MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Truth Be Told: Το αμφιλεγόμενο έργο του Nick Cave στο Μουσείο του Μπρούκλιν

Το γιγαντιαίο έργο τέχνης του Nick Cave, που είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων τον προηγούμενο χρόνο, θα μεταφερθεί στο Μουσείο του Μπρούκλιν.

Truth Be Told: Το έργο του Nick Cave
Truth Be Told: Το έργο του Nick Cave
Monopoli Team

Τον Νοέμβριο του 2020, ένα έργο 48 μέτρων από τον Αμερικανό τραγουδιστή και καλλιτέχνη Nick Cave είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, όταν είχε παρουσιαστεί στον εξωτερικό χώρο της “Σχολής”, που αποτελεί τμήμα της Γκαλερί του Jack Shainman στην πόλη Κίντερχουκ στην Νέα Υόρκη.

Με τίτλο “Truth Be Told” (“Για να Λέμε την Αλήθεια”), το έργο του Nick Cave είχε ως στόχο να ξεκινήσει έναν διάλογο σχετικά με τις φυλετικές προκαταλήψεις και την αστυνομική βία στις ΗΠΑ, με αφορμή την δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ και τις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter που ακολούθησαν.

Οι αντιδράσεις και η απάντηση του Μουσείου του Μπρούκλιν

Παρ’ όλ’ αυτά, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις όταν οι αρχές και κάτοικοι της πόλης υποστήριξαν ότι πρόκειται για ένα σύμβολο/ταμπέλα, κάτι που παραβιάζει τους τοπικούς κανονισμούς. Ο δικηγόρος της γκαλερί, με την σειρά του, απάντησε ότι πρόκειται για έργο τέχνης, ενώ έχουν ειδική άδεια για την δημόσια έκθεση αυτού και κάθε άλλου έργου. Έτσι, το έργο δεν αφαιρέθηκε.

Ο ίδιος ο Nick Cave, μιλώντας στους New York Times για τις απαιτήσεις των αρχών να αφαιρεθεί το “Truth Be Told”, είχε δηλώσει: “Πρόκειται για ένα έργο τέχνης. Πρόκειται για την ελευθερία της έκφρασης. Δεν είναι τόσο περίπλοκο”. Παράλληλα, η γκαλερί που φιλοξενεί το έργο, το αποκάλεσε “ένα αντίδοτο σε μία προεδρία γνωστή για την προπαγάνδα της, που μεταμφιέζει την αλήθεια και την ιστορία ώστε να παρουσιάσει τον ρατσισμό και τον εθνικισμό ως πατριωτισμό”.

Μάλιστα, αυτή η διαμάχη έδωσε μεγαλύτερο βήμα στο έργο του Nick Cave, αλλά και περισσότερη ζήτηση, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Μουσείο του Μπρούκλιν. Σύμφωνα με τους New York Times, η διευθύντρια του μουσείου, Anne Pasternak, είδε την παραπάνω διαμάχη ως ευκαιρία να δείξει την αλληλεγγύη της στον Nick Cave. Παράλληλα, σε ανοιχτή επιστολή της προς τον ίδιο τον Cave είχε γράψει: “Είναι μεγάλη ειρωνεία, το γεγονός ότι ένα έργο που προωθεί την αλήθεια συνάντησε τόση αμφισβήτηση και ψέματα”.

Έτσι, σε μία έκθεση που ξεκινά στις 14 Μαϊου, το “Truth Be Told” θα εγκατασταθεί στην είσοδο του μουσείου. “Επιθυμούμε να προκαλέσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο” δήλωσε η Pasternak.

Πριν την έκθεση στο Μουσείο του Μπρούκλιν, η εγκατάσταση στο Κίντερχουκ θα μετατραπεί σε σκέτο “Truth”, για τον εορτασμό της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αλλά και για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, ενός προέδρου που “εκτιμά την αλήθεια”, σύμφωνα με τον Shainman. Στο τέλος του Ιανουαρίου το έργο θα αφαιρεθεί από την τωρινή τοποθεσία του για να μεταφερθεί στο Μπρούκλιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSoul: Η επιλογή λευκού ηθοποιού για τον μαύρο ήρωα της νέας ταινία της Pixar προκαλεί αντιδράσεις στη Δανία12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b