MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Γαλλία: Άνοιξε νέο εντυπωσιακό υποβρύχιο μουσείο στις Κάννες

Η Γαλλική Ριβιέρα απέκτησε ένα νέο υποβρύχιο μουσείο με έξι μεγαλειώδη γλυπτά από τον καλλιτέχνη Τζέισον ντεΚάιρες Τέιλορ, που ετοιμάζει ανάλογη έκθεση στην Κύπρο το καλοκαίρι.

Γλυπτό στο νέο υποβρύχιο μουσείο των Καννών, credits: Jason deCaires Taylor
Γλυπτό στο νέο υποβρύχιο μουσείο των Καννών, credits: Jason deCaires Taylor
Monopoli Team

Οι Κάννες, η πόλη της Γαλλικής Ριβιέρας με το διάσημο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μόλις απέκτησε άλλο ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο στην Κυανή Ακτή, που σίγουρα θα προσελκύσει τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Πρόκειται για το νέο υποβρύχιο μουσείο, ένα πρότζεκτ με τίτλο “Μεσόγειος: Μία σειρά από γλυπτά” του Βρετανού καλλιτέχνη Τζέισον ντεΚάιρες Τέιλορ.

Το μουσείο περιλαμβάνει έξι μεγαλειώδη γλυπτά, κατασκευασμένα από τσιμέντο από ουδέτερο pH, που απεικονίζουν πορτραίτα ντόπιων που ζουν στις Κάννες, από παιδιά μέχρι και ηλικιωμένους. Ο καλλιτέχνης κάλεσε 40 ντόπιους, των οποίων τα πρόσωπα αποτύπωσε σε γύψο, και στη συνέχεια επέλεξε τυχαία έξι πρόσωπα για τα γιγάντια υποβρύχια γλυπτά του.

Ο καλλιτέχνης φτιάχνει το καλούπι του προσώπου ενός ψαρά, credits: Γλυπτό στο νέο υποβρύχιο μουσείο των Καννών, credits: Jason deCaires Taylor

Ο καλλιτέχνης φτιάχνει το καλούπι του προσώπου ενός ψαρά, credits: Jason deCaires Taylor

Ο στόχος του πρότζεκτ είναι να τραβήξει την προσοχή στην δυσχερή κατάσταση των ωκεανών -σε αυτή την περίπτωση στην κατάσταση της Μεσογείου.

Τα τελευταία χρόνια, οι ωκεανοί ξεχειλίζουν από ρύπους και υποφέρουν από την υπεραλιεία. “Το υποβρύχιο οικοσύστημα έχει υποβαθμιστεί και μολυνθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα” ανέφερε ο ντεΚάιρες Τέιλορ.

Μάλιστα, πριν εγκαταστήσει τα γλυπτά του, ο καλλιτέχνης αναγκάστηκε να μαζέψει τα σκουπίδια από τον βυθό της θάλασσας. “Βρήκα παλιούς σωλήνες, παρατημένες μηχανές πλοίων, καλώδια. Θεωρώ ότι υπάρχει μία παρανόηση ότι ο θαλάσσιος κόσμος είναι όμορφος, γεμάτος κοραλλιογενείς υφάλους. Δυστυχώς όμως δεν είναι πάντα έτσι” ανέφερε ο καλλιτέχνης.

Φωτογραφία από το υποβρύχιο μουσείο, credits: Jason deCaires Taylor

Φωτογραφία από το υποβρύχιο μουσείο, credits: Jason deCaires Taylor

Κάθε πορτραίτο ζυγίζει 10 τόνους, ενώ τα γλυπτά απευθύνονται κυρίως σε κολυμβητές που κάνουν καταδύσεις. “Δεν υπάρχει εισιτήριο. Απλά μπαίνεις στη βάρκα σου ή φέρνεις τον εξοπλισμό σου και τα ανακαλύπτεις μόνος σου” δήλωσε ο ντεΚάιρες Τέιλορ. Πρόκειται για ένα ασφαλές είδος τουρισμού, που πολλοί αποκαλούν “κοινωνικά αποστασιοποιημένο τουρισμό”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMUNCH: Μια πρώτη ματιά στο νέο, εντυπωσιακό μουσείο του Έντβαρτ Μουνκ στη Νορβηγία12.09.2018

Αυτό δεν είναι το πρώτο υποβρύχιο πρότζεκ του, αλλά ούτε και το τελευταίο του. Ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει περίπου 1.000 υποβρύχια γλυπτά σε όλο τον κόσμo. Μάλιστα, η επόμενη υποβρύχια έκθεση του θα ανοίξει στην Κύπρο το καλοκαίρι.

Με πληροφορίες από το Architectural Digest

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b