MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΕΙΡΕΣ

Deaf U: Το νέο ριάλιτι του Netflix για μία παρέα κωφών νέων σπάει τα στερεότυπα

Το νέο ριάλιτι του Netflix για μία παρέα κωφών και βαρήκοων νέων στο Πανεπιστήμιο Γκαλοντέτ δεν μοιάζει σίγουρα με τα ριάλιτι που έχουμε συνηθίσει.

Deaf U, Netflix
Deaf U, Netflix
Monopoli Team

“Σε αυτήν τη σειρά ριάλιτι, μια δεμένη παρέα κωφών και βαρήκοων φοιτητών διηγείται τις ιστορίες της και εξερευνά τη ζωή στο Πανεπιστήμιο Γκαλοντέτ”. Έτσι περιγράφει το ελληνικό Netflix το “Deaf U”, την νέα σειρά-ριάλιτι σόου του Νάιλ ΝτιΜάρκο -ίσως τον γνωρίζετε ως τον πρώτο κωφό νικητή του America’s Next Top Model, που συχνά χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του στα σόσιαλ μίντια για τα δικαιώματα των κωφών.

Deaf U: Η νέα σειρά ριάλιτι του Netflix

Καλά καταλάβατε λοιπόν, αυτό το ριάλιτι ακολουθεί φοιτητές του Πανεπιστήμιου Γκαλοντέτ, όλοι τους κωφοί ή με κάποιο πρόβλημα ακοής, οι οποίοι μας δείχνουν πώς είναι η ζωή ενός κωφού νέου. Και τελικά δεν είναι τόσο διαφορετική όσο μερικοί μπορεί να φαντάζονται. Στα 8 επεισόδια της σειράς βλέπουμε τους νέους φοιτητές να εξερευνούν τα συναισθήματα τους για συμφοιτητές τους, να ανακαλύπτουν το σεξ και τα ραντεβού, να έρχονται αντιμέτωποι με κλίκες και φυσικά να μιλούν για τη σχέση τους με την κοινότητα των κωφών του πανεπιστημίου τους.

Πρόκειται δηλαδή για ένα.. τυπικό ριάλιτι/σειρά του Netflix. Από ερωτικά τρίγωνα, μέχρι και καβγάδες, από προσωπικές στιγμές μέχρι και σκηνές πάρτι, το Deaf U τα έχει όλα όσα περιμέναμε από ένα συνηθισμένο ριάλιτι με νέους, κι όμως παραμένει αναζωογονητικό.

Μέσα από τις καθημερινές στιγμές των νεαρών κωφών φοιτητών, η σειρά του ΝτιΜάρκο μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε πώς είναι η ζωή ενός κωφού ανθρώπου στον κόσμο μας. Από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την νοηματική, μέχρι και πιο “απλά” ζητήματα -κάποια στιγμή τους βλέπουμε σε ένα μπαρ να πρέπει να αλλάξουν την θέση των καναπέδων, ώστε να μπορούν να βλέπουν ο ένας τα νοήματα των άλλων- το Deaf U μας χαρίζει μία νέα οπτική, που δύσκολα πλέον βρίσκουμε σε άλλες σειρές: την οπτική των κωφών ανθρώπων.

“Τις περισσότερες φορές όταν βλέπουμε κωφούς χαρακτήρες ή προσωπικότητες στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο, είναι πολύ μονοδιάστατοι. Δεν υπάρχει πραγματική εμβάθυνση στο ποιοι είναι. Δεν μαθαίνεις πραγματικά την εμπειρία τους, δεν βλέπεις τις πτυχές του χαρακτήρα τους” δήλωσε ο δημιουργός της σειράς, Νάιλ ΝτιΜάρκο σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ένα ριάλιτι που δεν μοιάζει με τα άλλα

Άλλος ένας λόγος που δεν μοιάζει με τα ριάλιτι σόου που έχουμε συνηθίσει -ειδικά στη χώρα μας- είναι ότι το ριάλιτι αυτό δεν εκμεταλλεύεται την ιδιαιτερότητα των πρωταγωνιστών του, για να προκαλέσει την “λύπηση” των θεατών. Όλοι ξέρετε τι εννοούμε, πρόκειται για τα λεγόμενα “sob stories”, δηλαδή λυπητερές ιστορίες που συνήθως εκμεταλλεύονται οι παραγωγές των εκάστοτε ριάλιτι, ώστε να κάνουν πιο ενδιαφέρουσες τις εκπομπές τους.

Τα παιδιά στο Deaf U, όμως, δεν θέλουν να τους λυπηθούμε. Εξάλλου δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε αυτό! Είναι χαρισματικοί, πολυτάλαντοι νέοι, με τις ίδιες ανησυχίες και προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε νέος της ηλικίας τους -από προβληματισμούς για κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα, μέχρι και ερωτικές απογοητεύσεις. Η μόνη διαφορά είναι ότι καμιά φορά αντιμετωπίζουν επιπλέον δυσκολίες λόγω της αντιμετώπισης τους από την κοινωνία, και την άγνοια που κυριαρχεί γύρω από τις ανάγκες των ατόμων με προβλήματα ακοής.

“Ποτέ ξανά στην ιστορία δεν έχει εξερευνηθεί πραγματικά με τέτοιο τρόπο τι σημαίνει και πώς μοιάζει το να είναι κανείς κωφός” δήλωσε μεταξύ άλλων ο δημιουργός της σειράς στην Guardian. “Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα το δει αυτό ένα κοινό μη-κωφών ανθρώπων. Ο στόχος αυτής της σειράς είναι να σπάσει το καλούπι”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Emily in Paris»: Η νέα σειρά του Netflix είναι μια καρικατούρα της γαλλικής κουλτούρας γεμάτη κλισέ12.09.2018

Την στιγμή που 466 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας είναι κωφοί ή έχουν κάποιου είδους απώλεια ακοής, είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε τις κυρίαρχες αφηγήσεις γύρω από αυτά τα άτομα. Το Deaf U, διασκεδαστικό και παράλληλα ενημερωτικό, έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο και εμείς νομίζουμε ότι κάνουν μια πολύ καλή αρχή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Deaf U είναι διαθέσιμο στην ελληνική πλατφόρμα του Netflix με υπότιτλους.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b