MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
02
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

UNICEF: Ο Άγγελος Τζωρτζίνης κερδίζει τη φωτογραφία της χρονιάς για το 2020

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ο νικητής του βραβείου “UNICEF Φωτογραφία της Χρονιάς” για το 2020 είναι ο Έλληνας φωτογράφος Άγγελος Τζωρτζίνης

Η φωτογραφία της χρονιάς για την UNICEF © Άγγελος Τζωρτζίνης (AFP)
author-image
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Κάθε χρόνο η UNICEF της Γερμανίας βραβεύει την “Φωτογραφία της Χρονιάς”, δηλαδή φωτογραφίες ή σειρές φωτογραφιών που απεικονίζουν καλύτερα την προσωπικότητα και τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, ο νικητής του βραβείου UNICEF Φωτογραφία της Χρονιάς είναι ο Έλληνας φωτογράφος Άγγελος Τζωρτζίνης για μία φωτογραφία που τράβηξε στη Λέσβο, κατά τη διάρκεια της φωτιάς στη Μόρια.

Τι έγραψε η UNICEF για την νικητήρια φωτογραφία του Άγγελου Τζωρτζίνη

“Ήταν μία καταστροφή μέσα σε μία άλλη καταστροφή: Στις 9 Σεπτεμβρίου, το προσφυγικό καμπ στη Μόρια στη Λέσβο, στην Ελλάδα, κάηκε συθέμελα, αφήνοντας 13 χιλιάδες ανθρώπους -μεταξύ αυτών 4 χιλιάδες παιδιά- χωρίς στέγη. Είχαν δραπετεύσει από τον πόλεμο στην Συρία, τη βία στο Αφγανιστάν, τον φόβο στο Ιράκ. Βίωσαν απάνθρωπες συθήκες διαβίωσης, πολλοί εξ αυτών για πολλά χρόνια. Το καμπ ήταν υπερπλήρες, οι αρρώστιες πολλές, το φαγητό και το καθαρό νερό λίγα. Και μετά ήρθαν οι φλόγες. Με τη φωτιά να κινείται γρήγορα, η μόνη επιλογή των προσφύγων ήταν να πάρουν ό,τι μπορούσαν και να τρέξουν.

Ανάμεσα στις πολλές φωτογραφίες αυτού του χάους, οι πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον πόνο των παιδιών ήταν του Έλληνα φωτογράφου Άγγελου Τζωρτζίνη. Φωτογραφίες παιδιών με μάσκες, που περπατούσαν χέρι-χέρι μέσα από σύννεφα καπνού. Φωτογραφίες από στιγμές σοκ και κατάρρευσης, τρόμου και δακρύων.

Και η φωτογραφία που αποτυπώνει την διαφυγή και την γενναιότητα, την δυσπιστία και την ετοιμότητα να βοηθήσεις τους άλλους που βρίσκονται σε τρομερή ανάγκη, όλα σε μία εικόνα. Η δύναμη ενός νεαρού παιδιού που σώζει ένα ακόμα μικρότερο παιδί. Τα μάτια του μικρού σωτήρα γεμάτα ελπίδα ότι μία άλλη, καλύτερη ζωή μπορεί να έρθει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 79,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών 32 εκατομμύρια παιδιά και νέοι”.

Λίγα λόγια για τον Άγγελο Τζωρτζίνη
Άγγελος Τζωρτζίνης, φωτογραφία: Vasso Balou

Άγγελος Τζωρτζίνης, φωτογραφία: Vasso Balou

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Άγγελος Τζωρτζίνης σπούδασε στην Leica Academy Δημιουργικής Φωτογραφία και από τότε έχει δουλέψει κυρίως ως ανεξάρτητος φωτογράφος. Έχει βρεθεί στην Γεωργία και στον σεισμό στην Αϊτή το 2010, στην “Αραβική Άνοιξη” στο Κάιρο και στον πόλεμο στη Λιβύη. Το μεγαλύτερο του ενδιαφέρον, όμως, είναι η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην πατρίδα του, την Ελλάδα.

Ο Τζωρτζίνης έχει δημοσιευθεί, μεταξύ άλλων, στους New York Times, Herald Tribune, Time και Newsweek, ενώ έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Παρ’ όλ’ αυτά, λέει ότι δεν του αρέσουν οι συνεντεύξεις. Θεωρεί ότι η προσωπικότητα του φωτογράφου εκφράζεται μέσα από τις εικόνες του.

Όσο για τη βράβευση του από την UNICEF, έγραψε: “Είναι τιμή μου να λαμβάνω αυτό το ιδιαίτερο βραβείο, τη φωτογραφία της χρονιάς 2020. Τα παιδιά είναι το μέλλον και εμείς είμαστε υπεύθυνοι για αυτά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑInternational Landscape Photographer of the Year 2020: Οι εικόνες του διαγωνισμού που μας μάγεψαν12.09.2018

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Τι Νέα;
Σχετικά Θέματα
Αγορές
Η μόδα συναντά το design και την τέχνη στο Six Rings του Ιδρύματος Ωνάση
Εκδηλώσεις
Φως, μουσική και γιορτινή μαγεία: Ζωντανεύει ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ
Cine News
MagentaTV: Νοέμβριος με την τελευταία σεζόν του «Yellowjackets» και το «The Accountant 2» με τον Μπεν Άφλεκ
Εικαστικά
Αθήνα, ώρα για τέχνη: Οι εικαστικές προτάσεις της εβδομάδας
Cine News
Σύγκρουση: Η νέα σειρά του MEGA που θα βλέπουμε φανατικά τον χειμώνα
Θεατρικά Νέα
Πάμε θέατρο; Οι πρεμιέρες που δεν χάνονται αυτή την εβδομάδα
Μουσικά Νέα
Οι συναυλίες της εβδομάδας: 10+1 μουσικές στάσεις που αξίζουν στην Αθήνα
Θεατρικά Νέα
Εντυπωσιακή πρεμιέρα για τον “Ορφέα” στη Λυρική Σκηνή
Μουσικά Νέα
20 χρόνια Back to Black: Το “μαύρο” που δεν ξεθώριασε ποτέ
Εικαστικά
Platon: Ο φωτογράφος των ισχυρών του κόσμου επιστρέφει στις ελληνικές του ρίζες με μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
Cine News
«Οι ταξιτζήδες είναι η λυρική φωνή της πόλης»: Η Ειρήνη Βουρλούμη μιλά για το ντοκιμαντέρ “Αλλού ο Δρόμος”
Cine News
The Gilded Age: Η υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης επιστρέφει με νέα σεζόν και περισσότερες ίντριγκες