MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

UNICEF: Ο Άγγελος Τζωρτζίνης κερδίζει τη φωτογραφία της χρονιάς για το 2020

Ο νικητής του βραβείου “UNICEF Φωτογραφία της Χρονιάς” για το 2020 είναι ο Έλληνας φωτογράφος Άγγελος Τζωρτζίνης

Η φωτογραφία της χρονιάς για την UNICEF © Άγγελος Τζωρτζίνης (AFP)
Monopoli Team

Κάθε χρόνο η UNICEF της Γερμανίας βραβεύει την “Φωτογραφία της Χρονιάς”, δηλαδή φωτογραφίες ή σειρές φωτογραφιών που απεικονίζουν καλύτερα την προσωπικότητα και τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, ο νικητής του βραβείου UNICEF Φωτογραφία της Χρονιάς είναι ο Έλληνας φωτογράφος Άγγελος Τζωρτζίνης για μία φωτογραφία που τράβηξε στη Λέσβο, κατά τη διάρκεια της φωτιάς στη Μόρια.

Τι έγραψε η UNICEF για την νικητήρια φωτογραφία του Άγγελου Τζωρτζίνη

“Ήταν μία καταστροφή μέσα σε μία άλλη καταστροφή: Στις 9 Σεπτεμβρίου, το προσφυγικό καμπ στη Μόρια στη Λέσβο, στην Ελλάδα, κάηκε συθέμελα, αφήνοντας 13 χιλιάδες ανθρώπους -μεταξύ αυτών 4 χιλιάδες παιδιά- χωρίς στέγη. Είχαν δραπετεύσει από τον πόλεμο στην Συρία, τη βία στο Αφγανιστάν, τον φόβο στο Ιράκ. Βίωσαν απάνθρωπες συθήκες διαβίωσης, πολλοί εξ αυτών για πολλά χρόνια. Το καμπ ήταν υπερπλήρες, οι αρρώστιες πολλές, το φαγητό και το καθαρό νερό λίγα. Και μετά ήρθαν οι φλόγες. Με τη φωτιά να κινείται γρήγορα, η μόνη επιλογή των προσφύγων ήταν να πάρουν ό,τι μπορούσαν και να τρέξουν.

Ανάμεσα στις πολλές φωτογραφίες αυτού του χάους, οι πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον πόνο των παιδιών ήταν του Έλληνα φωτογράφου Άγγελου Τζωρτζίνη. Φωτογραφίες παιδιών με μάσκες, που περπατούσαν χέρι-χέρι μέσα από σύννεφα καπνού. Φωτογραφίες από στιγμές σοκ και κατάρρευσης, τρόμου και δακρύων.

Και η φωτογραφία που αποτυπώνει την διαφυγή και την γενναιότητα, την δυσπιστία και την ετοιμότητα να βοηθήσεις τους άλλους που βρίσκονται σε τρομερή ανάγκη, όλα σε μία εικόνα. Η δύναμη ενός νεαρού παιδιού που σώζει ένα ακόμα μικρότερο παιδί. Τα μάτια του μικρού σωτήρα γεμάτα ελπίδα ότι μία άλλη, καλύτερη ζωή μπορεί να έρθει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 79,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών 32 εκατομμύρια παιδιά και νέοι”.

Λίγα λόγια για τον Άγγελο Τζωρτζίνη
Άγγελος Τζωρτζίνης, φωτογραφία: Vasso Balou

Άγγελος Τζωρτζίνης, φωτογραφία: Vasso Balou

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Άγγελος Τζωρτζίνης σπούδασε στην Leica Academy Δημιουργικής Φωτογραφία και από τότε έχει δουλέψει κυρίως ως ανεξάρτητος φωτογράφος. Έχει βρεθεί στην Γεωργία και στον σεισμό στην Αϊτή το 2010, στην “Αραβική Άνοιξη” στο Κάιρο και στον πόλεμο στη Λιβύη. Το μεγαλύτερο του ενδιαφέρον, όμως, είναι η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην πατρίδα του, την Ελλάδα.

Ο Τζωρτζίνης έχει δημοσιευθεί, μεταξύ άλλων, στους New York Times, Herald Tribune, Time και Newsweek, ενώ έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Παρ’ όλ’ αυτά, λέει ότι δεν του αρέσουν οι συνεντεύξεις. Θεωρεί ότι η προσωπικότητα του φωτογράφου εκφράζεται μέσα από τις εικόνες του.

Όσο για τη βράβευση του από την UNICEF, έγραψε: “Είναι τιμή μου να λαμβάνω αυτό το ιδιαίτερο βραβείο, τη φωτογραφία της χρονιάς 2020. Τα παιδιά είναι το μέλλον και εμείς είμαστε υπεύθυνοι για αυτά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑInternational Landscape Photographer of the Year 2020: Οι εικόνες του διαγωνισμού που μας μάγεψαν12.09.2018

Περισσότερα από Τι Νέα;
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Stop scrolling: Η δίκη των Τεμπών, η Hannah Montana και τα 40€ που θα μάς σώσουν
Cine News
Τι θα δούμε αυτό το Σαββατοκύριακο στην TV
Εκδηλώσεις
Αυτό το ΣΚ η Αθήνα "διαβάζει", βλέπει Κόρε.Ύδρο. και εξερευνά την Κυψέλη
Cine News
Το Μυστικό του Δάσους: Η νέα ταινία των Μάκη Τσούφη και Στέλιου Ορφανίδη στους κινηματογράφους
Εκδηλώσεις
Moromo: Μία πολυμεσική εγκατάσταση του Παντελή Καρασεβδά στο Tzamia Krystalla
Δραστηριότητες
Μουσείο Βορρέ: Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά εμπνευσμένο από τα χαρτογλυπτά του Απόστολου Φ. Βέττα
Βιβλία
Εθνική Βιβλιοθήκη: Απρίλιος με δωρεάν δημιουργικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Εταιρικές Δράσεις
Η COSMOTE TELEKOM παρουσιάζει τους Metallica στη συναυλία της χρονιάς
Επίκαιρα
Fuel Pass: Πώς θα γίνουν οι πληρωμές στους δικαιούχους – Οι προϋποθέσεις
Μουσικά Νέα
Τα Κοντσέρτα του Ραχμάνινοφ: Ο Ντένις Κοζούχιν και η ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
Μουσικά Νέα
Η Βίκυ Λέανδρος για πρώτη φορά στη σκηνή του Λόφου της Σάνης
Εικαστικά
Open House Athens 2026: Η μεγάλη γιορτή της αρχιτεκτονικής επιστρέφει, ανοίγοντας 78 κτίρια στο κοινό