MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΈΑ

Music: Γιατί η αυτιστική κοινότητα ζητά να αποσυρθεί η ταινία της Sia;

Χιλιάδες υπογραφές έχει συγκεντρώσει μία εκστρατεία που ζητά την απόσυρση της νέας ταινίας της Sia, με τίτλο “Music”.

"Music" με την Μάντι Ζίγκλερ και την Κέιτ Χάντσον, σε σκηνοθεσία της Sia
"Music" με την Μάντι Ζίγκλερ και την Κέιτ Χάντσον, σε σκηνοθεσία της Sia
Monopoli Team

Φαίνεται ότι η επερχόμενη ταινία της Sia δεν έχει κάνει την καλύτερη αρχή. Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας, με τίτλο “Music”, κυκλοφόρησε στις 19 Νοεμβρίου και από τότε έχει ξεσπάσει μια σειρά αντιδράσεων, που κατέληξε στην συγκέντρωση υπογραφών για την απόσυρση της ταινίας.

Η Αυστραλή τραγουδίστρια, που αγαπήσαμε με το “Chandelier”, ανακοίνωσε το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2015. Πέντε χρόνια αργότερα, η ταινία είναι έτοιμη και πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2021 -αν δεν υποκύψει στις πιέσεις για την ακύρωση της.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Το “Music” αφορά μία έφηβη με αυτισμό, που βλέπει τον κόσμο σαν ένα πολύχρωμο τραγούδι. Η αδερφή της γίνεται ξαφνικά κηδεμόνας της και ξεπερνά τις δυσκολίες με τη βοήθεια μίας γειτόνισσας της. Η ταινία θα συνοδευτεί από δέκα τραγούδια. Το “Hey Boy” είναι το πρώτο τραγούδι, που κυκλοφόρησε πριν από δύο εβδομάδες.

Πρωταγωνιστούν η Κέιτ Χάντσον και ο Λέσλι Όντομ Τζούνιορ, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Μάντι Ζίγκλερ, η αγαπημένη χορεύτρια της Sia, που πρωταγωνίστησε και στο “Chandelier” πριν από 6 χρόνια σε ηλικία 12 ετών.

Η αυτιστική κοινότητα αντιδρά

Το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος ενός ατόμου με αυτισμό δεν δόθηκε σε ηθοποιό που ανήκει στο αυτιστικό φάσμα, ήταν που εξόργισε πολλά άτομα με αυτισμό.

Μάλιστα, μόλις κυκλοφόρησε το τρέιλερ της ταινίας, δημιουργήθηκε μία εκστρατεία στο Change.org που ζητά να ακυρωθεί η κυκλοφορία του “Music”. Η ανοιχτή επιστολή παραθέτει πολλούς λόγους, για τους οποίους η ταινία είναι προσβλητική για τα άτομα με αυτισμό.

Πέρα από το γεγονός ότι δεν δόθηκε ο ρόλος σε έναν ηθοποιό με αυτισμό, η εκστρατεία κατηγορεί την ταινία για την προώθηση “επιβλαβών στερεοτύπων” στο τρέιλερ, ενώ ισχυρίζεται ότι οι υπεύθυνοι της ταινίας δεν συμβουλεύτηκαν άτομα που ανήκουν στο φάσμα για την ταινία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈνας Άλλος Άγγελος: Λόγος και μουσική ενώνονται για να μάς ευαισθητοποιήσουν για τον αυτισμό12.09.2018

Η δημιουργός της εκστρατείας έγραψε: “Η ταινία δεν θα έχει κάποιον μεγάλο αντίκτυπο στην ιστορία. Η ακύρωσή της θα εκφράσει ότι το να μην ανέχεσαι την νευροδιαφορετικότητα είναι απαράδεκτο στην σημερινή κοινωνία”.

Παράλληλα, άλλοι δηλώνουν “προδομένοι” που η Sia δεν έδωσε την ευκαιρία σε ηθοποιό με αυτισμό να πρωταγωνιστήσει στην ταινία – “γράμμα αγάπης προς τα άτομα με αυτισμό”, όπως το είχε αποκαλέσει η τραγουδίστρια. Τέλος, την έκριναν για την χρήση του όρου “άτομα με ειδικές ανάγκες” αντί για “άτομα με αναπηρίες” που θεωρείται πιο σωστός.

Η απάντηση της Sia

Η τραγουδίστρια και σκηνοθέτις της ταινίας φυσικά απάντησε στις αντιδράσεις με μία σειρά από tweets. Εξηγώντας την δημιουργική της διαδικασία, είπε: “Η ταινία αυτή είναι ένα γράμμα αγάπης προς την αυτιστική κοινότητα και αυτούς που τους φροντίζουν. Έχω τη δική μου μοναδική άποψη για την κοινότητα, και ένιωσα ότι δεν εκπροσωπείται επαρκώς και ότι πρέπει να κάνω εγώ μία ταινία. Αν αυτό με κάνει σκατά (sic) τότε αυτό είμαι, αλλά οι προθέσεις μου είναι καλές”.

Παράλληλα, η Sia απάντησε ότι έχει προσλάβει πολλούς ηθοποιούς που ανήκουν στο φάσμα για την ταινία, ο λόγος όμως που έδωσε στην Μάντι Ζίγκλερ τον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι γιατί μία ηθοποιός με αυτισμό που έκανε πρόβες για τον ρόλο, το βρήκε “αγχωτικό και υπερβολικό για εκείνη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚορονοϊός και Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος: Online δράσεις από το Ίδρυμα Ωνάση12.09.2018

Όσο για την κατηγορία ότι δεν συμβουλεύτηκε την κοινότητα για αυτή την ταινία, απάντησε ότι έκανε έρευνα για την ταινία “τρία χρόνια”.

Η τραγουδίστρια κατέληξε: “Γιατί δεν περιμένετε να δείτε την ταινία μέχρι να με κρίνετε;”.

Δείτε κι εσείς το τρέιλερ της ταινίας:

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b