MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Project React: Το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυκλική οικονομία στην κλωστοϋφαντουργία

Το Business Planet ταξιδεύει στην Ιταλία για να ερευνήσει και να μελετήσει αυτό που αποκαλείται Κυκλική Οικονομία στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, στο πλαίσιο του Project React.

Πηγή:leverageedu.com
Monopoli Team

Το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα σχέδιο δράσης Κυκλικής Οικονομίας σε μια προσπάθεια να προωθήσει την πιο συνετή κατανάλωση και διαχείριση φυσικών πόρων, αλλά και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας των ευρωπαϊκών χωρών.

Στόχος του προγράμματος είναι η σταθερή και διαρκής εξασφάλιση φυσικών πόρων, συνιστώντας την μείωση των παραγόμενων αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση των ήδη υπαρχόντων, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντολογικό κόστος και το κόστος παραγωγής. Δημιουργούνται έτσι οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη που στοχεύει στην βελτίωση του επιπέδου ζωής και στη συλλογική ευημερία των πολιτών.

Μακριά πλέον από τους κανόνες του παλιού μοντέλου παραγωγής επιδιώκεται μια διαφορετική προσέγγιση, όπου τα υλικά παραγωγής παραμένουν σε ένα κλειστό κύκλο, όπου δεν πετιέται τίποτα. Στο στόχαστρο του Business Planet για την Κυκλική Οικονομία μπαίνει η κλωστοϋφαντουργία. Κλάδος με ιστορία πολλών χρόνων, αντίστοιχη με το οικονομικό και περιβαλλοντολογικό της αντίκτυπο στις κοινωνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Σιωπηλό Δάσος»: Η νέα καμπάνια του Αρκτούρου με τον Αντίνοο Αλμπάνη, για την απειλή των οικοσυστημάτων12.09.2018

Para: Εταιρία παραγωγής τεντών και επίπλων

Η κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία Para, στη Μόντσα της Ιταλίας, είναι υπερήφανη για την μεγάλη της παράδοση στον χώρο και για την ποιότητα των υλικών της, αλλά και για τον τρόπο που επιχειρεί να διαχειριστεί πρώτες ύλες και φυσικούς πόρους.

Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ματέο Παραβιτσίνι, η Para επένδυσε εξαρχής σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας νερού και λυμάτων, σε ένα δηλαδή εργοστάσιο συμπαραγωγής από το οποίο θα έπαιρνε καυτό νερό και ατμό για τις εγκαταστάσεις της και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο για να έχει καθαρή ηλιακή ενέργεια.

Παράλληλα, η εταιρία αναζητεί τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να ανακτήσει και να επαναχρησιμοποιήσει παλιά προϊόντα από πελάτες, τα οποία έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους.

Που στοχεύει η νέα οικονομία της κλωστοϋφαντουργίας;

Λαμβάνοντας υπόψιν τη δυσκολία επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης των κλωστοϋφαντουργικών υλικών, καθώς μόνο το 1% των υλικών αυτών ανακυκλώνονται, η νέα οικονομία της κλωστοϋφαντουργίας στοχεύει:

  • Στην αφαίρεση των χημικών ουσιών και των μικροϊνών.
  • Στην αλλαγή του τρόπου σχεδιασμού, πώλησης και χρήσης των ρούχων, ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
  • Στη Βελτίωση της ανακύκλωσης
  • Στην αποτελεσματική χρήση των πρώτων υλών και τη στροφή προς τους ανανεώσιμους πόρους
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟΗΕ: Δεν έχει επιτευχθεί κανένας στόχος για να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος12.09.2018

Πρότζεκτ React

Για την βιομηχανία των υφασμάτων η μεγαλύτερη πρόκληση όσον αφορά την ανακύκλωση είναι η απομάκρυνση ουσιών και στοιχείων του φινιρίσματος, όπως είναι οι ακρυλικές ενώσεις, που είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Η Para και η Centrocot, μία άλλη ιταλική εταιρία, έχουν την απάντηση. Η έρευνα τους στηρίζεται στο πρότζεκτ React. Στόχος του η εύρεση αποτελεσματικού τρόπου ανακύκλωσης και επεξεργασίας ακρυλικών ινών για την παραγωγή νέων υφασμάτων και προϊόντων.

Το παραπάνω επιτυγχάνεται με την  απομάκρυνση των χημικών φινιρισμάτων από τα ακρυλικά υφάσματα, που χρησιμοποιήθηκαν από την βιομηχανία για την αντιμικροβιακή τους δράση. Ωστόσο η απομάκρυνση τους είναι αναγκαία γιατί με αυτόν τον τρόπο τα υφάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή άλλων προϊόντων, διατηρώντας παράλληλα την οικονομική τους αξία.

Πηγή: Euronews

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b