορείς εντείνουν με αυτόν τον τρόπο τη στενή συνεργασία τους και ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία σειρά κοινών δράσεων, με σημαντικότερη την ανάδειξη του κινηματογραφικού θησαυρού που έχει συγκεντρωθεί σε 110 χρόνια πορείας του ελληνικού σινεμά. Στιγμές από την ιστορία, τις ταινίες και τα πρόσωπα, τους καλλιτέχνες και τους τεχνικούς που καθόρισαν την πορεία του Ελληνικού Κινηματογράφου, θα οργανωθούν κατάλληλα και θα γίνουν διαθέσιμα σε όλους.

Στόχος η δημιουργία ψηφιακού αρχείου

Στις προθέσεις του Φεστιβάλ, του Κέντρου και της Ακαδημίας είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο συνολικό ψηφιακό αρχείο κινηματογραφικών δεδομένων, ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο θα ενημερώνεται διαρκώς, ώστε να γίνει διαθέσιμο στο κοινό το ανεκτίμητο αρχειακό υλικό, να επιτευχθεί η διασύνδεση των πηγών τους και η ανατροφοδότηση του υλικού σε συνεργασία και με άλλους φορείς του ελληνικού σινεμά.

Οι άξονες για τη χρήση του ενιαίου αυτού αρχείου είναι οι εξής:

Εκπαίδευση: Στόχος είναι να συστήνεται ο ελληνικός κινηματογραφικός πλούτος σε μαθητές και σε σπουδαστές οπτικοακουστικών σχολών, αλλά και άλλων σχολών που επιθυμούν να αξιοποιήσουν κινηματογραφικά ντοκουμέντα και υλικά σχετικά με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.
Διασύνδεση: Σκοπός του ενιαίου αρχείου είναι τόσο η διασύνδεση των επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου στην Ελλάδα, όσο και η δικτύωσή τους με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου.
Ενημέρωση: Μέσω αυτού θα μπορεί το ευρύ κοινό να ενημερώνεται για τις διαρκείς εξελίξεις στον ελληνικό κινηματογράφο.

Μια από τις πρώτες ενέργειες μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας, είναι η υποβολή κοινής πρότασης στην πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», υπ’ αριθμόν 118 «Δημιουργία, ανάδειξη και αξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος».

Η συγκέντρωση του κινηματογραφικού αρχειακού πλούτου και η αξιοποίηση του ως μέσου καταγραφής και τεκμηρίωσης, θα αποτελέσουν μοναδικό θεματοφύλακα της ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου, θα συμβάλλουν σε μια διαρκή και δημιουργική εκπαίδευση, δίνοντας στη σχέση του με την κοινωνία, νέα, δυναμική και δημιουργική πνοή.

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
38ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Masterclass με τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη
Cine News
Νύχτες Πρεμιέρας: «Late Night Specials» προβολές με Σκορσέζε και Κιούμπρικ
Cine News
Dune 3: Teaser και posters αποκαλύπτουν το εντυπωσιακό καστ
Cine News
Η Χάνα Μοντάνα επιστρέφει… 20 χρόνια μετά στο Disney+
Cine News
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου κλείνει τα 25 του χρόνια
Cine News
28ο ΦΝΘ: Αυλαία με την απονομή των βραβείων – Τα ντοκιμαντέρ που διακρίθηκαν
Cine News
Όσκαρ για τον Sean Penn χωρίς τον Sean Penn – Γιατί απουσίαζε από την τελετή;
Cine News
Κασσάνδρα Κουλουκουντής: Η Ελληνίδα που κέρδισε το πρώτο Όσκαρ Κάστινγκ στην ιστορία του θεσμού
Cine News
Oscars 2026: H συγκινητική ερμηνεία της Μπάρμπρα Στράιζαντ για τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ
Cine News
Ο Χαβιέ Μπαρδέμ είπε “όχι στον πόλεμο” από τη σκηνή των Όσκαρ
Cine News
Oscars 2026: Σάρωσε το «Μια μάχη μετά την άλλη» – Όλοι οι νικητές
Cine News
Δύο ολοκαίνουριες σειρές και συναρπαστικές ταινίες – Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στην TV