MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
30
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Έρευνα: Περισσότερες ήταν οι γυναίκες που σκηνοθέτησαν ταινίες το 2020

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Νέα έρευνα βρήκε ότι το 2020 ήταν περισσότερες οι γυναίκες που σκηνοθέτησαν ταινίες. Το ποσοστό όμως παραμένει χαμηλό.

Η Γκρέτα Γκέργουιγκ είναι μία από τις πιο διάσημες γυναίκες σκηνοθέτης
Η Γκρέτα Γκέργουιγκ είναι μία από τις πιο διάσημες γυναίκες σκηνοθέτης
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Νέα έρευνα του Center for the Study of Women in Television and Film του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο βρήκε ότι το 2020 ήταν περισσότερες οι γυναίκες που σκηνοθέτησαν ταινίες. Στις 100 κορυφαίες ταινίες της χρονιάς, το 16% των σκηνοθετών ήταν γυναίκες.

Φυσικά, το ποσοστό γυναικών σκηνοθετών στην βιομηχανία παραμένει χαμηλό, είναι όμως μεγαλύτερο από αυτό των προηγούμενων ετών. Ενδεικτικά, το 2019 οι γυναίκες σκηνοθέτες αποτελούσαν το 12%, ενώ το 2018 το 4% των συντελεστών.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα του Celluloid Ceiling Report που δημοσιεύεται κάθε χρόνο εδώ και δύο δεκαετίες, μόνο το 21% όλων των σκηνοθετών, συγγραφέων, παραγωγών, συντακτών, κινηματογραφιστών στις 100 κορυφαίες ταινίες του 2020 ήταν γυναίκες. Πρόκειται για διαφορά μίας μόνο ποσοστιαίας μονάδας από το 2019.

Μάλιστα, το 67% των ταινιών φέτος προσέλαβε 0-4 γυναίκες σε κορυφαίους ρόλους πίσω από την σκηνή, ενώ το 70% των παραγωγών προσέλαβε 10 ή παραπάνω άντρες για τις ίδιες θέσεις.

“Η διαφορά είναι τρομερή” δήλωσε στο Variety η Dr. Martha Lauzen, που επιβλέπει την έρευνα κάθε χρόνο. “Τα καλά νέα είναι ότι εδώ και δύο συνεχόμενα χρόνια υπάρχει αύξηση στα νούμερα των γυναικών που σκηνοθετούν. Τα κακά νέα είναι ότι το 80% των κορυφαίων ταινιών δεν είχαν καμία γυναίκα σε σημαντική θέση”.

Αυτή η διαφορά, πάντως, έγινε ξεκάθαρη και στα περσινά Βραβεία Όσκαρ του 2020, όπου στην κατηγορία για το Βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη είδαμε μόνο άντρες στις υποψηφιότητες. Τότε, πολλές γυναίκες της βιομηχανίας, από την Γκρέτα Γκέργουικ μέχρι και την Νάταλι Πόρτμαν, επιτέθηκαν στην Ακαδημία για την έλλειψη γυναικείων υποψηφιοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOSCAR 2020: Το φόρεμα της Natalie Portman έκρυβε ένα δυνατό μήνυμα για τις γυναίκες12.09.2018

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
«NAZA»: Από τη Βενετία στις ελληνικές αίθουσες, το ντοκιμαντέρ που προκάλεσε αντιδράσεις στο Ισραήλ
Cine News
Αυλαία για τους 4ους «Μεσογειακούς Διαλόγους»: Η Σάμος έγινε ξανά κινηματογραφικό σταυροδρόμι
Cine News
32ο AIFF: Ο Γιώργος Λάνθιμος επιλέγει για εμάς τις αγαπημένες του ταινίες
Cine News
7ο KinoFest: Αυλαία για το φεστιβάλ γερμανόφωνου κινηματογράφου – Οι νικητές των βραβείων
Cine News
Αυλαία για το Micro μ Festival 2026 – Οι ταινίες που βραβεύτηκαν
Cine News
Γιώργος Χρυσοστόμου για το ‘Κάμπινγκ’: «Είχα πολύ καιρό να κάνω κωμωδία στην τηλεόραση» (vid)
Cine News
Το «Ριφιφί» ξανά στην κορυφή του Top 20 της MagentaTV
Cine News
Νύχτες Πρεμιέρας και Release Athens ενώνουν σινεμά και μουσική: Μια ξεχωριστή προβολή του «Pink Narcissus» με Κωνσταντίνο Βήτα
Cine News
East of Eden: Το αριστούργημα του Στάινμπεκ γίνεται σειρά εποχής στο Netflix – και ανυπομονούμε να το δούμε
Cine News
Το American Horror Story επέστρεψε με all-star reunion και ξέρουμε τι θα δεις αυτό το ΣΚ
Cine News
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος και αφιέρωμα στον Νίκο Γραμματικό
Cine News
MagentaTV: Νέα σεζόν με κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις, νέες πρωτότυπες παραγωγές, blockbusters και πολυαναμενόμενες σειρές