MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΕΧΝΗ

10 illustrations δυναμικών γυναικών που δίνουν έμπνευση με τον ακτιβισμό τους

Γιορτάζοντας τις γυναίκες όχι μόνο την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου αλλά και κάθε μέρα, σας παρουσιάζουμε μοναδικά illustrations που αποτυπώνουν δέκα δυναμικές γυναίκες που δεν θα σταματήσουν ποτέ να μάς εμπνέουν με τις πράξεις τους.

Monopoli Team

Ένας γραφίστας, ο Zoran Cardula, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, αποφάσισε να αποτίνει φόρο τιμής σε σπουδαίες γυναίκες. Γυναίκες που με την προσωπικότητα και το έργο τους έδειξαν τον δρόμο σε κάθε γυναίκα εκεί έξω – και όχι μόνο – δίνοντας την έμπνευση που χρειαζόμαστε. Παρά την όποια καχυποψία, τις διώξεις και τις φυλακίσεις, που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ακόμα πολλές από αυτές τις γυναίκες, εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να αποτελούν παράδειγμα και έμπνευση για το πώς να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 σπουδαίες γυναίκες ζωγράφοι που καθόρισαν την ιστορία της Τέχνης – και όχι μόνο12.09.2018

1. Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ (15 Μαρτίου 1933 – 18 Σεπτεμβρίου 2020)

Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ ήταν Αμερικανίδα φιλελεύθερη δικαστής από το 1993 μέχρι και το τέλος της ζωής το 2020. Κατά τη διάρκεια της θητείας της αγωνίστηκε για να αλλάξει η θέση της γυναίκας στην Αμερική.

2. Σιμόν ντε Μποβουάρ (9 Ιανουαρίου 1908 – 14 Απριλίου 1986)

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν Γαλλίδα συγγραφέας και φεμινίστρια, σύντροφος του σπουδαίου υπαρξιστή φιλοσόφου και πολιτικού ακτιβιστή Ζαν Πολ Σαρτρ. Το πολυδιαβασμένο βιβλίο της «Το δεύτερο φύλο» θεωρείται η βίβλος του φεμινισμού.

3. Φρίντα Κάλο (6 Ιουλίου 1907 – 13 Ιουλίου 1954)

Η Φρίντα Κάλο αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ζωγράφους του 20ου αιώνα και σίγουρα μία από τις διάσημες φυσιογνωμίες στον κόσμο. Με την τέχνη της εξερεύνησε ζητήματα, όπως είναι η ταυτότητα, το φύλο, οι κοινωνικές τάξεις, η φυλή, η αποικιοκρατία και πολλά άλλα ζητήματα που μάς απασχολούν μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, με τη ζωή της αμφισβήτησε τα στερεότυπα και τα «πρέπει» της εποχής και έζησε ελεύθερη, χωρίς συμβιβασμούς.

4. Βιρτζίνια Γουλφ (25 Ιανουαρίου 1882 – 28 Μαρτίου 1941)

Η Βιρτζίνια Γουλφ ήταν Αγγλίδα μυθιστοριογράφος, κριτικός και δοκιμιογράφος. Θεωρείται από τους σημαντικότερους συγγραφείς του Μοντερνισμού του 20ού αιώνα και πρωτοπόρος με την υιοθέτηση, μεταξύ άλλων, του λεγόμενου «εσωτερικού μονολόγου» ως αφηγηματικής τεχνικής.

5. Ρόζα Παρκς (4 Φεβρουαρίου 1913 – 24 Οκτωβρίου 2005)

Η Αφροαμερικανίδα Ρόζα Παρκς ήταν ακτιβίστρια στο Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων. Έγινε ευρέως γνωστή από το περιστατικό στο λεωφορείο στην περιοχή του Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, όταν δεν δέχτηκε να δώσει τη θέση της για να καθίσει ένας λευκός, με αποτέλεσμα να συλληφθεί η ίδια και να ακολουθήσει ένα γενικό μποϊκοτάζ στα λεωφορεία. Το 1996 τιμήθηκε με το προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού.

6. Κλάρα Τσέτκιν (5 Ιουλίου 1857 – 20 Ιουνίου 1933)

Η Κλάρα Γιοζεφίνε Τσέτκιν ήταν Γερμανίδα σοσιαλίστρια πολιτικός, ακτιβίστρια και υπέρμαχη των δικαιωμάτων των γυναικών. Στον τομέα του διεθνισμού θεωρείται ως μία από τους εμπνευστές της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

7. Άντζελα Ντέιβις (26 Ιανουαρίου 1944 – σήμερα)

Η Άντζελα Ντέιβις είναι Αμερικανίδα πολιτική ακτιβίστρια, ακαδημαϊκός και συγγραφέας. Εμφανίστηκε ως εξέχουσα ακτιβίστρια της αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960 συνεργαζόμενη με το Κόμμα Μαύρων Πανθήρων και ασχολούμενη ιδιαίτερα με το κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ήταν δύο φορές υποψήφια για αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

8. Χάνα Άρεντ (14 Οκτωβρίου 1906 – 4 Δεκεμβρίου 1975)

Η Χάνα Άρεντ ήταν Γερμανοαμερικανίδα, εβραϊκής καταγωγής, πολιτική επιστήμονας και φιλόσοφος. Τα δεκαοχτώ βιβλία της και πληθώρα άρθρων, σε θέματα που κυμαίνονται από τον ολοκληρωτισμό μέχρι την επιστημολογία, είχαν μια μεγάλη επιρροή στην πολιτική θεωρία και φιλοσοφία. Η Άρεντ είναι ευρέως γνωστή ως μια από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς φιλοσόφους του 20ού αιώνα.

9. Βίβιεν Γουέστγουντ (8 Απριλίου 1941 – σήμερα)

Η Βίβιεν Γουέστγουντ είναι Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας, επιχειρηματίας και ακτιβίστρια. Πασίγνωστη για τις δημιουργίες της ανά τον κόσμο, εκθέτει τα έργα της σε διεθνείς συναντήσεις και εκδηλώσεις. Θεωρείται αντισυμβατική, καθώς έχει επανειλημμένα προκαλέσει έκπληξη στη διεθνή κοινότητα με τις προκλητικές και πρωτοποριακές της επιλογές (συμπεριλαμβανομένης και της δικής της εμφάνισης) στην παρουσίαση των δημιουργιών της.

10. Τζέιν Φόντα (21 Δεκεμβρίου 1937 – σήμερα)

«Γαλαζοαίματη» του Χόλυγουντ, βραβευμένη ηθοποιός, μοντέλο, ακτιβίστρια, «γκουρού» της αεροβικής, ελεύθερο πνεύμα… δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να περιγράψουν το φαινόμενο που ακούσει στο όνομα Τζέιν Φόντα. Μια γοητευτική γυναίκα με ένα σπάνιο ταλέντο και μια συναρπαστική ζωή στην οποία περιλαμβάνονται μια λαμπρή καριέρα στο χώρο του θεάματος, 2 Όσκαρ, τρεις γάμοι, ένα άκρως επιτυχημένο fitness brand, πολύχρονη ακτιβιστική δράση, συλλήψεις αλλά και αρκετές τραγικές στιγμές.

Πηγή: Bored Panda

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b