MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΙΟΥΛΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΘΕΑΤΡΟ

  Δρομολογείται η ίδρυση νέου σωματείου, στον χώρο των παραστατικών τεχνών

  Στόχος του σωματείου αυτού, θα είναι η προστασία όλων των συντελεστών που εργάζονται «κάτω από τη σκηνή».

  Η φωτογραφία αυτή δημοσιεύτηκε στο twitter του Berliner Ensemble, με τη φράση «Νέα πραγματικότητα: έτσι θα μοιάζει η Μεγάλη Αίθουσα την επόμενη σεζόν».
  Η φωτογραφία αυτή δημοσιεύτηκε στο twitter του Berliner Ensemble, με τη φράση «Νέα πραγματικότητα: έτσι θα μοιάζει η Μεγάλη Αίθουσα την επόμενη σεζόν».
  Monopoli Team

  Δρομολογείται η σύσταση σωματείου με σκοπό την προστασία επαγγελματιών συντελεστών των παραστατικών τεχνών, οι οποίοι δεν καλύπτονται από υφιστάμενα σωματεία εργαζομένων. Την κίνηση αυτή, σε πρώτη φάση, υπογράφουν διακεκριμένοι δημιουργοί!

  Τι αναφέρει αναλυτικά η πρόταση σύστασης του σωματείου

  Αγαπητοί συνάδελφοι από το χώρο των Παραστατικών Τεχνών

  Αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού, εν γένει, και των Παραστατικών Τεχνών, ειδικότερα, συσπειρωνόμαστε απέναντι στην –αρχικώς αδιάφορη και, εν συνεχεία, τουλάχιστον πρόχειρη– αντιμετώπισή μας από την πολιτεία, η οποία, άλλωστε, ουδέποτε στάθηκε σοβαρά απέναντι στο σύγχρονο πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Τώρα, η κοινή δράση μοιάζει περισσότερο από ποτέ αναγκαία, προκειμένου να απαντήσει στην επαπειλούμενη επιδείνωση της θέσης όλων των εργαζομένων, αλλά και των εργαζομένων στον πολιτισμό.

  Ο χώρος των Παραστατικών Τεχνών μαστίζεται, εδώ και χρόνια, από τεράστια προβλήματα. Προβλήματα τα οποία γιγαντώθηκαν την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης και λόγω των οποίων θα έπρεπε να είχαμε αντιδράσει συντονισμένα πολύ νωρίτερα. Όμως η αυτοκριτική αποτελεί «πολυτέλεια», τη στιγμή που η υγειονομική κρίση και οι συνέπειές της απειλούν να μας ισοπεδώσουν, την ώρα που ακόμη και το σταδιακό –με υγειονομικές προϋποθέσεις– άνοιγμα των θεάτρων, μετά την κατανάλωση τόσου φόβου, πιθανόν να οδηγήσει σε εκ νέου «κλείσιμο», λόγω απουσίας προσέλευσης κοινού.

  Μοιάζει ήδη να γίνεται κοινή συνείδηση ότι η συμμετοχή στα σωματεία του χώρου και η ενδυνάμωσή τους αποτελεί μονόδρομο. Γιατί αυτή η μάχη θα διαρκέσει πολύ και απαιτεί συντονισμό και εκλεγμένους εκπροσώπους που θα μιλούν επίσημα και θα λογοδοτούν. Ακόμη και αν πολλοί από μας έχουν, για διάφορους λόγους, απογοητευθεί από το συνδικαλιστικό κίνημα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το εγκαταλείψουμε. Όσο περισσότεροι συμμετέχουμε σε κάθε σωματείο, τόσο πιο ισχυρό και δημοκρατικό μπορούμε να το κάνουμε, αντιτάσσοντας στη λογική της ανάθεσης τη λογική της συμμετοχής.

  Οι ηθοποιοί έχουν το Σ.Ε.Η., ένα ιστορικό σωματείο που μετρά χιλιάδες μέλη και το οποίο μπορεί και πρέπει να ισχυροποιηθεί, οι εργαζόμενοι στο χώρο του χορού το Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ., πιο πρόσφατο εγχείρημα που όμως κάνει τα πρώτα του βήματα με σταθερότητα, το Σ.Ε.Θ.Ε.Α., περιλαμβάνει μια πληθώρα ειδικοτήτων, αλλά είναι μάλλον προσανατολισμένο προς τα τεχνικά και διοικητικά επαγγέλματα, ενώ η Ε.Ε.Σ. (Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών) –εύλογα– προτάσσει τις αγωνίες και τα αιτήματα των κινηματογραφικών σκηνοθετών, καθώς η πλειονότητα των μελών προέρχεται από αυτό το χώρο, και η Ε.Σ.Ε.ΘΕ. τα τελευταία χρόνια παραμένει ανενεργή.

  Στον αντίποδα, οι επαγγελματίες που εργάζονται «κάτω από τη σκηνή» (δραματουργοί, ενδυματολόγοι, μουσικοί επιμελητές, σκηνογράφοι, σκηνοθέτες, συνθέτες, σχεδιαστές φωτισμών, χορογράφοι –αλλά και οι βοηθοί των αντίστοιχων ειδικοτήτων) δεν καλύπτονται, στην πλειονότητά τους, από αντίστοιχο σωματείο, παρά το γεγονός ότι όλοι οι καλλιτεχνικοί συντελεστές των παραστάσεων έχουν κοινές διεκδικήσεις, τόσο στη σχέση τους με το ΥΠ.ΠΟ.Α., όσο και με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, καθώς και με τους εργοδότες/παραγωγούς.

  Είναι λοιπόν ανάγκη –και με τη νέα παγκόσμια κρίση και τον εργασιακό Μεσαίωνα να επελαύνει ακόμη επιτακτικότερη– η δημιουργία ενός Σωματείου Επαγγελματιών Συντελεστών Παραστατικών Τεχνών, ενός συνδικαλιστικού οργάνου που θα καλύπτει τους «κάτω από τη σκηνή» εργαζόμενους δημιουργούς, ώστε μαζί με τα ήδη υπάρχοντα σωματεία του χώρου να διεκδικήσουμε το μέλλον της δουλειάς μας. Η πρότασή μας επ’ ουδενί δε σημαίνει απομάκρυνση από τα κατά ειδικότητα σωματεία, όσα και όπου υπάρχουν. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή και ενεργοποίηση σε αυτά είναι επιβεβλημένη, παράλληλα με τη δημιουργία ενός σωματείου επαγγελματιών συντελεστών που να συσπειρώνει όλες τις ειδικότητες.

  Δεδομένου πως στον χώρο υπάρχει μια πανσπερμία μοντέλων σχέσεων εργασίας, ακόμη και εντός της ίδιας ειδικότητας, πολλώ δε μάλλον μεταξύ των θεμάτων που προκύπτουν για τους συντελεστές μιας παράστασης και εκείνων για τους εργαζομένους στους χώρους παρουσίασης (ταξιθέτες, ταμίες, ηλεκτρολόγοι, χειριστές ήχου και φωτισμού, τεχνικοί, φροντιστές, διοικητικοί και υπάλληλοι γραφείου), καθώς π.χ. οι μεν εργαζόμενοι στους χώρους υπογράφουν συμβάσεις εργασίας, έχουν ωράριο, συγκεκριμένο χώρο εργασίας και πολλοί από αυτούς έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό, οι δε συντελεστές υπογράφουν, στην καλύτερη περίπτωση, συμφωνητικά, εργάζονται με «ανάθεση έργου», χωρίς ωράριο, χωρίς συγκεκριμένο χώρο, ενώ επιπλέον εγείρονται ζητήματα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου τους.

  Προφανώς και όλα τα σωματεία μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε περισσότερα και να προστατεύσουμε σθεναρότερα τη δουλειά μας, καθώς η ύπαρξη και η εργασία του ενός εξαρτάται από τον άλλον. Επιπλέον, ένα τέτοιο σωματείο θα μπορούσε να συνομιλεί με Φεστιβάλ, κρατικά και εποπτευόμενα θέατρα, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ΥΠ.ΠΟ.Α. Τέλος, αν θέλουμε να μιλάμε για εκπροσώπηση, καθώς η αντιπροσώπευση είναι κατά Χέγκελ «έκπτωση εαυτού», πρέπει να μπορούμε να συζητάμε διεξοδικά τα προβλήματα όλων των κλάδων του χώρου μας.

  Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε πως η στιγμή είναι απολύτως πρόσφορη, ώστε οι επαγγελματίες συντελεστές να αποκτήσουμε ένα εργαλείο –και πέραν της παρούσης συγκυρίας– για να ξαναχτίσουμε ό,τι θα έχει απομείνει και να μην ξαναβρεθούμε μόνοι απέναντι σε άθλιες συμφωνίες, απλήρωτη εργασία, αθετήσεις συμφωνιών και συμβολαίων, εκβιασμούς, κ.λπ.

  Στο δια ταύτα –και εφ’ όσον υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τους συναδέλφους–, τα κατ’ αρχήν απαιτητά για τη σύσταση σωματείου είναι:

  Κατ’ ελάχιστον 20 μέλη –αλλά ελπίζουμε ότι είναι προφανές ότι ο στόχος της κίνησης δεν είναι προσωποκεντρικός ή εντυπωσιοθηρικός, ούτε θα ενδιέφερε κανέναν η δημιουργία ενός αδύναμου σωματείου, απλώς για να υφίσταται «στα χαρτιά». Ως εκ τούτου, το ζητούμενο είναι η συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού –ει δυνατόν του συνόλου– των συναδέλφων.

  Εν συνεχεία, σύνταξη καταστατικού σε συνεργασία με δικηγόρο –έχει ήδη γίνει μια πρώτη επαφή– και, περαιτέρω, η συνήθης νομική διαδικασία.

  Οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν στο e-mail k[email protected], προκειμένου να οργανωθεί η πρώτη συνάντηση.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBerliner Ensemble: Αγνώριστη η θεατρική στέγη του εμβληματικού θιάσου, λόγω covid-1912.09.2018

  Υπογράφουν το κάλεσμα (με αλφαβητική σειρά):
  1Ανέστης ΑζάςΣκηνοθέτης
  2Θοδωρής ΑμπαζήςΣκηνοθέτης / Συνθέτης
  3Αλέκος ΑναστασίουΣχεδιαστής φωτισμών
  4Ιόλη ΑνδρεάδηΣκηνοθέτης
  5Έλσα ΑνδριανούΔραματολόγος / Μεταφράστρια
  6Νίκος ΒλασόπουλοςΣχεδιαστής φωτισμών
  7Ιώ ΒουλγαράκηΣκηνοθέτις
  8Βάσω ΓιαννακοπούλουΧορογράφος / Κινησιολόγος
  9Ελεάνα ΓεωργούληΣκηνοθέτις /Κινησιολόγος
  10Τσέζαρις ΓκραουζίνιςΣκηνοθέτης
  11Χαράλαμπος ΓωγιόςΣυνθέτης
  12Ευδοκία ΔεληπέτρουΔραματολόγος
  13Ηλέκτρα ΕλληνικιώτηΣκηνοθέτις
  14Ελένη ΕυθυμίουΣκηνοθέτις / Συνθέτις
  15Σοφία ΕυτυχιάδουΔραματολόγος / Κριτικός Θεάτρου
  16Κωνσταντίνος ΖαμάνηςΣκηνογράφος / Ενδυματολόγος
  17Χριστίνα ΘανάσουλαΣχεδιάστρια φωτισμών
  18Γιάννης ΚαλαβριανόςΣκηνοθέτης
  19Στέλλα ΚάλτσουΣχεδιάστρια φωτισμών
  20Σωτήρης ΚαραμεσίνηςΣκηνοθέτης
  21Δημήτρης ΚαραντζάςΣκηνοθέτης
  22Πωλίνα ΚρεμαστάΧορογράφος / Κινησιολόγος
  23Κατερίνα ΚωνσταντινάκουΔραματολόγος
  24Παναγιώτα ΚωνσταντινάκουΔραματολόγος
  25Γιάννης ΛεοντάρηςΣκηνοθέτης
  26Δήμητρα ΛιάκουραΣκηνογράφος / Ενδυματολόγος
  27Σοφία ΜαραθάκηΣκηνοθέτις
  28Μελίνα ΜάσχαΣχεδιάστρια φωτισμών
  29Γεωργία ΜαυραγάνηΣκηνοθέτις
  30Λίλλυ ΜελεμέΣκηνοθέτις
  31Γιάννης ΜόσχοςΣκηνοθέτης
  32Έλλη ΠαπαγεωργακοπούλουΣκηνογράφος /  Ενδυματολόγος
  33Θάνος ΠαπακωνσταντίνουΣκηνοθέτης
  34Σοφία ΠάσχουΣκηνοθέτις /  Κινησιολόγος
  35Χάρης ΠεχλιβανίδηςΣκηνοθέτης / Κινησιολόγος
  36Σταυρούλα ΣιάμουΧορογράφος / Κινησιολόγος
  37Δανάη ΣπηλιώτηΣκηνοθέτης
  38Όλγα ΣπυράκηΧορογράφος / Κινησιολόγος
  39Αγγελική ΣτελλάτουΧορογράφος / Κινησιολόγος
  40Ορέστης ΤάτσηςΣκηνοθέτης
  41Τίνα ΤζόκαΣκηνογράφος / Ενδυματολόγος
  42Βασίλης ΤζαβάραςΣυνθέτης
  43Ιωάννα ΤσάμηΕνδυματολόγος
  44Ελεάνα ΤσίχληΣκηνοθέτις
  45Γιώργος ΧριστιανάκηςΣυνθέτης

  Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  Αλλαγή μεγέθους γραμμάτων
  Επιλογή contrast