MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
11
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΊΕΣ

Τζιμ Μόρισον: Η τελευταία συναυλία που σηματοδότησε το τέλος των Doors

Πριν από 50 χρόνια ο Τζιμ Μόρισον έδωσε μία καταστροφική, χαοτική συναυλία που θα ήταν η τελευταία του με το συγκρότημα.

Monopoli Team

Πριν από 50 χρόνια, ο Τζιμ Μόρισον έδωσε την τελευταία συναυλία του με τους Doors, μία συναυλία καταστροφική, χαώδη, που γέννησε εκατοντάδες μύθους και φήμες, και τελικά σηματοδότησε το τέλος του Μόρισον και του συγκροτήματος.

Μετά από πέντε μόλις χρόνια μουσικής πορείας, ίσως το πιο επιδραστικό και παράλληλα αμφιλεγόμενο συγκρότημα των 60s διαλύθηκε, λόγω του αλκοολισμού του Μόρισον.

Ήταν τον Δεκέμβριο του 1970, κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του “L.A. Woman” του τελευταίου άλμπουμ των Doors με τον Μόρισον, που προσπάθησαν να κάνουν μερικές συναυλίες για να προμοτάρουν την νέα τους δουλειά, που ο frontman του συγκροτήματος έχασε κάθε έλεγχο.

Η αφίσα της τελευταίας συναυλίας των Doors με τον Τζιμ Μόρισον

Η αφίσα της τελευταίας συναυλίας των Doors με τον Τζιμ Μόρισον

Όσα έγιναν στην τελευταία συναυλία του Τζιμ Μόρισον

Μεθυσμένος, ο Τζιμ Μόρισον ανέβηκε στη σκηνή του Warehouse -ενός συναυλιακού χώρου στην Νέα Ορλεάνη- και σύντομα άρχισε να ξεχνά τους στίχους των πιο κλασικών τραγουδιών των Doors, να φωνάζει τα λόγια του “St James Infirmary Blues” σε κάθε τραγούδι που έπαιζαν, να λέει προσβλητικά αστεία που δεν έβγαζαν νόημα και γενικότερα να “χάνει” το κοινό.

“Στη μέση της συναυλίας η ενέργειά του, η ουσία του, η ζωτικότητά του απλά τον εγκατέλειψαν. Νόμιζα ότι είδα το πνεύμα του να αφήνει το κορμί του” έγραψε ο Ρέι Μάνζαρεκ των Doors στην αυτοβιογραφία του το 1998.

Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες κάποια στιγμή ο Μόρισον κατέρρευσε στη σκηνή και αρνήθηκε να σηκωθεί. Προς το τέλος της συναυλίας λέγεται ότι ήταν σωριασμένος πάνω από το μικρόφωνό του. Άλλοι λένε ότι κάθισε πάνω στα ντραμς του Τζον Ντένσμορ, ο οποίος αναγκάστηκε να τον σπρώξει διακριτικά με το πόδι του προς την κατεύθυνση του μικροφώνου για να τραγουδήσει.

Το φινάλε της συναυλίας όμως ήταν και το πιο συγκλονιστικό. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τραγουδιού, του “The End”, ο Μόρισον “τα έχασε” και άρχισε να σπάει τη βάση του μικροφώνου στην σκηνή, κάνοντας το κομμάτια, δημιουργώντας μία τρύπα στη σκηνή. Τότε αποχώρησε από τον χώρο. Αυτό ήταν το τέλος της τελευταίας συναυλίας που έδωσε ποτέ ο Τζιμ Μόρισον με τους Doors, και η αρχή του τέλους για το ίδιο το συγκρότημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ40 χρόνια χωρίς Led Zeppelin: Η αλήθεια πίσω από την ιστορική διάλυση του συγκροτήματος12.09.2018

Μετά από αυτή τη συναυλία οι Doors αποφάσισαν να μην ξαναπαίξουν live, αφού ο Μόρισον ήταν υπερβολικά απρόβλεπτος και ήταν ήδη μπλεγμένος σε μία δικαστική διαμάχη για μία συναυλία τους στο Μαϊάμι. Παρ’ όλ’ αυτά, ο Μόρισον συμμετείχε στην ηχογράφηση του τελευταίου άλμπουμ, μέχρι που ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή λίγους μήνες αργότερα, από συγκοπή, σε ηλικία 27 ετών, μετά από χρόνια αλκοολισμού.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b