MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ

Πριν το Black Lives Matter, είχαμε τον Τούπακ Σακούρ

Σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια δολοφονήθηκε ο “βασιλιάς της ραπ”, Τούπακ Σακούρ, κι εμείς θυμόμαστε την συμβολή του στο κίνημα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών, πολύ πριν γεννηθεί το Black Lives Matter.

author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Όταν ο Τούπακ Σακούρ, γνωστός και ως 2Pac, δολοφονήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου το 1996, ήταν μόλις 25 ετών. Είχε όμως ήδη καταφέρει να θεωρείται ο μεγαλύτερος ράπερ (μαζί με τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του, The Notorious B.I.G), με πέντε δίσκους στο ενεργητικό του και αμέτρητες επιτυχίες.

Σήμερα, θεωρείται αναμφισβήτητα «ο βασιλιάς της ραπ», ενώ το όνομά του βρίσκεται δίπλα σε «θρύλους», όπως ο Έλβις, ο Μπομπ Μάρλεϊ, και άλλους καλλιτέχνες που έφυγαν νωρίς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 24 χρόνια μετά την ανεξιχνίαστη δολοφονία του, κυκλοφορούν ακόμα δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας που ισχυρίζονται ότι ο διάσημος ράπερ… σκηνοθέτησε τον θάνατό του και ζει κρυφά στο Μεξικό (ή τη Κούβα).

Πώς όμως ένας 25χρονος ράπερ από την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ κατάφερε να γίνει θρύλος στον χώρο της μουσικής και παράλληλα σύμβολο των αγώνων των Αφροαμερικανών;

Ο Τούπακ και οι Μαύροι Πάνθηρες

Δέκα χρόνια μετά τη διάλυση των “Μαύρων Πανθήρων”, του σημαντικότερου κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων, ο Τούπακ, ένας από τους πιο δημοφιλείς και επιδραστικούς ράπερ της δεκαετίας, υπενθύμιζε στους Αμερικανούς ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει, και δεν θα τελειώσει όσο οι Αφροαμερικανοί βιώνουν την συστημική καταπίεση.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι Μαύροι Πάνθηρες ήταν κατά κάποιον τρόπο οι «πρόγονοι» του κινήματος Black Lives Matter, αφού με τους αγώνες τους από την δεκαετία του ’60 μέχρι και τα τέλη του ’80, κατάφεραν να κερδίσουν πολλά από τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών σήμερα. Φυσικά, όπως και σήμερα με το BLM, οι αγώνες τους ήταν αιματηροί και τις περισσότερες φορές κατέληγαν σε συλλήψεις και φυλακίσεις των μελών τους.

Τα πράγματα, όμως, τότε ήταν ακόμα πιο δύσκολα, αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι σε κάποιες πολιτείες οι μαύροι θεωρούνται ακόμα πολίτες «δεύτερης κατηγορίας», και μάλιστα με τον νόμο. Έτσι, οι «Μαύροι Πάνθηρες» έγιναν ήρωες για τις κοινότητες των Αφροαμερικανών σε όλες τις ΗΠΑ, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες των αμερικανικών κυβερνήσεων έκαναν τα πάντα για να τους διαλύσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο αναβρασμού γεννήθηκε και ο Τούπακ Σακούρ στις 9 Ιουνίου 1971, από γονείς-μέλη των Μαύρων Πανθήρων, που καταδιώκονταν μονίμως από τις αστυνομικές αρχές. Μάλιστα, θεία του Τούπακ, είναι η Ασσάτα Σακούρ, ηγετικό μέλος του κινήματος που μέχρι σήμερα βρίσκεται στη λίστα των πιο σημαντικών καταζητούμενων του FBI! Από τη δεκαετία του ’80 κρύβεται στην Κούβα, απ’ όπου έχει ζητήσει άσυλο.

Ο Τούπακ με την μητέρα του, Αφένι Σακούρ

Ο Τούπακ με την μητέρα του, Αφένι Σακούρ

Ένας ράπερ διαφορετικός από τους άλλους

Όταν ο ανιψιός της Ασσάτα Σακούρ μεγάλωσε και έγινε ένας από τους σπουδαιότερους ράπερ σε όλο τον κόσμο, το μήνυμα για την απελευθέρωση των Αφροαμερικανών ακούστηκε ξανά στην κοινότητα.

Φυσικά, ο Τουπακ δεν ήταν άγιος. Όπως κάθε άλλος καλλιτέχνης της ραπ σκηνής, μιλούσε για γυναίκες, ναρκωτικά, όπλα. Εξάλλου, μιλούσε για τη ζωή του, και δυστυχώς αυτή ήταν συνήθως η μόνη πραγματικότητα για τους νέους μαύρους που μεγάλωσαν στα γκέττο της Αμερικής. Χωρίς να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τους λευκούς συμπολίτες του, και έχοντας μεγαλώσει μέσα στη φτώχεια, με τον ρατσισμό και την αστυνομική βία να αποτελούν καθημερινά φαινόμενα, ήταν δύσκολο να ξεφύγει κανείς από το “γκανγκστερικό” τρόπο ζωής. Και ο Τούπακ το γνώριζε πολύ καλά αυτό.

“Ποτέ δεν μιλούν για ειρήνη στην μαύρη κοινότητα / Το μόνο που ξέρουμε είναι η βία, να κάνουμε τη δουλειά σιωπηλά / Περπατούν στους δρόμους σαν τύραννοι / Πολλά αδέρφια καθημερινά στις φυλακές / Βγαίνουν έξω χειρότεροι απ’ ότι μπήκαν” έγραφε στο κομμάτι Trapped από το ντεμπούτο του 2Pacalypse Now.

Οι στίχοι του 2Pac, όμως, παρέμεναν γεμάτοι με την ρητορική και τις αξίες των Μαύρων Πανθήρων. Ο ίδιος μεγαλωμένος σε αυτό το κλίμα και ως νέος μαύρος άντρας στις ΗΠΑ, ήξερε πολύ καλά τι αντιμετώπιζαν καθημερινά οι «άνθρωποί του», ενώ αναγνώριζε και τους “υπαίτιους” της κατάστασης αυτής.

Από την αστυνομική βία μέχρι και την συστημική αδικία, ο Τούπακ μιλούσε για όλα όσα απασχολούσαν την αφροαμερικανική κοινότητα. Εξάλλου, όπως έλεγε και ο ίδιος: “Η μουσική μου είναι για τους καταπιεσμένους που θα εξεγερθούν ενάντια στους καταπιεστές τους.”

Ποια η θέση του Τούπακ στο Black Lives Matter σήμερα;

Οι στίχοι του 2pac παραμένουν δυστυχώς μέχρι σήμερα γνώριμοι και επίκαιροι. Μια ματιά στο τραγούδι του “Changes”, όπου περιγράφει την αστυνομική βία και την μάστιγα των ναρκωτικών και της οπλοκατοχής στην Αμερική, αρκεί για να βεβαιωθούμε ότι τελικά δεν έχουν αλλάξει τόσα τα τελευταία 25 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ8 βιβλία για τον ρατσισμό που αξίζει να διαβάσετε12.09.2018

Την στιγμή που διάσημοι ράπερ, όπως ο Λιλ Γουέιν δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν νιώθουν “κοντά” στο Black Lives Matter ή υποστηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ όπως ο Κάνιε Γουέστ, είναι πολύ σημαντικό να ακούγονται φωνές όπως αυτή του Τούπακ.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο πως η μουσική του πιο πολιτικοποιημένου mainstream ράπερ έχει γίνει «ύμνος» στο κίνημα BLM. Από τις εξεγέρσεις στο Ferguson το 2018, μέχρι και τις πιο πρόσφατες διαδηλώσεις που αναδύθηκαν με αφορμή την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό, η μουσική του 2Pac ακουγόταν στα ηχεία σαν κινητήριος δύναμη.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b