MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
02
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Christo: Πέθανε ο εικαστικός που θα «έντυνε» την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι

Ο καλλιτέχνης Christo, που έγινε γνωστός για τα μνημειακά του έργα, όπως το «αμπαλάζ» της Πον Νεφ στο Παρίσι ή του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

Monopoli Team

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 84 ετών, ο καλλιτέχνης Christo, σήμερα, Δευτέρα 1 Ιουνίου από φυσικά αίτια στο σπίτι του στην Νέα Υόρκη, όπου διέμενε τα τελευταία 56 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈνας Ιταλός καλλιτέχνης αποτυπώνει την καραντίνα σε διάφορες πόλεις του κόσμου!12.09.2018

Ο Κρίστο Βλαντιμίροφ Γιαβάσεφ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στην Βουλγαρία στις 13 Ιουνίου 1935. Το 1957, διέφυγε από το κομμουνιστικό καθεστώς, στην Πράγα, έπειτα στην Βιέννη, μετά στην Γενεύη και τέλος στο Παρίσι.

Έγινε γνωστός για τα μνημειακά του έργα, που δημιούργησε μαζί με τη γυναίκα του, Ζαν-Κλοντ, σε δημόσιους χώρους. Τα πιο σημαντικά είναι το τύλιγμα με ύφασμα του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο (1995) και της γέφυρας Ποντ Νεφ στο Παρίσι (1985), το έργο Running Fence, μήκους 39 χλμ, ανάμεσα στις κομητείες Μαρίν και Σόνομα της Καλιφόρνια, και τις Πύλες στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης.

Το σχέδιο για το «αμπαλάζ» της γέφυρας Ποντ Νεφ στο Παρίσι (1985).

Το τελευταίο του σχέδιο, που είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, αλλά ακυρώθηκε λόγω κορονοϊού, ήταν το «αμπαλάζ» της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι. Το έργο παραμένει στα σκαριά για την περίοδο 18 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2020.

Το σχέδιο για το «αμπαλάζ» της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι.

Η γυναίκα του, Ζαν-Κλόντ, με την οποία γνωρίστηκαν τον Οκτώβριο του 1958, στο Παρίσι, έφυγε από την ζωή στις 18 Νοεμβρίου του 2009.

Ο Κρίστο με την γυναίκα του Ζαν- Κλοντ.

Την είδηση για τον θάνατό του ανακοίνωσαν οι συνεργάτες του στον λογαριασμό του στο Facebook, αναφέροντας πως: «Ο Κρίστο έζησε μία πλήρη ζωή, όχι απλά με το να φαντάζεται αυτό που φαινόταν αδύνατο, αλλά πραγματοποιώντας το. Το έργο του Κρίστο και της Ζαν-Κλοντ ένωσε ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και το έργο τους ζει στις καρδιές και τις αναμνήσεις μας.».

STATEMENT ON CHRISTOMay 31, 2020Artist Christo Vladimirov Javacheff, known as Christo, passed away of natural causes…

Gepostet von Christo and Jeanne-Claude Official am Sonntag, 31. Mai 2020

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Ο Προθάλαμος Δ’ 2 του Εθνικού συνεχίζεται: Διεπιστημονικοί και διακαλλιτεχνικοί διάλογοι με άξονα το περιβάλλον
Εικαστικά
Βανδαλισμός του «Χορού του Ζαλόγγου» του Ζογγολόπουλου από τον Δήμο Πρεβέζης
Εικαστικά
Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο – 50 χρόνια μετά: Έκθεση στο ΕΜΣΤ για την καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων
Art & Culture
O Juergen Teller σε προσκαλεί να κοιτάξεις, να νιώσεις, να ονειρευτείς
Εικαστικά
Λούβρο: Ληστές άρπαξαν βασιλικά κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας
Εικαστικά
Athens Wine & Art Festival στο Κτήριο Ολυμπιάς
Εικαστικά
Ίδρυμα Γουλανδρή: Ξεκινά το πλούσιο πρόγραμμα βιωματικών δράσεων για ενήλικες
Art & Culture
All Aboard: Η μετάβαση ως τέχνη στο αεροδρόμιο της Αθήνας
Εικαστικά
ΗΠΑ: Σε δημοπρασία 30 πίνακες του Bob Ross για τη στήριξη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Εικαστικά
Ίδρυμα Γουλανδρή: Ξεναγήσεις και παιδικό θέατρο στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
Εικαστικά
Art Explora Festival: Όλα όσα έγιναν στα εγκαίνια του πρώτου πλωτού μουσείου στον Πειραιά
Art & Culture
Το Platforms Project είναι ένας οργασμός τέχνης, ελευθερίας και δημιουργικής αντίστασης