MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
11
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

Στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ένας αιώνας Μελίνα Μερκούρη. Κανείς δεν ξέρει αν η βραδιά απονομής της χρυσής καρφίτσας της για 14η χρονιά ήταν αφιερωμένη στην καινούργια νικήτρια – τη Δήμητρα Βλαγκοπούλου – ή στην ίδια τη Μελίνα που γιόρταζε αν και απούσα.

Δήμητρα Βλαγκοπούλου
author-image Στέλλα Χαραμή

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Διανύοντας το έτος Μερκούρη και μόλις δύο ημέρες μετά την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννηση της, το αναμνηστικό της Μελίνας αποδόθηκε στη νέα του κάτοχο, τη Δήμητρα Βλαγκοπούλου, συνεχίζοντας την αλυσίδα μνήμης με τη διάκριση νέων και ταλαντούχων ερμηνευτριών.

Η απονομή του βραβείου

Επηρεασμένη ίσως από τη φόρτιση της βραδιάς – όπου την απονομή έκανε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου και την προλόγισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη – η Δήμητρα Βλαγκοπούλου φειδωλή, ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη της παράστασης “Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας“, Έκτορα Λυγίζο (στο πλαίσιο της οποίας ξεχώρισε) καθώς και την κριτική επιτροπή.

Είχε προηγηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο ηθοποιός Μάνος ΚαρατζογιάννηςΜελίνα στοπ καρέ” με πρωταγωνίστριες όλες τις βραβευθείσες στην ιστορία του θεσμού.

Η ομιλία της Λίνας Μενδώνη

“Η Μελίνα, που σήμερα θυμόμαστε ότι γεννήθηκε πριν από εκατό χρόνια, θα ζήσει τόσα κι άλλα τόσα, γιατί πια ό,τι και να πούμε γι αυτήν γινόμαστε πιστευτοί. Ο μύθος δεν έχει αλήθεια, ούτε ψέμα. Είναι κυρίαρχος. Εχει μια σφριγηλή αιωνιότητα που περνάει από στόμα σε στόμα και φωλιάζει από μνήμη σε μνήμη. Ωσπου γίνεται μια κατάκτηση παγκόσμια” ανέφερε στην ομιλία της νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜελίνα Μερκούρη: Τα 13 καρέ της Ελληνίδας θεάς12.09.2018

Οι άλλες υποψήφιες

Η 14η απονομή στην οποία ήταν συνυποψήφιες οι Μαίρη Μηνά (για την ερμηνεία της στο έργο “Με λένε Έμμα” ) και η Ελένη Στεργίου (για την ερμηνεία της στο έργο έργο “Η απαγωγή της Τασούλας: μια ποιητική μυθιστορία”) προλογίζει ίσως την πιο δύσκολη περίοδο στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Για το οποίο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού και μέλος της κριτικής επιτροπής Δημήτρης Λιγνάδης υπενθύμισε “πως δεν θα πεθάνει ποτέ”.

Το Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη

Το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Τοπίο και Σώμα: Το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης 2026 δίνει ραντεβού με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία
Εκδηλώσεις
Συνομιλία με ένα λογισμικό: Ένας πρωτότυπος AI περίπατος στην Αρχαία Αγορά από τον Γιώργο Δρίβα
Αφιέρωμα
Καλοκαίρι στο θέατρο: Οι παραστάσεις αρχαίου δράματος που ταξιδεύουν στα ανοιχτά θέατρα
Θεατρικά Νέα
Οι Κάλπηδες, του Μυριβήλη σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου στο Φεστιβάλ στο Πάρκο 2026
Θεατρικά Νέα
«Ο Αλέκος βγήκε απ’ τον παράδεισο»: Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες της παράστασης
Θεατρικά Νέα
Εθνικό Θέατρο: Η «Παράσταση του μήνα» ζωντανεύει στο ραδιόφωνο μέσα από το πολύτιμο αρχείο του
Θεατρικά Νέα
Θέατρο Νέος Ακάδημος: Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης πρωταγωνιστεί τη νέα σεζόν στο «McNeal» του Ayad Akhtar
Θεατρικά Νέα
Οι κωμωδίες που θα δούμε αυτό το καλοκαίρι στα ανοιχτά θέατρα
Θεατρικά Νέα
«Στοιχειωμένοι»: Tο μουσικοθεατρικό έργο του Δημήτρη Μαραμή στο 35ο Φεστιβάλ Ναυπλίου
Θεατρικά Νέα
Φαέθων, του J. B. Lully σε σκηνοθεσία Σοφίας Αντωνίου στο 69ο Φεστιβάλ Φιλίππων
Art & Culture
Η Εναλλακτική Σκηνή περνάει σε μια νέα εποχή με το ρεπερτόριο 2026-2027
Εικαστικά
Στέγη: H νέα σεζόν ξεκινά με παγκόσμιες πρεμιέρες, μουσική, θέατρο και νέους χώρους