MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΝΤΕΟ

Γκαλερί Citronne: Περιήγηση στην έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη μέσα από ένα βίντεο του Αλέξανδρου Αβρανά

Η γκαλερί Citronne διαθέτει δωρεάν το ολιγόλεπτο βίντεο του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Αβρανά, για την έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη, «ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων». Μια «περιήγηση» υπό τη συνοδεία της μουσικής σύνθεσης του Γιώργου Κουμεντάκη.

Γκαλερί Citronne
Monopoli Team

Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς επισκέπτεται και παρακολουθεί την έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη «ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων» στην γκαλερί Citronne, στην Αθήνα. Δεν πρόκειται για μια συνήθη καταγραφή-απεικόνιση των έργων. Το βίντεο παρουσιάζει την οπτική ενός καλλιτέχνη-σκηνοθέτη στο εκτιθέμενο έργο ενός άλλου καλλιτέχνη-εικαστικού. Ένα τρίτο καλλιτεχνικό στοιχείο είναι η σύνθεση του Γιώργου Κουμεντάκη «Το Ισοκράτημα ενός Παιδιού», η οποία λειτουργεί ως συνδετικός ιστός ανάμεσα στις δύο δημιουργίες.

*Παρακολουθήστε το βίντεο εδώ.

Λίγα λόγια για το βίντεο

Ο Αλέξανδρος Αβρανάς περιέρχεται την έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη ως σύνολη δημιουργία -ταυτοχρόνως «περιγράφει» το κάθε έργο χωριστά. Στην περιήγησή του, ο σκηνοθέτης προσλαμβάνει τον εκθεσιακό χώρο ως πλαίσιο, αλλά και ως τμήμα ενεργό της έκθεσης. Οι τοίχοι, οι πόρτες, οι γωνίες προβάλλονται επαναληπτικά για να υπογραμμίσουν τον ρόλο τους, όχι μόνον στεγαστικό, αλλά και συμπληρωματικό της εικαστικής δημιουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤζιμ Μόρισον: Η τελευταία συναυλία που σηματοδότησε το τέλος των Doors12.09.2018

Η ιδιαιτερότητα της περιήγησης αυτής είναι η αέναη κυκλική κίνηση η οποία, σταδιακά και μεθοδικά, μάς κυκλοφορεί μέσα στην μυστικιστική ατμόσφαιρα του Αλέκου Κυραρίνη.Ήδη, ο τίτλος «ὁρατῶν τε και ἀοράτων», με αφετηρία το «Σύμβολον τῆς Πίστεως», ωθεί τον θεατή στην υπέρβαση. Στην κινηματογραφική οπτική, ο αόρατος άχρονος χρόνος είναι ένας κύκλος εν κινήσει, άλλοτε αργόρυθμη, άλλοτε ταχύρρυθμη, έως ότου γίνει ένας στρόβιλος που παρασύρει τα πάντα στην πορεία του.

Μουσική, εκθέματα και σκηνοθετική αφήγηση σε πλήρη αρμονία

Το ορατό και το αόρατο ενοποιούνται, μέσα σε μια περιδίνηση που δημιουργεί διαρκείς συνειρμούς, από το απόθεμα των βιωμάτων και των εμπειριών του καθενός μας. Πρόκειται για μια τρίπτυχη έκφραση, καλλιτεχνικά ισοβαρή. Τα επιμέρους στοιχεία,μουσική, πίνακες και σκηνοθετική καταγραφή συγκλίνουν, αλλά και διαχωρίζονται.

Η σύνθεση του Γιώργου Κουμεντάκη, αργόσυρτη και υποβλητική, παραπέμπει άλλοτε σε δημοτικό μοιρολόι, άλλοτε σε βυζαντινό μέλος, άλλοτε σε μοτίβα της Ανατολής. Η εργογραφία του Κυραρίνη κινείται πάνω στην ίδια υπερβατική θεματική και σε ανάλογες επιρροές. Τέλος, ο Αλέξανδρος Αβρανάς συντάσσει μια αφήγηση δραματική, εμμένοντας στις βασικές ανθρώπινες προσλήψεις, συνειδητές και υποσυνείδητες. Το αποτέλεσμα είναι μια υποδειγματική παραγωγική συνέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Ελληνική Επανάσταση με Playmobil: Εικονική περιήγηση στην έκθεση «Το ’21 αλλιώς»12.09.2018

Λίγα λόγια για τον Αλέξανδρο Αβρανά

Ο Αλέξανδρος Αβρανάς (1977-) είναι ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης. Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών (2001), ασχολήθηκε αρχικά με την Γλυπτική, στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Στην συνέχεια, συμμετείχε σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πολλές διακρίσεις (2001-2008). Η κινηματογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 2003. Η ταινία του «MissViolence» απέσπασε τον «Λέοντα» στη Μόστρα (Βενετία, 2013). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

*Η έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη, στην γκαλερί Citronne, θα είναι ανοιχτή για το κοινό μόλις επιτραπεί η επαναλειτουργία των γκαλερί.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μία έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη: «ὁρατῶν τε καί ἀοράτω»

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αβρανάς
Κάμερα: Στέφανος Κοσμίδης
Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
Μοντάζ: Αλέξανδρος Αβρανάς, Στέφανος Κοσμίδης

Διάρκεια: 7′ 37″
Μία παραγωγή της CITRONNE Gallery και της ORKI Productions.
*Παρακολουθήστε το βίντεο εδώ.

Αλέκος Κυραρίνης «ὁρατῶν τε καί ἀοράτων»

έως τις 30 Ιανουαρίου 2021
Επιμέλεια έκθεσης: Ν. Π. Παΐσιος.
Φωτισμός: Μαρία Μανέτα

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ.: 11.00-20.00 | Τετ., Σάβ.: 11.00-16.00

Citronne Gallery Αθήνα, Πατριάρχου Ιωακείμ 19. 4ος όροφος, 10675 Αθήνα

 

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b