MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ο “Κοπέρνικος” του Γιαν Ματέικο για πρώτη φορά στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου

Το πορτραίτο με τίτλο “Ο Αστρονόμος Κοπέρνικος” θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου το 2021.

Monopoli Team

Ένα εντυπωσιακό πορτραίτο του Κοπέρνικου από τον Πολωνό ζωγράφο Γιάν Ματέικο, πρόκειται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό να τιμηθεί ο σπουδαίος καλλιτέχνης -που δεν είναι τόσο διάσημος εκτός της χώρας του.

Σύμφωνα με την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, ο Ματέικο θεωρείται ο εθνικός ζωγράφος της Πολωνίας, ενώ είναι διάσημος για τις τεράστιες και λεπτομερείς απεικονίσεις σημαντικών στιγμών της πολωνικής ιστορίας. Έτσι και ο πίνακας “Ο Αστρονόμος Κοπέρνικος” (γνωστός και ως “Συνομιλίες με τον Θεό”) απεικονίζει τον διάσημο αστρονόμο, που λέγεται ότι ήταν πολωνικής καταγωγής.

Στον πίνακα -πλάτους 3 μέτρων- βλέπουμε τον Κοπέρνικο να “συνομιλεί” με τον Θεό για την σπουδαία ανακάλυψή του, που μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα το ηλιακό σύστημα.

"Ο Αστρονόμος Κοπέρνικος" του Γιαν Ματέικο

“Ο Αστρονόμος Κοπέρνικος” του Γιαν Ματέικο

Μέσα από τον πίνακα αυτό, ο Ματέικο θέλησε να τιμήσει τον Κοπέρνικο, που ήταν ο πρώτος άνθρωπος μετά από τους αρχαίους Έλληνες, που υποστήριξε ότι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο και όχι από τη Γη, που μέχρι τότε θεωρείτο το κέντρο. Παράλληλα, ο πίνακας αυτός  θέλει να δείξει ότι ο Κοπέρνικος ήταν πολωνικής και όχι γερμανικής καταγωγής, όπως μερικοί υποστηρίζουν.

Για πρώτη φορά σε έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου

Ανακοινώθηκε, λοιπόν, ότι ο πίνακας του Κοπέρνικου θα αποτελέσει το επίκεντρο μίας έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2021, με δωρεάν είσοδο, έτσι ώστε περισσότεροι Βρετανοί να εξοικειωθούν με το έργο του Πολωνού καλλιτέχνη.

Ο Christopher Riopelle, επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης για έργα ζωγραφικής μετά τον 19ο αιώνα, αναφέρει: “Ο Ματέικο ήξερε ποιος ήταν ο ρόλος του. Δεν ζωγράφιζε μόνο για να παρουσιάζει μεγάλα γεγονότα από την πολωνική ιστορία, αλλά και για να εκφράζει το βαθύ εσωτερικό νόημα αυτών των γεγονότων για τους Πολωνούς“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑArtists Walk: Καλλιτέχνες στο Λονδίνο γεμίζουν τα… παράθυρα τους με έργα τέχνης12.09.2018

Η έκθεση, που καθυστέρησε το καλοκαίρι λόγω της πανδημίας, θα περιλαμβάνει ένα αντίγραφο του βιβλίου, στο οποίο ο Κοπέρνικος παρουσίασε την ηλιοκεντρική θεωρία του. Πρόκειται για το βιβλίο “De Revolutionibus Orbium Coelestium”, που είναι δάνειο από το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο.

Ο “Κοπέρνικος” του Γιαν Ματέικο θα βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου από 25 Μαρτίου έως 27 Ιουνίου 2021.

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Στο NYX Esperia Palace ανακαλύπτεις το «σχήμα της επιθυμίας»
Εικαστικά
Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη ανακοινώνει ανοικτό κάλεσμα για το Βραβείο Τέχνης 2026
Εικαστικά
Νέα εποχή για το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Εικαστικά
Ξετυλίγοντας μίτους στο Λόφος art project
Εικαστικά
Λίνα Μενδώνη: Πιο κοντά από ποτέ η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Εικαστικά
Αθήνα. Από Σελίδα σε Πόλη: Η έκθεση μεταφέρεται στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Εικαστικά
PSValueTalks 2025: Ένα φόρουμ για τον πολιτισμό και την πολιτιστική οικονομία στην Εθνική Πινακοθήκη
Εικαστικά
Η Kourd Gallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Kimiko Yoshida στην Ελλάδα
Art & Culture
“Όλα πρέπει να αλλάξουν”: Στην 9η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης η τέχνη καλεί σε ριζική αλλαγή
Εικαστικά
Ο Προθάλαμος Δ’ 2 του Εθνικού συνεχίζεται: Διεπιστημονικοί και διακαλλιτεχνικοί διάλογοι με άξονα το περιβάλλον
Εικαστικά
Βανδαλισμός του «Χορού του Ζαλόγγου» του Ζογγολόπουλου από τον Δήμο Πρεβέζης
Εικαστικά
Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο – 50 χρόνια μετά: Έκθεση στο ΕΜΣΤ για την καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων