MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Soul: Η επιλογή λευκού ηθοποιού για τον μαύρο ήρωα της νέας ταινία της Pixar προκαλεί αντιδράσεις στη Δανία

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η επιλογή ενός λευκού ηθοποιού για την μεταγλώττιση του μαύρου ήρωα της νέας ταινίας κινουμένων σχεδίων της Pixar προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Δανία

Monopoli Team

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Η νέα ταινία της Pixar, με τίτλο “Soul”, που κυκλοφόρησε στην streaming πλατφόρμα Disney+, τον Δεκέμβριο είναι και η πρώτη ταινία της εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών με μαύρο πρωταγωνιστή. Συγκεκριμένα, η ταινία ακολουθεί τη ζωή (και τον θάνατο) του καθηγητή και μουσικού της τζαζ, Τζο Γκάρντνερ, ο οποίος έρχεται στις οθόνες μας με την φωνή του Αφροαμερικανού ηθοποιού Τζέιμι Φοξ.

Έτσι, δεν άργησαν να ξεσπάσουν αντιδράσεις όταν ακτιβιστές στη Δανία συνειδητοποίησαν ότι την μεταγλώττιση του μαύρου ήρωα, αλλά και όλων των πρωταγωνιστών, είχαν αναλάβει λευκοί ηθοποιοί.

Η αφίσα για την νέα ταινία της Pixar, Soul

Η αφίσα για την νέα ταινία της Pixar, Soul

Οι αντιδράσεις των ακτιβιστών και η απάντηση των ηθοποιών

Παρ’ όλο, λοιπόν, που πρόκειται για τον πρώτο μαύρο πρωταγωνιστή σε ταινία της Pixar, η φωνή του Τζο δόθηκε σε έναν λευκό ηθοποιό, τον Nikolaj Lie Kaas, με ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές να κάνουν λόγο για ένα “χαρακτηριστικό παράδειγμα δομικού ρατσισμού”.

Ο ηθοποιός Nikolaj Lie Kaas απάντησε στις αντιδράσεις με μία δήλωση στους New York Times: “Η θέση μου σχετικά με κάθε δουλειά είναι πολύ απλή. Αφήστε τον άντρα ή τη γυναίκα που μπορεί να κάνει καλύτερα την δουλειά να πάρει τον ρόλο”.

Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι που δεν πείστηκαν από τα λόγια του ηθοποιού. Για παράδειγμα, η ακτιβίστρια Asta Selloane Sekamane αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχουν αρκετοί μαύροι ηθοποιοί στη Δανία, που θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο εξίσου καλά, ενώ τόνισε ότι μόνο για μικρότερους ρόλους επιλέχθηκαν μαύροι ηθοποιοί.

“Δεν γίνεται να είναι αυτή συνεχώς η δικαιολογία, ότι δηλαδή δεν μπορούν να βρουν μαύρους ηθοποιούς που να εκπληρώνουν τις προδιαγραφές τους” δήλωσε η ακτιβίστρια. “Αυτό είναι ένα αόρατο όριο που χρησιμοποιείται για να συνδέει τα απαραίτητα προσόντα για μια δουλειά με το να είσαι λευκός”.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα σχόλια αυτά, η ακαδημαϊκός Mira Skadegad δήλωσε ότι οι Δανοί έχουν μία “μακρά ιστορία άρνησης όταν πρόκειται για τον ρατσισμό, καθώς και μία βαθιά επένδυση στην ιδέα της ισότητας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιατί μας συγκινεί τόσο η νέα διαφήμιση της Disney για τα Χριστούγεννα;12.09.2018

Παρ’ όλ’ αυτά, αυτή η πρακτική δεν παρατηρείται μόνο στην Δανία, αφού στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συμβαίνει το ίδιο. Για παράδειγμα, στην γερμανική εκδοχή του “Soul”, η φωνή του Τζο ανήκει για ακόμη μια φορά σε λευκό ηθοποιό, αν και ο ρόλος του Πολ δόθηκε στον μαύρο ηθοποιό Kaze Uzumaki.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Εύα: Η εμβληματική ταινία της Μαρίας Πλυτά ταξιδεύει στο Φεστιβάλ των Καννών
Cine News
Ο The Boy κάνει ένα τριήμερο takeover στο κτίριο της Στέγης
Cine News
Με… άρωμα Ελλάδας – Τι βλέπουμε αυτή την εβδομάδα στην TV
Cine News
Η ιστορία του queer cinema είναι μια ιστορία αντίστασης - και σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ
Cine News
Τρόμος… κάτω από τ’ αστέρια: 8 horror ταινίες που θα δούμε το καλοκαίρι στα θερινά
Cine News
Kingsman: Ώρα για rewatch της απόλυτης action κωμωδίας – Τι παίζει αυτό το ΣΚ στην τηλεόραση
Cine News
«The Punisher: One Last Kill»: Ο Punisher επιστρέφει αποκλειστικά στο Disney+
Cine News
Ο Γουίλεμ Νταφόε έρχεται στην Αθήνα – Το «Πάρτυ Γενεθλίων» στο 16ο Athens Open Air Film Festival
Cine News
Σύγκρουση: Νέες backstage εικόνες από τα γυρίσματα του νέου δικαστικού θρίλερ του Mega
Cine News
«Δελφοί – Η καρδιά των αρχαίων μυστηρίων»: Πρεμιέρα για το νέο ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV σε συμπαραγωγή της France Télévisions
Cine News
Βραβεία ΙΡΙΣ 2026: Όλες οι υποψηφιότητες
Cine News
5ο Kino Athens: Ανοιχτό κάλεσμα υποβολής ταινιών για το Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Αθήνας