MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
17
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Γαλλία: Καταλήψεις σε θέατρα και σινεμά για το άνοιγμα του πολιτισμού

Με τους χώρους πολιτισμού στη Γαλλία να παραμένουν κλειστοί εδώ και ένα χρόνο, διαδηλωτές σε όλη τη χώρα συνεχίζουν τις καταλήψεις σε θέατρα και κινηματογράφους, με αίτημα να ανοίξει ξανά ο πολιτισμός.

Διαδηλωτές έχουν καταλάβει το Théâtre de l'Odéon, photo/credits: Marion Bellal
Διαδηλωτές έχουν καταλάβει το Théâtre de l'Odéon, photo/credits: Marion Bellal
Monopoli Team

Με τους χώρους πολιτισμού στη Γαλλία -αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης- να παραμένουν κλειστοί εδώ και ένα χρόνο, από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, διαδηλωτές σε όλη τη χώρα αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν και να συνεχίσουν τις καταλήψεις σε θέατρα και κινηματογράφους, με αίτημα να ανοίξει ξανά ο πολιτισμός.

Εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, περίπου 50 άτομα έχουν καταλάβει το Théâtre de l’Odéon στο Παρίσι, που είχε επίσης καταληφθεί κατά τις φοιτητικές εξεγέρσεις του Μάη του ’68.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, το εμβληματικό θέατρο καλύπτεται από πανό με συνθήματα, όπως “Θυσιασμένος πολιτισμός”, “Οι 6 στους 10 άνεργους εργαζόμενους δεν έχουν λάβει αποζημίωση” και “Ανεπαρκής Κυβέρνηση”.

“Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο πώς αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι του πολιτισμού στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, ακόμα και η Ιταλία, όπου οι χώροι πολιτισμού είναι λίγο-πολύ ανοιχτοί από το καλοκαίρι” δήλωσε στο περιοδικό ArtnetNews η Mokles Ksantini, διαδηλώτρια και εργαζόμενη στον πολιτισμό. Άλλη διαδηλώτρια αναφέρει πως “έχει αποδειχθεί ότι οι χώροι πολιτισμού είναι λιγότερο επικίνδυνοι από τα σούπερ μάρκετ, τα ΜΜΜ και τις επιχειρήσεις”.

Το κύριο αίτημά τους είναι να ανοίξουν ξανά οι χώροι πολιτισμού με μέτρα ασφαλείας, με την οικονομική στήριξη της κυβέρνησης. Ζητούν επίσης μία παράταση του “λευκού έτους” που επιτρέπει σε εργαζομένους να λάβουν περισσότερα επιδόματα ανεργίας, ώστε να επιβιώσουν.

Πέντε ημέρες μετά την κατάληψη του Odeon, φοιτητές υποκριτικής κατέλαβαν το Théâtre de la Colline στο Παρίσι, ενώ το κίνημα εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Έτσι, αυτή τη στιγμή πάνω από 30 θέατρα και κινηματογράφοι παραμένουν υπό κατάληψη στο Στρασβούργο, την Τουλούζη, την Λιλ, τη Μασσαλία και πολλές ακόμα πόλεις.

Μέχρι στιγμής, η υπουργός πολιτισμού Roselyne Bachelot έχει αποκαλέσει τις καταλήψεις στη Γαλλία “άχρηστες” και “επικίνδυνες για εύθραυστα μνημεία”.

Με πληροφορίες από το Artnet

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ‘Ενας χρόνος κλειστού πολιτισμού: Οι Art workers μιλούν12.09.2018

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
The Art of Life
18 Έλληνες σχεδιαστές στήνουν ένα διαφορετικό fashion show στο Φεστιβάλ Αθηνών
Θεατρικά Νέα
Με ελληνική συμμετοχή και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Φιλιππούπολης
Θεατρικά Νέα
Τεχνοχώρος Εργοτάξιον: Όσα θα δούμε τη νέα σεζόν 2025-2026
Θεατρικά Νέα
Σκυλίσια ζωή της Μάρτα Μπουτσάκα στο Θέατρο Eliart
Θεατρικά Νέα
Θέατρο του Νέου Κόσμου: 14 παραστάσεις σε 3 θέατρα και 5 σκηνές – Με Early Bird προσφορά
Θεατρικά Νέα
Θέατρο Πορεία: Προσφορά προπώλησης – Όλες οι παραστάσεις με €12
Θεατρικά Νέα
«Στο κέντρο του κόσμου»: H Κάμιρος παρουσιάζει το πρόγραμμα για το 2025-2026
Θεατρικά Νέα
Η Martha Graham Dance Company στην Αθήνα για τα 100ά της γενέθλια – Η προπώληση ξεκίνησε
Θεατρικά Νέα
Φιλοκτήτης: Οι τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στην Αθήνα
Θεατρικά Νέα
Τα Ξύλινα Σπαθιά, του Παντελή Καλιότσου για 2η χρονιά στο Θέατρο ΗΒΗ
Θεατρικά Νέα
Επί Κολωνώ: Εργαστήριο υποκριτικής του Studio Νάμα 2025-2026 με την Ελένη Σκότη
Θεατρικά Νέα
Χάσαμε τη Θεία Στοπ: Τελευταίες παραστάσεις στον «Ελληνικό Κόσμο»