MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
27
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΤΑΙΝΙΕΣ

Περί ηρώων και εμπόρων: Online ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και το διήγημα του Δημητρίου Βικέλα «Λουκής Λάρας», παρουσιάζει, σε δωρεάν online streaming, την Πέμπτη 25 Μαρτίου, το ντοκιμαντέρ «Περί ηρώων και εμπόρων».

Περί ηρώων και εμπόρων
Μαρία Ευθυμίου
Monopoli Team

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης «Λουκής Λάρας», προβάλει ανήμερα την 25η Μαρτίου, στις 18:00 ένα μίνι ντοκιμαντέρ που φωτίζει την προσωπικότητα και το έργο του συγγραφέα Δημητρίου Βικέλα, με τίτλο «Περί ηρώων και εμπόρων».

Σημαντικές προσωπικότητες καταθέτουν τις απόψεις τους και μας φωτίζουν εκείνη την εποχή. Αφορμή και έμπνευση αποτελεί το διήγημα του συγγραφέα, «Λουκής Λάρας» που με ένα μοναδικό τρόπο σκιαγραφεί την καθημερινή ζωή στον ελλαδικό χώρο την περίοδο του 1821.

Περί ηρώων και εμπόρων

«Περί ηρώων και εμπόρων»: Οι συντελεστές

Η Μαρία Ευθυμίου (Καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ), η Ζωή Μπέλλα Αρμάου (Δρ. Φιλολογίας), 0 Σωτήριος Γκλαβάς (Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφέλιμων Βιβλίων), 0 Δημήτρης Κάβουρας, η Κυβέλη Ζωή (εικαστικός), ο Γιάννης Σαμαρτζής (έμπορος τέχνης) και οι συντελεστές της παράστασης Λευτέρης Γιοβανίδης και Μανώλης Μαυροματάκης μας μιλούν περί ηρώων και εμπόρων.

Την σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφουν οι Κωνσταντίνος Σαμαράς και Δάφνη Χαιρετάκη.

Λευτέρης Γιοβανίδης

Λίγα λόγια για το διήγημα

Η Επανάσταση του 1821 έχει χαραχτεί στην συλλογική συνείδηση ως μια εποχή ηρώων. Την ίδια εποχή, ωστόσο, ένας άλλος τύπος ανθρώπου αρχίζει να εδραιώνεται στο νέο κόσμο που βρίσκεται στα σπάργανα: πρόκειται για την μορφή του εμπόρου, που θα διαδραματίσει τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην κοινωνία του μέλλοντος.

Έναν τέτοιο άνθρωπο, τον Λουκή Λάρα, επιλέγει ο Δημήτριος Βικέλας ως πρωταγωνιστή του ομώνυμου μυθιστορήματός του. Στην δίνη των πιο βίαιων και απρόβλεπτων ταραχών, ο Λουκής Λάρας αγωνίζεται να επιβιώσει, να προστατεύσει την οικογένειά του, να πλουτίσει. Μόνος πατριωτισμός του, όπως ομολογεί ο ίδιος, είναι το ισοζύγιον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Από την αρχαιολατρία στον φιλελληνισμό12.09.2018

*Ο «Λουκής Λάρας» του Δημητρίου Βικέλα θα παρουσιαστεί από το ΔΘΠ σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Λευτέρη Γιοβανίδη με τον Μανώλη Μαυροματάκη στον ομώνυμο ρόλο, το καλοκαίρι του 2021 περιοδεία στην Ελλάδα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

25η Μαρτίου στις 18:00 από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, youtube, instagram) του ΔΘΠ και την ιστοσελίδα του.

Περισσότερα από Βιβλία
Σχετικά Θέματα
Βιβλία
Εθνική Βιβλιοθήκη: Απρίλιος με δωρεάν δημιουργικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Βιβλία
ΕΒΕ: Η Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων επιστρέφει τον Απρίλιο με την «Αγαπημένη» της Τόνι Μόρισον
Βιβλία
Ηλέκτρα: Η αληθινή ιστορία που ενέπνευσε την ομώνυμη σειρά της ΕΡΤ, από τις Εκδόσεις Αγγελάκη
Βιβλία
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας: Τα highlights του προγράμματος
Βιβλία
Λάσλο Κρασναχορκάι: Ο σπουδαίος Νομπελίστας στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας
Βιβλία
Η φωνή σου μετράει: 5 βιβλία από τις εκδόσεις Μίνωας για ενδυνάμωση και αυτογνωσία
Βιβλία
Κωνσταντίνος Μάγνης: “Η απέχθεια των γυναικών για το ποδόσφαιρο”
Βιβλία
Η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου 2026
Βιβλία
Από το κορίτσι στη γυναίκα: 3 βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που φωτίζουν τη γυναικεία ιστορία και εμπειρία
Βιβλία
Γυναίκες που σκέφτονται, επαναστατούν, διεκδικούν: 4 προτάσεις από τις εκδόσεις Διόπτρα
Βιβλία
Γιορτάζοντας τη Γυναίκα: 3 βιβλία από τις εκδόσεις Key Books που εμπνέουν
Βιβλία
Θέατρο του Νέου Κόσμου: 4 κορυφαία θεατρικά έργα της φετινής σεζόν από τη σκηνή στη βιβλιοθήκη μας