MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΓΟΡΑ

Με ποιους κανόνες ανοίγουν από σήμερα τα καταστήματα;

Από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανοιγει και πάλι το λιανεμπόριο σε όλη την Ελλάδα με αυστηρά μέτρα και συγκεκριμένες διαδικασίες.

Monopoli Team

Το μεγάλο crash test για το λιανεμπόριο ξεκινά και οι καταστηματάρχες έχουν προετοιμαστεί, προκειμένου να ανοίξουν τα καταστήματά τους με βάση τους νέους κανόνες. Επιχειρηματίες και κυβέρνηση ποντάρουν στην ομαλή κύλιση της αγοράς που κάνει πρεμιέρα σήμερα (18/1) με τους καταστηματάρχες να δηλώνουν έτοιμοι να υποδεχτούν τους καταναλωτές, που θα κινηθούν με περιορισμούς.

Ποια μαγαζιά ανοίγουν

Από σήμερα λοιπόν ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, επίπλων, χαλιών, φωτιστικών, βιβλιοπωλεία, φυτώρια, καταστήματα καλλυντικών, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά και τα ΚΤΕΟ, μόνο κατόπιν ραντεβού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρόκειται για κλάδους στους οποίους απασχολούνται περί τους 140.000 εργαζόμενους.

Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων

Το ωράριο λειτουργίας θα είναι προαιρετικό από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ για να προλαβαίνουν όλοι να επιστρέφουν σπίτια τους πριν ξεκινήσει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ.

Που συνεχίζεται το lockdown

Αντίθετα, στις «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή σε Μενίδι, Ασπρόπυργο, Βοιωτία, Κάλυμνο, Αργολίδα, Σπάρτη και Λέσβο, τα καταστήματα θα ανοίξουν με τη μέθοδο του click away, ενώ κλειστά θα παραμείνουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής στις συγκεκριμένες περιοχές.

Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές έχουν χρονικό περιθώριο δύο ωρών να κάνουν τα ψώνια τους από τη στιγμή που θα στείλουν SMS. Επίσης, προαιρετική θα είναι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Ποιο sms στέλνουμε

Η μετάβαση στα καταστήματα που ανοίγουν θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 (κωδικός 2), ενώ θα υπάρχει «πλαφόν» καταναλωτών ανάλογα με το εμβαδόν του καταστήματος, που θα είναι πιο αυστηρό σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του. Θα έχει περιθώριο δύο ωρών για να πραγματοποιήσει κάθε εμπορική του συναλλαγή, με αφετηρία την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του. Ο χρονικός περιορισμός δεν ισχύει για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Κανόνες λειτουργίας

Ως προς την συγκέντρωση ατόμων στα καταστήματα: ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Αποφασίστηκε επίσης προσαύξηση των προστίμων κατά 50% για τους παραβάτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).

Πηγή: Reporter.gr

Περισσότερα από Αγορές
VIMA_WEB3b