MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Μπρους Λι: Ο θρύλος των πολεμικών τεχνών μέσα από 10 στιγμιότυπα

Σαν σήμερα 27 Νοεμβρίου 1940, γεννήθηκε ο Μπρους Λι, ο θρυλικός δάσκαλος πολεμικών τεχνών. Μέσα από 10 φωτογραφίες παρουσιάζουμε τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του.

Monopoli Team

Ο Μπρους Λι, είχε μια σύντομη ζωή αφού, όταν πέθανε ήταν μόλις 32 ετών, στο αποκορύφωμα της καριέρας του από εγκεφαλικό οίδημα.

Υπήρξε ωστόσο ένας από τους κορυφαίους δάσκαλους πολεμικών τεχνών και ήταν αυτός που καθιέρωσε τις ταινίες  με θέμα τις πολεμικές τέχνες. Η καλλιτεχνική του πορεία ως ηθοποιός ξεκίνησε από τα 6 του χρόνια ενώ μέχρι τα 18 του είχε συμμετάσχει σε περισσότερες από 20 ταινίες.

Ο ίδιος ήταν ένας μικρόσωμος άνθρωπος, αλλά πολύ γυμνασμένος, απέδειξε πως το μυαλό και η τεχνική είναι εν τέλει αυτά που επιφέρουν τη νίκη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι θεωρείται είδωλο αφού οι επιτυχίες του ήταν αμέτρητες. Όπως και στις πολεμικές τέχνες, έτσι και στη ζωή του οι κινήσεις του ήταν έξυπνες και γρήγορες και για αυτό κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να τον νικήσει!

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 10 φωτογραφίες από τους σημαντικότερους σταθμούς της καριέρας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑυτοί είναι οι 10 πιο περιζήτητοι ηθοποιοί της νέας γενιάς του Χόλιγουντ12.09.2018

Το ξεκίνημα του Μπρους Λι

Γεννήθηκε το 1940 στο Σαν Φρανσίσκο όσο ο πατέρας του έκανε μία περιοδεία ως σοπράνο σε μια Καντονέζικη Όπερα. Η πορεία της ζωής του δείχνει πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως γεννήθηκε τη “Χρονιά του Δράκου” και την “Ώρα του Δράκου” σύμφωνα με το Κινέζικο ζωδιακό κύκλο, αφού είχε μια πετυχημένη καριέρα.

Ο Μπρους Λι σε ηλικία 10 χρονών πρωταγωνιστεί στην ταινία “Little Cheung”/ Πηγή kungfun.com

Πολεμικές Τέχνες

Γουίν Τσουν

Η εκπαίδευση του στο Γουιν Τσουν άρχισε όταν ήταν μόλις 16 χρονών κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα με τον Ιπ Μαν, έναν εθνικό θρύλο της Κίνας και της τέχνης του Κουνκ Φου. Από παιδί του άρεσε να μπλέκει σε καυγάδες  με γειτονικές συμμορίες  με αποτέλεσμα να γραφτεί στην σχολή Κουνκ Φου για να μάθει να αμύνεται. Η καριέρα του όμως δεν σταμάτησε εκεί. Σπούδασε φιλοσοφία, ψυχολογία και δράμα, ενώ παράλληλα ήταν γνωστός χορευτής  τσα-τσα.

Μια από τις χαρακτηριστικές του ατάκες: “Ετσι όπως σκέφτεσαι έτσι θα γίνεις

Ζουν Φαν Κουνγκ Φου

Άρχισε να διδάσκει την τέχνη αυτή στις ΗΠΑ το 1959. Στην αρχή δίδασκε σε φίλους του ενώ κατέληξε ν’ ανοίξει τη δική του σχολή πολεμικών τεχνών με τον Τάκι Κιμούρα, το Εκπαιδευτήριο Ζουν Φαν Κουνγκ Φου, στο Σιάτλ.

Δεν φοβάμαι τον άντρα που έχει ρίξει 10.000 κλωτσιές, αλλά αυτόν που έχει ρίξει μία κλωτσια 10.000 φορες” είχε πει κάποτε.

Διεθνές Πρωτάθλημα Καράτε Λονγκ Μπιτς

Ο Μπρους Λι έκανε την εμφάνιση του στο Διεθνές Πρωτάθλημα μετά από την πρόσκληση του αθλητή Εντ Πάρκερ και ήταν η αφορμή να αναγνωριστεί από το Χόλιγουντ. Εκεί παρουσίασε για πρώτη φορά την “γροθιά μιας ίντσας” αλλά έκανε και πους – απς χρησιμοποιώντας μόνο τα δύο του δάκτυλα!

Τζητ Κουν Ντο

Το 1967 δημιούργησε τη δική του μορφή πολεμικών τεχνών, το Τζητ Κουν Ντο. Αυτή η τέχνη βασίζεται κυρίως στη φιλοσοφία του να επιτεθείς πριν σου επιτεθούν, στην πρακτικότητα και στην μέγιστη αποδοτικότητα.

Το σύμβολο του Τζητ Κουν Ντο δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Μπρους Λι και συμβολίζει τα 3 στάδια της πνευματικής καλλιέργειας.

Oι καλύτερες μάχες στον κινηματογράφο

“Το μεγάλο αφεντικό” (1971)

Η σκηνή από τη μάχη του Μπρους Λι στην ταινία “Το μεγάλο αφεντικό” σε ένα εργοστάσιο πάγου η οποία εκτόξευσε την καλλιτεχνική του πορεία.

“Η επιστροφή του δράκου” (1972)

Η κορυφαία μάχη του Μπρους Λι με τον Τσακ Νόρρις στην ταινία “Η επιστροφή του δράκου” στην οποία ήταν παραγωγός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, πρωταγωνιστής και χορογράφος των μαχών.

“Οι ματωμένες γροθιές του θανάτου” (1972)

Το πόστερ από την ταινία “Οι ματωμένες γροθιές του θανάτου”, o Μπρους Λι στον ρόλο του Τσεν Ζεν. Ήταν η  ταινία με τα υψηλότερα κέρδη μετά την “Επιστροφή του Δράκου” και έπειτα δημιουργήθηκαν πολλά sequels.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 ζευγάρια του Χόλιγουντ που ερωτεύθηκαν στα γυρίσματα12.09.2018

“Ο κίτρινος πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ” (1973)

Η παραγωγή της ταινίας έγινε πρώτη φορά από το Χόλιγουντ και αποτελεί την τελευταία του ολοκληρωμένη κινηματογραφική δουλειά. Θεωρείται από τις καλύτερες ταινίες πολεμικών τεχνών και η σκηνή μέσα από τους καθρέπτες θεωρείται ως καλύτερη σκηνή μάχης.

“Το παιχνίδι του θανάτου”(1978)

Η ταινία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αφού ο Μπρους Λι πέθανε κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της. Η σκηνή αυτή αποτελεί την τελευταία του σκηνή μάχης με έναν πανύψηλο αθλητή του NBA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 σειρές για binge-watching που μπορείτε να ξεκινήσετε στην καραντίνα12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b