MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Υπουργείο Πολιτισμού: Η νέα διαδικασία επιλογής των Καλλιτεχνικών Διευθυντών στα κρατικά θέατρα

To Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προέβη στη σύνταξη διάταξης νόμου προκειμένου να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο διορισμού τόσο των καλλιτεχνικών διευθυντών όσο και των αναπληρωτών τους στα δύο κρατικά θέατρα (Εθνικό και Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος).

Monopoli Team

Διορισμός από Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει την επιλογή και το διορισμό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή από Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος του Δ.Σ. των Θεάτρων.

Το σχέδιο διάταξης νόμου προβλέπει επίσης και συγκεκριμένα προσόντα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από την Επιτροπή για την επιλογή των καλλιτεχνικών διευθυντών. Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται και ο νέος τρόπος διορισμού των αναπληρωτών καλλιτεχνικών διευθυντών των κρατικών θεάτρων.

Το σχέδιο διάταξης νόμου για την αλλαγή θεσμικού πλαισίου επιλογής και διορισμού των καλλιτεχνικών διευθυντών και αναπληρωτών καλλιτεχνικών διευθυντών των κρατικών θεάτρων, θα κατατεθεί ως τροπολογία σε κάποιο από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης σύμφωνα με το νομοθετικό προγραμματισμό της Βουλής.

Έναρξη με το Εθνικό Θέατρο

Μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα προχωρήσει και στην ανακοίνωση των προσώπων που θα συνθέτουν την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής του επόμενου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόφασή μας να προκηρύσσονται οι θέσεις των καλλιτεχνικών διευθυντών των Οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού -με βάση συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα υποστηρίζει τις ανάγκες του κάθε φορέα- είναι εκπεφρασμένη από τον Αύγουστο 2019. Οι επόμενοι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα αναδειχθούν μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Διοικητικού Συμβουλίου των Θεάτρων και αιτιολογημένο πρακτικό Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής. Αντίστοιχα θεσπίζεται καινούργια διαδικασία διορισμού των αναπληρωτών καλλιτεχνικών διευθυντών. Το σχέδιο διάταξης νόμου θα κατατεθεί ως τροπολογία τις επόμενες μέρες στη Βουλή προς ψήφιση. Με την ρύθμιση που προτείνουμε για την επιλογή και τον διορισμό των καλλιτεχνικών διευθυντών διασφαλίζεται το κύρος και η αξιοπιστία των δύο Οργανισμών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕθνικό Θέατρο: Υπογραφή συλλογικής σύμβασης με το ΣΕΗ12.09.2018

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε: «Με την προτεινόμενη αλλαγή θεσμικού πλαισίου, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για μία ανοιχτή διαδικασία επιλογής των Καλλιτεχνικών Διευθυντών των δύο κορυφαίων Θεάτρων της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και με απόλυτη διαφάνεια. Με τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής μίας Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής, η οποία θα έχει την ευχέρεια να εξετάσει το σύνολο της παρουσίας και δραστηριότητας των υποψηφίων και να συζητήσει μαζί τους το όραμά τους, χωρίς στείρους τεχνικούς περιορισμούς, προσδοκούμε η διαδικασία αυτή να θέσει τις βάσεις για την ανάδειξη των προσώπων που θα οδηγήσουν το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε μία νέα εποχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαλλιτέχνες: «Χρονοδιάγραμμα τώρα για το άνοιγμα του πολιτισμού»12.09.2018

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
50 χρόνια Θεσσαλικό Θέατρο: Ο «Μισάνθρωπος» της Ιόλης Ανδρεάδη σε Λάρισα και Αθήνα
Art & Culture
Έργα Ελλήνων συγγραφέων
Art & Culture
Έργα κλασικών & σύγχρονων ξένων δημιουργών
Art & Culture
Κωμωδίες, μιούζικαλ & μεγάλες παραγωγές
Θεατρικά Νέα
Πέθανε ο ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ
Art & Culture
Για τον Τζώνυ Θεοδωρίδη, η τρίτη ηλικία έχει άγχη που δεν έχουμε δει ποτέ σοβαρά
Θεατρικά Νέα
Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, της Άλκης Ζέη για 3η σεζόν στο Θέατρο Μεταξουργείο
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Έργου: Τριήμερο αφιέρωμα στη μητρότητα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Art & Culture
Στο Studio Μαυρομιχάλη, μια γυναικοκτονία γίνεται ο "καθρέφτης" της κοινωνίας μας
Θεατρικά Νέα
Μια βραδιά με τον Πασκάλ Ραμπέρ στο ΚΘΒΕ – «Το τέλος του έρωτα» με τα μάτια ενός σπουδαίου συγγραφέα
Θεατρικά Νέα
Ποια θέατρα κατεβάζουν ρολά στις 5/12; - Η ανακοίνωση του ΣΕΗ για την απεργία
Δραστηριότητες
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Χριστούγεννα για όλους με θέατρο, αφηγήσεις και παραδοσιακές γεύσεις