MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ακύρωση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του ΥΠΠΟ ζητούν τα σωματεία

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» που ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού, προκάλεσε την αντίδραση διαφόρων σωματείων.

Φωτο: Χρύστος Σκυλλάκος
Monopoli Team

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε τη διεξαγωγή 251 εκδηλώσεων, που διοργανώθηκαν με τη συνεργασία 11 πολιτιστικών φορέων και οι οποίες από τις 18 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου  θα φιλοξενηθούν σε 111 αρχαιολογικούς χώρους.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αυτών, συνέταξαν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές πολιτιστικών φορέων που εποπτεύονται από το ΥΠΠΟ (Εθνικό Θέατρο, Λτρική Σκηνή, ΚΘΒΕ, Μέγαρο Μουσικής κα), καθώς όπως παραδέχτηκε η Υπουργός, στις παρούσες συνθήκες δεν υπήρχε χρόνος για κάτι διαφορετικό. Ωστόσο, προανήγγειλε την έναρξη μιας πλατφόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όλους, που θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου, και θ΄αφορά τις εκδηλώσεις της επόμενης χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός: Οι 251 δωρεάν εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους12.09.2018

Παρ’ όλα αυτά το πρόγραμμα προκάλεσε την αντίδραση διαφόρων σωματείων, κυρίως εργαζομένων στο χώρο των μουσικών εκδηλώσεων, οι οποίοι με σημερινή επιστολή τους στην Υπουργό Πολιτισμοού, διαμαρτύρονται για τις απ’ ευθείας αναθέσεις και ζητούν την ακύρωση όλων των εκδηλώσεων.

Η επιστολή είναι η εξής:

Κυρία Υπουργέ Πολιτισμού,

Οι ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ για μια σειρά πολιτιστικών δράσεων, χρηματοδοτημένων από το ελληνικό δημόσιο, μας εξέπληξαν αρνητικά: Αντί το ΥΠΠΟ να ορίσει διαδικασίες και προθεσμίες διαφανείς – ως προς την κατάθεση προτάσεων καλλιτεχνικών δράσεων – και να συστήσει μια επιτροπή υψηλού κύρους, πάντα σε συνεργασία με τους Έλληνες καλλιτέχνες, για να τις αξιολογήσει, προτίμησε τις απευθείας (!) αναθέσεις διοργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, από τις οποίες απουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικών δημιουργών και ερμηνευτών που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στον ελληνικό χώρο.

Η εξωφρενική αυτή εξέλιξη μας υποχρεώνει σε κάθετη καταγγελία των επιλογών του ΥΠΠΟ, που θεωρούμε αυταρχικές, κατ’ ουσίαν παράνομες και εκτός τόπου και χρόνου. Ζητούμε την πλήρη ακύρωση τους και την σε νέα υγιή βάση αναθεώρηση της πρωτοβουλίας του, η οποία υποτίθεται πως επιλέχθηκε προς ενίσχυση των Ελλήνων καλλιτεχνών, λόγω της τεράστιας επιβάρυνσης της εργασίας τους εξαιτίας της πανδημίας.

Προτρέπουμε επίσης όλους τους συναδέλφους μας που συμμετέχουν στις καλλιτεχνικές δράσεις που “αποφάσισε και διέταξε” το ΥΠΠΟ, να στηρίξουν το αυτονόητο και να σταθούν στο πλευρό όλων των Δημιουργών και Ερμηνευτών. Ας γίνουμε επιτέλους μια Ευρωπαϊκή χώρα. Το χρήμα που διαχειρίζεται το ΥΠΠΟ, θυμίζουμε πως ανήκει στον Ελληνικό λαό και δεν αποτελεί προσωπική περιουσία κανενός πολιτειακού παράγοντα.

Την επιστολή υπογράφουν:
  • ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ «ΜΕΤΡΟΝ»
  • ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΑΣΜΑ 450
  • ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ
  • ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ( ΠΣΔΠΕ)

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b