MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
07
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Γαλλία: Καταλήψεις σε θέατρα και σινεμά για το άνοιγμα του πολιτισμού

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Με τους χώρους πολιτισμού στη Γαλλία να παραμένουν κλειστοί εδώ και ένα χρόνο, διαδηλωτές σε όλη τη χώρα συνεχίζουν τις καταλήψεις σε θέατρα και κινηματογράφους, με αίτημα να ανοίξει ξανά ο πολιτισμός.

Διαδηλωτές έχουν καταλάβει το Théâtre de l'Odéon, photo/credits: Marion Bellal
Διαδηλωτές έχουν καταλάβει το Théâtre de l'Odéon, photo/credits: Marion Bellal
Monopoli Team

Με τους χώρους πολιτισμού στη Γαλλία -αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης- να παραμένουν κλειστοί εδώ και ένα χρόνο, από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, διαδηλωτές σε όλη τη χώρα αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν και να συνεχίσουν τις καταλήψεις σε θέατρα και κινηματογράφους, με αίτημα να ανοίξει ξανά ο πολιτισμός.

Εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, περίπου 50 άτομα έχουν καταλάβει το Théâtre de l’Odéon στο Παρίσι, που είχε επίσης καταληφθεί κατά τις φοιτητικές εξεγέρσεις του Μάη του ’68.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, το εμβληματικό θέατρο καλύπτεται από πανό με συνθήματα, όπως “Θυσιασμένος πολιτισμός”, “Οι 6 στους 10 άνεργους εργαζόμενους δεν έχουν λάβει αποζημίωση” και “Ανεπαρκής Κυβέρνηση”.

“Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο πώς αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι του πολιτισμού στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, ακόμα και η Ιταλία, όπου οι χώροι πολιτισμού είναι λίγο-πολύ ανοιχτοί από το καλοκαίρι” δήλωσε στο περιοδικό ArtnetNews η Mokles Ksantini, διαδηλώτρια και εργαζόμενη στον πολιτισμό. Άλλη διαδηλώτρια αναφέρει πως “έχει αποδειχθεί ότι οι χώροι πολιτισμού είναι λιγότερο επικίνδυνοι από τα σούπερ μάρκετ, τα ΜΜΜ και τις επιχειρήσεις”.

Το κύριο αίτημά τους είναι να ανοίξουν ξανά οι χώροι πολιτισμού με μέτρα ασφαλείας, με την οικονομική στήριξη της κυβέρνησης. Ζητούν επίσης μία παράταση του “λευκού έτους” που επιτρέπει σε εργαζομένους να λάβουν περισσότερα επιδόματα ανεργίας, ώστε να επιβιώσουν.

Πέντε ημέρες μετά την κατάληψη του Odeon, φοιτητές υποκριτικής κατέλαβαν το Théâtre de la Colline στο Παρίσι, ενώ το κίνημα εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Έτσι, αυτή τη στιγμή πάνω από 30 θέατρα και κινηματογράφοι παραμένουν υπό κατάληψη στο Στρασβούργο, την Τουλούζη, την Λιλ, τη Μασσαλία και πολλές ακόμα πόλεις.

Μέχρι στιγμής, η υπουργός πολιτισμού Roselyne Bachelot έχει αποκαλέσει τις καταλήψεις στη Γαλλία “άχρηστες” και “επικίνδυνες για εύθραυστα μνημεία”.

Με πληροφορίες από το Artnet

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ‘Ενας χρόνος κλειστού πολιτισμού: Οι Art workers μιλούν12.09.2018

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Λυσιστράτη: Μια κωμική όπερα δια χειρός Σταμάτη Κραουνάκη στο Ηρώδειο
Θεατρικά Νέα
Μάκμπεθ: Ακρόαση για παιδιά 8-12 ετών στην παράσταση της Κατερίνας Ευαγγελάτου
Εκδηλώσεις
Καλοκαίρι αλλιώς: Θέατρο, μουσικές βραδιές και stand-up comedy στην Ταράτσα του Λαμπέτη
Θεατρικά Νέα
A Biographical Wardrobe: Στο Onassis Ready, η Τίλντα Σουίντον αφηγείται τη ζωή της μέσα από μια εκλεκτική συλλογή ρούχων
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Τρεις Αδερφές (θα έρθουν καλύτερες μέρες)»
Art & Culture
Η Λυρική Σκηνή στήνει τον χορό των τσιγγάνων στις φυλακές Θήβας
Θεατρικά Νέα
Ωδείο Ηρώδου Αττικού 2026: Το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων
Art & Culture
Η Πειραιώς 260 γιορτάζει τα 20 της χρόνια με ένα άκρως φεστιβαλικό πρόγραμμα
Εκδηλώσεις
Το 2ο Φεστιβάλ Κλασικού, Νεοκλασικού και Character Χορού Αθήνας στο Θέατρο Ολύμπια
Θεατρικά Νέα
Τακούνια στον Βάλτο: Η παράσταση των Χειλάκη-Δούνια στο Θερινό Λαμπέτη και σε καλοκαιρινή περιοδεία
Θεατρικά Νέα
Μαζί στη Ζωή, Μαζί στη Σκηνή: Μια παράσταση ισότιμης συμπερίληψης στο Μέγαρο Μουσικής
Θεατρικά Νέα
Sexy Laundry: Η παράσταση με τους Σπύρο Παπαδόπουλο και Ρένια Λουιζίδου σε καλοκαιρινή περιοδεία