MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Όταν διάσημες ταινίες γυρίστηκαν στο… Λούβρο

Δεν είναι λίγες οι φορές που σκηνοθέτες αποφάσισαν να κάνουν γυρίσματα στο Λούβρο. Μερικοί μάλιστα έβαλαν τους πρωταγωνιστές να τρέχουν…

To μουσείο του Λούβρου
To μουσείο του Λούβρου
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

To Λούβρο στο Παρίσι είναι ίσως το πιο γνωστό μουσείο στον πλανήτη με πάνω από 10 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Στο εσωτερικό του φιλοξενούνται μερικά από τα πιο σημαντικά έργα στην ιστορία της τέχνης όπως η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η Ελευθερία Οδηγεί τον Λαό του Ντελακρουά, η Νίκη της Σαμοθράκης και η Αφροδίτη της Μήλου.

Πέρα από τον πόλο έλξης τουριστών, αποτελεί και μεγάλη έμπνευση για τους δημιουργούς ταινιών, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές έχουν επιλέξει να γυρίσουν σκηνές στο μουσείο. Ας μάθουμε την σχέση του μουσείου του Λούβρου με την κινηματογραφική παραγωγή.

Ταινίες στο Λούβρο

Σύμφωνα με τους New York Times, πάνω από 500 ταινίες και βίντεο κλιπ τραγουδιών γυρίζονται κάθε χρόνο στο Λούβρο είτε στο εξωτερικό, είτε στο εσωτερικό του. Η νούμερο ένα ταινία που λογικά έρχεται στο μυαλό όλων είναι το “The Da Vinci Code” σε σκηνοθεσία του Ρον Χάουαρντ με τον Τομ Χανκς και την Ωντρέ Τοτού και βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑθωνική Ψηφιακή Κιβωτός: Οι “θησαυροί” του Αγίου Όρους ψηφιοποιούνται και διατίθενται στο κοινό12.09.2018

Στην συγκεκριμένη ταινία, ο Ρόμπερτ Λάγκντον (Τομ Χανκς) εμπλέκεται σε μια μυστηριώδη ιστορία με την Σόφι Νεβώ (Ωντρέ Τοτού) η οποία έχει ως αρχή της μια δολοφονία στο Λούβρο. Βλέπουμε, λοιπόν, σκηνές στο εσωτερικό του Λούβρου καθώς και στο εξωτερικό του με την γυάλινη πυραμίδα του μουσείου. Το μυστήριο που προσπαθούν να λύσουν οι δύο πρωταγωνιστές ενώ τους κυνηγούν έχει μεγάλη σχέση με τα έργα του Λεονάρντο ντα Βίτσι, από την Μόνα Λίζα έως την Παναγία των Βράχων. Φυσικά, μπορεί να έγιναν γυρίσματα στο εσωτερικό του μουσείου αλλά για σκηνές που απαιτούσαν να λερώσουν το πάτωμα, έγιναν σε στούντιο. Το ίδιο ισχύει και για τις σκηνές που περιλάμβαναν την Μόνα Λίζα, οι οποίες έγιναν με αντίγραφα.

The Da Vinci Code

The Da Vinci Code

Η πιο πρόσφατη και πολύ γνωστή ταινία η οποία έκανε γυρίσματα στο Λούβρο είναι η “Wonder Woman” της Πάτι Τζένκινς με την Γκαλ Γκαντότ. Στην αρχή της ταινίας βλέπουμε την πρωταγωνίστρια να πηγαίνει στην δουλειά της στο μουσείο στο τμήμα με τα ελληνικά αρχαία. Έχουμε, έτσι, την ευκαιρία να θαυμάσουμε τόσο τον εξωτερικό χώρο του μουσείου όσο και μερικά ελληνικά εκθέματα.

Υπάρχουν πολλές ακόμη ταινίες που απεικονίζουν ιδιαίτερα την πυραμίδα του Λούβρου όπως το “Funny Face” με την Όντρεϊ Χέπμπορν αλλά δεν γίνεται να τις αναλύσουμε όλες. Σε αυτήν την λίστα του Imdb μπορείτε να βρείτε ταινίες που γυρίστηκαν στο μουσείο αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι δικές μας επιλογές με ταινίες και σειρές που θα δούμε αυτά τα Χριστούγεννα στην COSMOTE TV12.09.2018

Όταν οι ηθοποιοί έτρεχαν μέσα στο Λούβρο…

Όπως είναι γνωστό, το Λούβρο είναι ένα πολύ μεγάλο μουσείο και παίρνει πολλές ώρες για να δει κάποιος ένα μόνο μέρος του ενώ είναι αδύνατον να το γυρίσει σε μία μόνο ημέρα. Ωστόσο, ο Αμερικανός Τζίμι Τζόνσον αποφάσισε να καταφέρει το ακατόρθωτο τρέχοντας σε όλο το μουσείο σε μόλις 9 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο, όρισε ένα ρεκόρ που φάνηκε ιδιαίτερα δελεαστικό στους δημιουργούς ταινιών…

Με βάση αυτήν την πράξη του Τζόνσον, ο πρωτοπόρος της Νουβέλ Βαγκ, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ έβαλε το 1967 τους τρεις πρωταγωνιστές της ταινίας του με τίτλο “A Bande Apart” να τρέξουν στο Λούβρο. Κατόρθωσαν μάλιστα να σπάσουν το ρεκόρ κατά δύο δευτερόλεπτα!

A Bande Apart

A Bande Apart

Όλο αυτό, δεν σταμάτησε εκεί. Ο σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι αντέγραψε αυτήν την πράξη το 2003 με την ταινία του “Τhe Dreamers”. Δεν είναι, όμως, αντιγραφή με την κακή έννοια. Οι τρεις πρωταγωνιστές -δύο άντρες και μια γυναίκα όπως και στην ταινία του Γκοντάρ- έχουν μεγάλη αγάπη για το σινεμά και συνεχώς κάνουν αναφορές σε γνωστές ταινίες. Στα ίδια πλαίσια, αποφασίζουν να ξεπεράσουν το ρεκόρ των πρωταγωνιστών της ταινίας του Γκοντάρ. Ο Μπερτολούτσι δημιουργεί μοναδικά πλάνα μέσα στο Λούβρο στα οποία μπλέκει τις δικές του σκηνές με σκηνές από την ταινία του 1967 λες και ενώνονται. Και φυσικά σπάνε το προϋπάρχον ρεκόρ!

Δείτε την σκηνή από την ταινία “Τhe Dreamers”:

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b