MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurostat: Ελλάδα και Κύπρος με τις χαμηλότερες πολιτιστικές δαπάνες στην ΕΕ

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Eurostat για το 2018, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα κατάταξης πολιτιστικών δαπανών των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου
Monopoli Team

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, το 2018, το 1,0% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση διατέθηκε σε πολιτιστικές υπηρεσίες. Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι ραδιοτηλεοπτικές και οι εκδοτικές υπηρεσίες. Αυτό το ποσοστό παρέμενε σταθερό με την πάροδο των χρόνων, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 1,0% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης, από το 2013 έως το 2018.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Για παράδειγμα, το 2018, η Λετονία κατέγραψε το μεγαλύτερο μερίδιο πολιτιστικών υπηρεσιών στις δαπάνες γενικής κυβέρνησης (2,8%). Ακολουθεί η Ουγγαρία με 2,7% και η Εσθονία με 2,4%.

Το χαμηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στην Ελλάδα (0,3%) και ακολουθεί η Κύπρος (0,5%). Ανάμεσα στα χαμηλά ποσοστά και η Ιταλία μαζί με την Πορτογαλία με 0,6% η καθεμία.

Κι ενώ τα παραπάνω ποσοστά μιλούν από μόνα τους, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, να γίνονται σε χώρες της ΕΕ, με τους εργαζομένους στους τομείς του πολιτισμού να διαμαρτύρονται για την αντιμετώπισή τους από τις κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα σε Ελλάδα και Κύπρο, το κίνημα #SupportArtWorkers ζήτησε τους τελευταίους μήνες την στήριξη από τις κυβερνήσεις προς τους εργαζόμενους του πολιτισμού, αφού με την επιβολή των νέων μέτρων  δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν κανένα εισόδημα.

Πηγή: Euronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι εργαζόμενοι στον πολιτισμό δεν παραιτούνται από τις διεκδικήσεις12.09.2018

Περισσότερα από Τι Νέα;
VIMA_WEB3b