MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

UNICEF: Ο Άγγελος Τζωρτζίνης κερδίζει τη φωτογραφία της χρονιάς για το 2020

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ο νικητής του βραβείου “UNICEF Φωτογραφία της Χρονιάς” για το 2020 είναι ο Έλληνας φωτογράφος Άγγελος Τζωρτζίνης

Η φωτογραφία της χρονιάς για την UNICEF © Άγγελος Τζωρτζίνης (AFP)
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Κάθε χρόνο η UNICEF της Γερμανίας βραβεύει την “Φωτογραφία της Χρονιάς”, δηλαδή φωτογραφίες ή σειρές φωτογραφιών που απεικονίζουν καλύτερα την προσωπικότητα και τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, ο νικητής του βραβείου UNICEF Φωτογραφία της Χρονιάς είναι ο Έλληνας φωτογράφος Άγγελος Τζωρτζίνης για μία φωτογραφία που τράβηξε στη Λέσβο, κατά τη διάρκεια της φωτιάς στη Μόρια.

Τι έγραψε η UNICEF για την νικητήρια φωτογραφία του Άγγελου Τζωρτζίνη

“Ήταν μία καταστροφή μέσα σε μία άλλη καταστροφή: Στις 9 Σεπτεμβρίου, το προσφυγικό καμπ στη Μόρια στη Λέσβο, στην Ελλάδα, κάηκε συθέμελα, αφήνοντας 13 χιλιάδες ανθρώπους -μεταξύ αυτών 4 χιλιάδες παιδιά- χωρίς στέγη. Είχαν δραπετεύσει από τον πόλεμο στην Συρία, τη βία στο Αφγανιστάν, τον φόβο στο Ιράκ. Βίωσαν απάνθρωπες συθήκες διαβίωσης, πολλοί εξ αυτών για πολλά χρόνια. Το καμπ ήταν υπερπλήρες, οι αρρώστιες πολλές, το φαγητό και το καθαρό νερό λίγα. Και μετά ήρθαν οι φλόγες. Με τη φωτιά να κινείται γρήγορα, η μόνη επιλογή των προσφύγων ήταν να πάρουν ό,τι μπορούσαν και να τρέξουν.

Ανάμεσα στις πολλές φωτογραφίες αυτού του χάους, οι πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον πόνο των παιδιών ήταν του Έλληνα φωτογράφου Άγγελου Τζωρτζίνη. Φωτογραφίες παιδιών με μάσκες, που περπατούσαν χέρι-χέρι μέσα από σύννεφα καπνού. Φωτογραφίες από στιγμές σοκ και κατάρρευσης, τρόμου και δακρύων.

Και η φωτογραφία που αποτυπώνει την διαφυγή και την γενναιότητα, την δυσπιστία και την ετοιμότητα να βοηθήσεις τους άλλους που βρίσκονται σε τρομερή ανάγκη, όλα σε μία εικόνα. Η δύναμη ενός νεαρού παιδιού που σώζει ένα ακόμα μικρότερο παιδί. Τα μάτια του μικρού σωτήρα γεμάτα ελπίδα ότι μία άλλη, καλύτερη ζωή μπορεί να έρθει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 79,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών 32 εκατομμύρια παιδιά και νέοι”.

Λίγα λόγια για τον Άγγελο Τζωρτζίνη
Άγγελος Τζωρτζίνης, φωτογραφία: Vasso Balou

Άγγελος Τζωρτζίνης, φωτογραφία: Vasso Balou

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Άγγελος Τζωρτζίνης σπούδασε στην Leica Academy Δημιουργικής Φωτογραφία και από τότε έχει δουλέψει κυρίως ως ανεξάρτητος φωτογράφος. Έχει βρεθεί στην Γεωργία και στον σεισμό στην Αϊτή το 2010, στην “Αραβική Άνοιξη” στο Κάιρο και στον πόλεμο στη Λιβύη. Το μεγαλύτερο του ενδιαφέρον, όμως, είναι η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην πατρίδα του, την Ελλάδα.

Ο Τζωρτζίνης έχει δημοσιευθεί, μεταξύ άλλων, στους New York Times, Herald Tribune, Time και Newsweek, ενώ έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Παρ’ όλ’ αυτά, λέει ότι δεν του αρέσουν οι συνεντεύξεις. Θεωρεί ότι η προσωπικότητα του φωτογράφου εκφράζεται μέσα από τις εικόνες του.

Όσο για τη βράβευση του από την UNICEF, έγραψε: “Είναι τιμή μου να λαμβάνω αυτό το ιδιαίτερο βραβείο, τη φωτογραφία της χρονιάς 2020. Τα παιδιά είναι το μέλλον και εμείς είμαστε υπεύθυνοι για αυτά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑInternational Landscape Photographer of the Year 2020: Οι εικόνες του διαγωνισμού που μας μάγεψαν12.09.2018

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Τι Νέα;
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Στέγη: H νέα σεζόν ξεκινά με παγκόσμιες πρεμιέρες, μουσική, θέατρο και νέους χώρους
Εικαστικά
Titanic: Η νέα immersive έκθεση στο Γουδί μάς ταξιδεύει στην ιστορία του θρυλικού υπερωκεάνιου
Θεατρικά Νέα
Ευτυχισμένες Μέρες: Πρεμιέρα στην Άνδρο για τη νέα παράσταση του Δημήτρη Τάρλοου με την Αγλαΐα Παππά
Μουσικά Νέα
Off The Hook Festival: Εθισμός και Gxhan με τον Skepta στο ΟΑΚΑ
Εκδηλώσεις
Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών για μία συναυλία στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας
Cine News
Directors’ Next Gen στο Cinobo: Ένα ‘κλικ’ πιο κοντά στο μέλλον του ελληνικού σινεμά
Μουσικά Νέα
Τα Ημισκούμπρια θα γιορτάσουν “30 χρόνια επιτυχίες” και στη Θεσσαλονίκη
Θεατρικά Νέα
Το «ΝΤΑΡFΣΤΕΛΕΡ» του Θανάση Δόβρη επιστρέφει στο Θέατρο Ρεκτιφιέ
Θεατρικά Νέα
Η πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου, της Φωτεινής Αθερίδου για 2η χρονιά στο Θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης
Αγορές
Πότε ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις – Τι πρέπει να προσέχουμε
Cine News
Από το “Μικρό σπίτι στο λιβάδι” μέχρι δυνατές πρεμιέρες: Τι βλέπουμε αυτή την εβδομάδα στην TV
Art & Culture
Καλοκαίρι 2026: Η τέχνη ταξιδεύει σε νησιά και καλοκαιρινούς προορισμούς