MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Berlinale 2021: Οι μεγάλοι νικητές της Χρυσής και Αργυρής Άρκτου της 71ης διοργάνωσης

Ανακοινώθηκαν οι ταινίες που κέρδισαν τα μεγάλα βραβεία της 71ης Berlinale, συμπεριλαμβανομένων της Χρυσής και Αργυρής Άρκτου.

Berlinale, credits: Rainier Brunet-Guilly
Berlinale, credits: Rainier Brunet-Guilly
Monopoli Team

Η Berlinale προσαρμόστηκε στις συνθήκες της πανδημίας δίνοντας υβριδική μορφή στην 71η διοργάνωσή της. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι προβολές θα γίνουν σε κινηματογραφικές αίθουσες το ερχόμενο καλοκαίρι, οι δράσεις της Αγοράς του φεστιβάλ, ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά από 1-5 Μαρτίου 2021.

Έτσι, σήμερα 5 Μαρτίου ανακοινώθηκαν οι νικητές των μεγάλων βραβείων της Berlinale.

Μεγάλος νικητής ήταν ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Radu Jude με την σατιρική ταινία του “Bad Luck Banging or Loony Porn”, η οποία κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο για καλύτερη ταινία της χρονιάς. Η κριτική επιτροπή ανέφερε ότι η ταινία έχει την “σπάνια και ουσιαστική ποιότητα ενός διαχρονικού έργου τέχνης. Απαθανατίζει στην οθόνη το περιεχόμενο και την ουσία, το μυαλό και το σώμα, τις αξίες και την ωμή σάρκα της δεδομένης χρονικής στιγμής. Της στιγμής της ανθρώπινης ύπαρξης”.

Την Αργυρή Άρκτο για Καλύτερη Σκηνοθεσία κέρδισε ο Ούγγρος Dénes Nagy για τη δραματική ταινία “Natural Light” που διαδραματίζεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κριτική επιτροπή είπε για την ταινία: “Γυρισμένο αποκρουστικά και όμορφα, με μαγευτικές εικόνες, αξιοσημείωτη σκηνοθεσία και έναν δεξιοτεχνικό έλεγχο κάθε πλευράς της τέχνης της κινηματογράφησης, μία αφήγηση που ξεπερνά το ιστορικό πλαίσιο. Ένα πορτραίτο πολέμου, στο οποίο η παρατηρητική ματιά του σκηνοθέτη μας θυμίζει την ανάγκη να επιλέξουμε ανάμεσα στην παθητικότητα και την προσωπική ευθύνη”.

Οι υπόλοιποι νικητές

Με Αργυρή Άρκτο διακρίθηκαν επίσης οι ταινίες “Wheel of Fortune and Fantasy” του Ryusuke Hamaguchi και “Mr Bachmann and His Class” της Maria Speth.

Η Αργυρή Άρκτος για Καλύτερη Ερμηνεία πήγε στην Maren Eggert για την ερμηνεία της στην ταινία της Maria Schrader “I’m Your Man”, ενώ η Αργυρή Άρκτος Β’ Ρόλου πήγε στην Lilla Kizlinger για την ταινία “Forest – I See You Everywhere” του Bence Fliegauf. Η Berlinale έχει επιλέξει να μην προσδιορίζει το φύλο των ερμηνευτικών βραβείων, έτσι φέτος βραβεύτηκαν δύο γυναίκες ηθοποιοί και κανένας άνδρας.

Βραβείο Σεναρίου πήγε στον Hong Sangsoo για το “Introduction”, ενώ βραβείο αξιοσημείωτης καλλιτεχνικής συμβολής πήγε στον Yibrán Asuad για το μοντάζ του “A Cop Movie” του Alonso Ruizpalacios.

Η κριτική επιτροπή περιλάμβανε τους βραβευμένους με Χρυσή Άρκτο: Μοχάμαντ Ρασούλοφ (Ιράν), Ναβάντ Λαπίντ (Ισραήλ), Αντίνα Πιντίλιε (Ρουμανία), Ιλντικο Ενιέντι (Ουγγαρία), Τζιανφράνκο Ρόζι (Ιταλία), Γιασμίλα Ζμπάνιτς (Βοσνία Ερζεγοβίνη).

Όλα τα προγράμματα της 71ης διοργάνωσης έχουν μετατεθεί για το καλοκαίρι, 9-20 Ιουνίου 2021, με την ελπίδα να είναι δυνατή η φυσική παρουσία των συμμετεχόντων. Η ταινία «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις «Συναντήσεις» (Encounters), στο πρόγραμμα της Berlinale που ξεκίνησε από το 2020 διευρύνοντας το διαγωνιστικό της τμήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ71η Berlinale: Η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b