MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
02
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η ταινία «I Am Not your Negro» online στο tainiothiki.gr

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλει διαδικτυακά την ταινία «I Am Not your Negro».

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Οι Αφροέλληνες βλέπουν την ταινία «I Am Not your Negro» και συζητούν για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το International Literature Festival Berlin οργάνωσε μία διεθνή πρόσκληση 44 χωρών για να τιμηθεί στις 10/12/2020 η Διεθνής Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έγινε το 1948 από τον ΟΗΕ, με την προβολή της ταινίας «I Am Not Your Negro» του Raoul Peck.

Πρόκειται για μια βραβευμένη ταινία ντοκιμαντέρ 95 λεπτών του 2016, που επιχειρεί να αποτυπώσει τον ρατσισμό της αμερικανικής κοινωνίας σε ένα χρονολογικό πανόραμα από το 1890 έως το 2014. Η ταινία, ως κινηματογραφικό κολάζ, βασίζεται στις 30 σελίδες του τελευταίου και ανολοκλήρωτου βιβλίου του James Baldwin αποτυπώνοντας την ιστορία της δολοφονίας των τριών φίλων του από το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων στη δεκαετία του 1960: του Medgar Evers (+1963), του Malcolm X (+1965) και του Martin Luther King Jr (+1968).

Η ταινία θα προβληθεί την ίδια ημέρα σε 20 χώρες. Η Ελλάδα συμμετέχει με μια δράση που γίνεται στα πλαίσια του έργου «the AfroGreeks»: Η διαδικτυακή προβολή της ταινίας «I Am Not Your Negro» θα είναι 24ωρη και θα ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα της 10ης  Δεκεμβρίου στη διεύθυνση https://online.tainiothiki.gr/page/i-am-not-your-negro-human-rights-day/ συνοδευμένη από ένα βίντεο με τις αντιδράσεις των πρώτων Αφροελλήνων θεατών που βλέπουν την ταινία για πρώτη φορά.

Το βίντεο αυτό θα προβάλλεται μαζί με την ταινία δίνοντας ερεθίσματα στους διαδικτυακούς θεατές να θέσουν τα ερωτήματά τους στη συζήτηση με τους Αφροέλληνες πρωταγωνιστές του έργου «the AfroGreeks» που θα γίνει μέσω zoom webinar την Πέμπτη 10/12/2020 στις 19.00. Το link εγγραφής στη συζήτηση είναι αυτό: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_TBg_NwczRnyyn2YHbaynSw.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑCinobo: Δωρεάν “Τα Χελιδόνια της Καμπούλ” για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων12.09.2018

Η δράση σηματοδοτεί την έναρξη του εργαστηρίου για το έργο «the AfroGreeks»

Το έργο «the AfroGreeks» κινηματογραφείται εδώ και 4 χρόνια από τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη & την ομάδα Døcumatism για να εκτεθεί ως βίντεο εγκατάσταση που θα περιέχει ζωντανές εκδηλώσεις με Αφροέλληνες καλλιτέχνες. Η αρχική φάση του έργου αφορά ένα εργαστήριο όπου οι πρωταγωνιστές και οι καλλιτέχνες -που συμμετέχουν- κινηματογραφούν, συζητούν και συνθέτουν το έργο δημόσια με την ενεργή συμμετοχή των θεατών.

Με την πεποίθηση πως η τέχνη μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη διεκδίκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μέσα από τη ματιά των ηρώων του έργου, θα επιχειρηθεί μια νέα ανάγνωση της ταινίας πάνω στις σκέψεις του Martin Luther King: «Δεν έχουμε απλώς το δικαίωμα να είμαστε ελεύθεροι, έχουμε το καθήκον να είμαστε ελεύθεροι».

Τι σημαίνουν οι αγώνες των Αφροαμερικανών στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 για τους Αφροέλληνες που γεννήθηκαν, ζουν στην Ελλάδα και μιλούν ελληνικά; Τι σημαίνουν τα λόγια και οι αγωνίες του James Baldwin όπως ακούγονται στο «I Am Not Your Negro» για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τους ευάλωτους του σήμερα; Το κείμενο αυτό με τον τίτλο «Θυμήσου αυτό το σπίτι» μοιάζει να αφορά ακόμα και σήμερα κάθε Αφρικανό σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, κάθε πρόσφυγα και κάθε άνθρωπο που νιώθει να στερείται των δικαιωμάτων του λόγω χρώματος ή επιλογής.

Η κινηματογράφηση των Αφροελλήνων πρωταγωνιστών του έργου «the AfroGreeks» για το βίντεο, που θα συνοδεύει την προβολή της ταινίας «I Am Not Your Negro», θα γίνει μέσα στην άδεια κινηματογραφική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας δηλώνοντας την πεποίθησή όλων μας πώς σύντομα ο κινηματογράφος θα διαδραματίζεται πάλι καταρχήν στις αίθουσες και μετά σε κάθε άλλο μέσο (που επιτρέπει τη θέαση μιας ταινίας) καθώς είναι πια δεδομένο πως το σινεμά μπορεί να επιδιώξει μια ουσιαστική κοινωνική παρέμβαση σε καίρια και ζωτικά θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜαθήματα ζωής από το 2020 μέσα από 31 illustrations12.09.2018

Η δράση οργανώνεται από την Døcumatism με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και των ΣΟΛ Crowe & HumanRights360 που διαχειρίζονται τα προγράμματα «Local Development and Poverty Reduction» και «Asylum and Migration» με την χρηματοδότηση των EEA Grants για την Ελλάδα.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων: https://online.tainiothiki.gr/page/i-am-not-your-negro-human-rights-day/.

Η προβολή της ταινίας και η συμμετοχή στη συζήτηση είναι δωρεάν και υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε και στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης.

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
32ες Νύχτες Πρεμιέρας & «είμαστε ακόμα ζωντανοί» – Και χθες το βράδυ είχαμε έναν καλό λόγο να το πιστέψουμε
Cine News
MagentaTV: Οκτώβριος με νέες σεζόν Tulsa King και Dexter Resurrection, πολυαναμενόμενες σειρές και ταινίες
Cine News
67ο ΦΚΘ: Η Σοφία Ροζάκη υπογράφει την οπτική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης
Cine News
Ταινιοθήκη: Ιστορική πρεμιέρα για την αποκατεστημένη «Εύα» της Μαρίας Πλυτά
Cine News
«NAZA»: Από τη Βενετία στις ελληνικές αίθουσες, το ντοκιμαντέρ που προκάλεσε αντιδράσεις στο Ισραήλ
Cine News
Αυλαία για τους 4ους «Μεσογειακούς Διαλόγους»: Η Σάμος έγινε ξανά κινηματογραφικό σταυροδρόμι
Cine News
32ο AIFF: Ο Γιώργος Λάνθιμος επιλέγει για εμάς τις αγαπημένες του ταινίες
Cine News
7ο KinoFest: Αυλαία για το φεστιβάλ γερμανόφωνου κινηματογράφου – Οι νικητές των βραβείων
Cine News
Αυλαία για το Micro μ Festival 2026 – Οι ταινίες που βραβεύτηκαν
Cine News
Γιώργος Χρυσοστόμου για το ‘Κάμπινγκ’: «Είχα πολύ καιρό να κάνω κωμωδία στην τηλεόραση» (vid)
Cine News
Το «Ριφιφί» ξανά στην κορυφή του Top 20 της MagentaTV
Cine News
Νύχτες Πρεμιέρας και Release Athens ενώνουν σινεμά και μουσική: Μια ξεχωριστή προβολή του «Pink Narcissus» με Κωνσταντίνο Βήτα